Emerald City končí po první sezóně. Jaká byla?

Emerald City končí po první sezóně. Jaká byla? | Fandíme seriálům
Zobrazit dalších 17 obrázků
Fantasy seriál Emerald City ze světa Čaroděje ze země Oz se druhé řady nedočká a my vám v našich dojmech z první série vysvětlíme, zdali je to škoda.

Seriál Emerald City stanice NBC měl jít do éteru již zkraje roku 2015. Po bouřlivém vývoji jsme se dočkali až letos v lednu, ale upřímně to bylo poměrně zbytečné čekání. Nízká sledovanost a průměrné recenze přibily poslední hřebíky do rakve nevšedního a místy originálního počinu.

Seriál se připodobňoval ke Hře o trůny, lákal na „neobjevený“ fantasy svět Čaroděje ze země Oz, podaný z jiného úhlu pohledu, zajímavé vizuální zpracování a hlavní hrdinku tmavé pleti, avšak nic z toho nakonec většinu diváků nepřimělo celých 10 epizod první série dokoukat. Patřím mezi ty blázny, kteří i přes průměrný scénář a nevhodně vybraný casting zůstali u seriálu až do konce. Netvrdím, že jsem byl ze sledování nějak zvlášť nadšený, ale jistá pozitiva tu byla. Především originální vizuální ztvárnění světa v režijním podání Tarsema Singha (Cela, Válka Bohů, Pád) a sympatická hlavní hrdinka v podání portorikánky Adriy Arjony, kterou jste mohli zaznamenat v druhé sérii Temného případu či ve filmu The Belko Experiment, mě dokázaly u seriálu udržet až do finále.

Zmínka o nevhodně vybraném castingu se týká především Vincenta D'Onofria, který září v netflixovském Daredevilovi a bývá výborný v každé vedlejší roli. Tady však jeho ztvárnění Čaroděje ze země Oz dosti vázne. I když vdechnul nový a neokoukaný pohled na tuhle postavu, kdykoli se v seriálu objeví, působí nepatřičným dojmem. Jako by byl z úplně jiného seriálu a nebo vůbec nevěděl, jakým způsobem odříkat podivné repliky. Krom hlavní hrdinky, nemají ani další postavy čím zaujmout a jsou tak jen necharismatickými figurkami pro posun v ději v tomto neotřelém světě. Scénář je sám o sobě průměrný až běda, od poloviny sezóny je další vývoj hlavních postav předvídatelný a dialogy často drhnou a nejdou hercům přes pusu. Dalším problémem je velké množství vedlejších linek, z nichž polovina vyplyne do prázdna, nebo se jen ledabyle přejdou a dál se nerozvíjejí.

Seriál tak táhne jen ve chvílích, kdy je děj zaměřen na hlavní hrdinku Dorothy Gale, která je díky tornádu přenesena z našeho světa do země Oz. Divák tak poznává nový fantasy svět s ní a učí se základní principy, kterými je tento svět ověnčen. Občas se nevyhneme logickým lapsům, ale díky fantasy prvkům se takové věci dají snáz přehlédnout než v realisticky podané sérii. Velkým lákadlem může být triková a výpravná stránka Emerald City. Nevím, jaký byl rozpočet seriálu, ale peníze jsou na něm opravdu vidět. Ne, že by byl trikově na úrovni Hry o trůny či Westworldu, a i mnohem skromnější série Into The Badlands je svým světem zajímavější a vypiplanější, ale i tak je na co se dívat a akční scény nejsou díky vizuálním efektům vůbec špatné. Dalším plusem je jistá režie Tarsema SIngha, který zrežíroval všech 10 epizod a jeho vizuální otisk je znát na každém podivném kostýmu, interiéru i akčně stylizované scéně.

Hlavním nedostatkem Emerald City je tak zkrátka nezajímavý příběh a děravý scénář, který nemá na to táhnout desetidílnou stopáž. Konec sezóny končí samozřejmě cliffhangerem, který láká na mnohem větší akčnost a monumentálnost další série, které se již, jak už víme, nedočkáme. Je to však dle mého názoru mnohem lepší řešení, než snížit rozpočet další série a přijít tak o jeden z mála kladů, kterými tento seriál oplýval.

Americké stanici NBC se tuhle seriálovou sezónu skutečně nedaří. Emerald City bylo po producentské stránce velký průšvih a nejinak je tomu u komiksového sitcomu Powerless, který je rovněž průměrný a nezábavný až běda. Díky nízké sledovanosti těchto novinek tak byla NBC první letošní stanicí, která již zrušila své dvě nadějně vyhlížející novinky. Tuhle stagnaci kanálu NBC může zachránit snad jen zajímavě vyhlížející fantasy projekt Midnight Texas, kterého se dočkáme již v létě.

Přidat na Seznam.cz
Galerie

Komentáře 0

Vstoupit do diskuze

Související články

Šéfredaktorkou webu je Petr Slavík, e-mail serialy@fandimefilmu.cz

Máte-li zájem o inzerci na našem webu napište nám na e-mail studio@koncal.com

Ochrana osobních údajů | Zásady používání cookies | Pravidla webu | Upravit nastavení soukromí

© 2016 – 2024 FandimeSerialum.cz / All rights reserved / Provozovatel webu je Koncal studio s.r.o.
Koncal studio s.r.o., IČO: 03604071, Lýskova 2073/57, Stodůlky, 155 00, Praha 5

adblocktest

Zavří reklamu