Prison Break: Populární seriál se vrátil a je pořád stejný

Prison Break: Populární seriál se vrátil a je pořád stejný | Fandíme seriálům
20th Television
Zobrazit dalších 17 obrázků
Obnovený Útěk z vězení po několika prvních epizodách? Žádná velká sláva.

Útěk z vězení (Prison Break) měl výbornou první půlku první sezony. Prvních třináct dílů vlastně bylo uzavřeným heist filmem, který do detailu pojednával o jednom promyšleném útěku z vězení. Teprve dodatečně se televize rozhodla, že chce epizod víc (protože měl seriál vysokou sledovanost), a tak se začal Prison Break natahovat. Druhá řada ještě jakž takž fungovala, díky novému konceptu prchání před zákonem, ala snímek Uprchlík. Proti hrdinům šel navíc výrazný William Fichtner, takže proč ne. Třetí sezona utrpěla kvůli stávce scenáristů a recyklace už začínala být hodně cítit, když se děj vrátil zpátky do „ještě drsnějšího“ vězení a začalo být čím dál tím víc patrné, že seriál topí v zajetých postupech a herci v zajetých (omezených) výrazových prostředcích.

Čtvrtá řada už byla jen příslovečným posledním hřebíkem do rakve. Zápletky už byly opravdu vykonstruované a neuvěřitelné, náplň epizod monotónní. Všechno pak skončilo jedním posledním útěkem z vězení (který najednou netrval celou sezonu, ale jen dvě epizody) a smrtí hlavního hrdiny. O pokračování asi stál málokdo (závěrečná sledovanost byla třetinová), což se potvrdilo, když nové díly sleduje zhruba tolik lidí, co sledovalo nejslabší epizody původního seriálu. Nicméně dnešní móda je vracet na obrazovky populární značky a Prison Break je jednou z nich. Co nová minisérie nabízí?

Po prvních dvou epizodách musím říct, že tak nějak přesně to, co jsem čekal. Michael (Wentworth Miller) se stále tváří tajemně a vědoucně, Lincoln (Dominic Purcell) naštvaně a Sarah (Sarah Wayne Callies) vyděšeně. Nevíme, proč (a jak) je Michael naživu, a aby toho nebylo málo, dozvídáme se, že je to vlastně někdo úplně jiný. Někdo se po něm snaží zahladit stopy a T-Bag (Robert Knepper) dostal robotickou ruku od neznámého mecenáše. O dlouhodobá tajemství k odhalení tedy není nouze, v jednotlivých epizodách je pak vše při starém. Hrdinové musí zdolat nějaký dílčí problém, který je v závěru dílu vyřešený nebo nahrazený nějakým jiným a všichni jsou zase o kus blíž k vytouženému cíli.

Věznice, ve které se Michael nachází, není ani tak uvěřitelně podaná, jako ta z první řady, ani tak karikaturně extrémní, jako ta z třetí. Zajímavé by na ní mělo být snad to, že je věznice v Jemenu, že jsou v ní zavření teroristé, a že jsme obecně v lokalitě, kde hraje výraznou úlohu vyhrocená sociopolitická situace. Zatímco Michael uvnitř jako obvykle přichází s odvážnými plány, Lincoln venku za zdí sbírá informace. Je v cizí zemi, nezná jazyk, od pohledu není místní, navíc Jemenci (v seriálu) nemají bělochy příliš v lásce a vůkol zuří občanská válka. To co působí jako zajímavé prostředí pro potenciálně silný příběh, však není v seriálu nijak výrazně vytěžené a opravdu jde jen o trochu jinou kulisu k těm samým překážkám, jaké Lincoln a spol. překonávali vždycky. Michaelova linka uvnitř pak trpí tím, že má ve věznici naprosto nezajímavé kumpány a zatím se nezdá, že by z kterékoliv z nových postav mohl být nový Sucre (Amaury Nolasco) nebo Bellick. Sarah se nejspíš bude rozhodovat mezi láskou k Michaelovi a oddaností k současnému manželovi. Její úlohou bude asi primárně zjišťování informací, ale opět nejde o nic, co bychom neznali. T-Bag je od zbytku dění zatím hodně odříznutý a jen těžko hádat, kam jeho příběh povede.

Celkově jako by seriál zůstal zaseknutý několik let zpátky. Dosavadní díly rozhodně nepatřily k tomu nejhoršímu, co kdy Útěk z vězení nabídl, ale ani k tomu nejlepšímu. Zatím jsme nedostali nic skutečně neotřelého a vlastně se spoléhá jen na diváckou nostalgii. Což je v tvrdé seriálové konkurenci dost málo. Něco mi říká, že skalní fandové by mohli být spokojení, ale ten kdo Prison Break v průběhu vzdal nebo jej dokonce nikdy neviděl, ten asi nemá důvod se k seriálu v téhle jeho podobě vracet. Doba je jinde a nezměněný Útěk z vězení už nemá co nabídnout.  

Přidat na Seznam.cz
Galerie

Komentáře 2

Producer | 20.04.2017 00:35
Útěk z vězení S5: Momentálně se ještě vysílá v U.S.A. takže i po odvysílání si ještě počkáme nejméně rok. Pravděpodobně bude i změna v dabingu, tím to pošlou ... Kobra 11 S? Nevím o jakou sezónu se jedná, vždy se to k nám dostává po 1-2 letech a to po odvysílání U.S.A.
Vstoupit do diskuze

Související články

Šéfredaktorkou webu je Petr Slavík, e-mail serialy@fandimefilmu.cz

Máte-li zájem o inzerci na našem webu napište nám na e-mail studio@koncal.com

Ochrana osobních údajů | Zásady používání cookies | Pravidla webu | Upravit nastavení soukromí

© 2016 – 2024 FandimeSerialum.cz / All rights reserved / Provozovatel webu je Koncal studio s.r.o.
Koncal studio s.r.o., IČO: 03604071, Lýskova 2073/57, Stodůlky, 155 00, Praha 5

adblocktest

Zavří reklamu