Dabing Street: nový český seriál dle úspěšné divadelní hry Petra Zelenky

Dabing Street: nový český seriál dle úspěšné divadelní hry Petra Zelenky | Fandíme seriálům
Zobrazit dalších 10 obrázků
Ve dvou věcech jsou Češi skutečně dobří: v pití alkoholu a dabingu. Přinejmenším tohle tvrdí podtitul nového komediálního seriálu z dílny ČT.

Česká televize má letošní seriálovou sezónu skvěle rozjetou. Po zdařilém Světě pod hlavou, originálním Trpaslíkovi, skvělé detektivní minisérii Spravedlnost a po mírném zakolísání pokračování Labyrintu, se letos dočkáme ještě několika originálních projektů. O komediálních Trapných padesátkách jsme vás již informovali v prvních dojmech z festivalové premiéry, avšak ČT chystá, krom například zajímavě vyhlížející osmidílné minisérie Lynč, která bude pojednávat o mladém dokumentaristovi, který se snaží rozkrýt pozadí brutální vraždy svého kamaráda z dětství, i další nadějný komediální projekt Dabing Street, sázející na kvanta černého humoru.

Dabing Street vychází ze stejnojmenné úspěšné divadelní hry Petra Zelenky (Knoflíkáři, Ztraceni v Mnichově), který hru nejen zrežíroval, ale i sám napsal. K chystané seriálové adaptaci hry z Dejvického divadla, která se drží v jejím repertoáru již pátým rokem, opět napíše scénář a zrežíruje celou řadu (s nespecifikovaným počtem 30minutových dílů) právě Zelenka. Obsazení televizní novinky se od svého divadelního předobrazu nebude nijak lišit. Hlavní role opět ztvární: Václav Neužil (Bába z ledu, Svět pod hlavou), Klára Melíšková (Já, Olga Hepnarová, Trapný padesátky), Hynek Čermák (Rapl, Špunti na vodě), Miroslav Krobot (Přes kosti mrtvých), Martin Myšička (Kosmo, Labyrint II) anebo Marek Adamczyk (Zloději zelených koní). V dalších rolích je dále doplní jména jako: Tereza Voříšková, Berenika Kohoutová (Trapný padesátky), Ivan Trojan a v malé nezanedbatelné roli i Jiří Bartoška. Kameramanem seriálu bude Alexandr Šurkula, který byl třikrát nominovaný na Českého lva za nejlepší kameru a to za snímky Polednice, Ztraceni v Mnichově a Habermannův mlýn.

Oficiální synopse černohumorného seriálu zní: „Příběh o malém dabingovém studiu ZERO začíná smrtí jeho majitele, režiséra Archa, Evina manžela. Zneuznaná herečka Eva (Klára Melíšková) studio zdědí. Její ambicí je přetvořit jej v úspěšný a respektovaný podnik, což je pro ni zároveň způsob, jak si tak trochu vyrovnat účty s osudem. Studioví technici Pavel (Václav Neužil) i Karel (Hynek Čermák) jí v tom nezištně pomáhají, motivováni tajnou láskou jak k ní, tak k profesi samotné. Aby dostali bankovní úvěr na modernizaci studia, rozhodne se Eva přijmout syna bankovního ředitele Davida (Marek Adamczyk), což se neukáže jako úplně šťastný nápad. Ani hledání nového kmenového režiséra nedopadne dobře. Angažují sice schopného, ale neurotického a agresivního Jandu (Miroslav Krobot), který týrá herce, a dokonce jednoho dabéra vážně zraní. Herci začínají postupně práci ve studiu odmítat a dabování se z nouze ujmou samotní technici. Firma jde ke dnu. Eva se cpe koktejlem prášků a vrhá se do ponižujících vztahů. Nakonec má být studio zbouráno a pozemek prodán developerům. Pavel s Karlem se ale nemíní vzdát jen tak snadno…“

Krom nabušeného obsazení, které hýří kvalitními českými herci, výborného divadelního předobrazu se samotným autorem na palubě, se jeví velmi optimisticky i vyjádření kreativní producentky Kateřiny Ondřejkové: „Dabing Street je pro mne už od loňského roku velká radost. Pracovat na takových scénářích ani nic jiného být nemůže,“ a dodává: „a radost teď dostane nadstavbu v podobě toho, že Zelenkův vtipný a chytrý text dostanou do rukou skvělí herci. Naše ústřední pětice Klára Melíšková, Tereza Voříšková, Vašek Neužil, Hynek Čermák a Marek Adamczyk takovými bez debaty jsou. A navíc fungují skvěle i ve vzájemné interakci, což ukázaly zkoušky, které již probíhají.“ Nadšeně se k chystané novince vyjádřil v roce 2013 i ředitel vývoje ČT Jan Maxa: „Už seriálem Čtvrtá hvězda, který si hned po odvysílání prvního dílu získal nadšené publikum, Česká televize ukázala, že dokáže vytvořit sitcom, který je inteligentní, nebojí se kontroverzních témat a zároveň diváky opravdu pobaví,“ a pokračoval slovy: „Dabing Street má stejně skvělé předpoklady naplnit přesně to, co diváci moderní televizní komedie očekávají. Staví na výrazných hereckých osobnostech, silném tvůrčím týmu a vychází z předlohy, kterou oceňují odborníci i veřejnost.“

Snad se slova tvůrců vyplní a ČT odvysílá další komediální perlu typu Kosma, Čtvrté hvězdy, Trpaslíka nebo (zatím neodvysílaných) Trapných padesátek. Termín vysílání zatím Česká televize nezveřejnila a neupřesnila ani to, zda a jak bude Dabing Street mládeži přístupná nebo nepřístupná, neboť divadelní předobraz je velmi vulgární. Lze tak čekat podobné polemiky kolem tohoto tématu, jako u seriálu Čtvrtá hvězdy. Natáčení momentálně probíhá a bude pokračovat až do začátku července. K vysílání by měl být seriál dle Ondřejkové připraven od ledna příštího roku.

Pod článkem si můžete pustit krátké video z divadelního představení a v galerii pod článkem najdete fotky z natáčení.

Přidat na Seznam.cz
Galerie

Komentáře 0

Vstoupit do diskuze

Související články

Šéfredaktorkou webu je Petr Slavík, e-mail serialy@fandimefilmu.cz

Máte-li zájem o inzerci na našem webu napište nám na e-mail studio@koncal.com

Ochrana osobních údajů | Zásady používání cookies | Pravidla webu | Upravit nastavení soukromí

© 2016 – 2024 FandimeSerialum.cz / All rights reserved / Provozovatel webu je Koncal studio s.r.o.
Koncal studio s.r.o., IČO: 03604071, Lýskova 2073/57, Stodůlky, 155 00, Praha 5

adblocktest

Zavří reklamu