Hra o trůny: Stormborn

Hra o trůny: Stormborn | Fandíme seriálům
Zobrazit dalších 5 obrázků
Týden čekání se opět odměnil v podobě nové epizody Hry o trůny. Pojďte si ji zrekapitulovat.

Druhá epizoda sedmé série Hry o trůny (Game of Thrones), nazvaná Stormborn, zrychlila oproti té minulé tempo a přinesla celou řadu zajímavých momentů a do budoucna důležitých informací. A hlavně – defacto v ní už započala válka o Železný trůn.

Díl začal rozhovorem mezi Daenerys (Emilia Clarke) a Varysem (Conleth Hill), což byla jejich úplně první společná rozmluva na kameru. Na scéně bylo sympatické, že mezi oběma panuje určité napětí. Diváci sice ví, že Varys myslí svou oddanost vážně, pro Daenerys je však takřka cizím člověkem, zná ho pouze jako služebníka nepřátel její rodiny. Určitá nevraživost je tak z jejího pohledu logická. Naopak je překvapivé, že se podobně nezachovala i k Melisandře (Carice van Houten), která byla ještě před nedávnem plně oddaná Stannisovi. Naopak ji přivítala skoro až srdečně. Celkově na mě jejich společná scéna působila trochu urychleně, a to včetně informování o Jonovi na Severu. Neméně důležitou informací je také fakt, že proroctví o „zaslíbeném princi“ nemusí nutně referovat o muži, ale klidně také o ženě. Melisandra se ale už po předchozích zkušenostech poučila, a tak je s předčasnými úsudky už opatrnější a Daenerys přisuzuje „jen“ důležitou roli v nadcházejících událostech.

Následující válečnou poradu komplikovaly všelijaké vnitřní spory. Tyrion (Peter Dinklage) konfrontoval Ellarii Sand (Indira Varma) ohledně otrávení princezny Myrcelly a zároveň by všichni spojenci Daenerys, hnaní vidinou pomsty, nejradši vzali Královo přístaviště okamžitě útokem. Nakonec však přeci jen všichni souhlasili s Tyrionovým plánem, který se obejde bez draků a zbytečných civilních obětí – armády Dornu a Roviny oblehnou Královo přístaviště a pokusí se ho vyhladovět. Neposkvrnění pod velením Šedého červa (Jacob Anderson) mezitím zaútočí na Casterlyovu skálu, sídlo rodu Lannisterů. Jak jsme dál v epizodě viděli, plán se zčásti nezdařil hned v zárodku. Na Dračím kameni bych ještě ale zmínil Olennu Tyrell (Diana Rigg), která svojí svéráznou povahou na sebe klasicky zvládla strhávat pozornost.

Arya (Maisie Williams) se mezitím v jedné epizodě dočkala hned dvou znovushledání. Setkání s Hot Piem bylo úplně nečekané a k libosti většiny fanoušků díky němu Arya změnila své cestovní plány. Cestou na Sever na Zimohrad pak došlo k očekávanému shledání s Nymerií, Aryiným zlovlkem, kterého jsme naposledy spatřili před dlouhou dobou v první řadě. Setkání to však bylo krátké a skončilo pro všechny dost překvapivě odchodem zlovlka i jeho smečky. Věta „That’s not you“, kterou Arya pronesla na rozloučenou pak narážela na její rozhovor s Nedem Starkem v první řadě. Její otec jí věštil krásnou budoucnost coby dámy, což Arya odmítla s tím, že to není nic pro ni. Když se nyní znovu setkala se svou dlouho ztracenou Nymerií, tak jí došlo, že už to není tak úplně její zlovlk. Stejně jako pro ni nebyla budoucnost coby dámy provdané za nějakého lorda, pro Nymerii zase není život po lidském boku coby mazlíčka. I tak bych se ale vsadil, že to nebylo naposledy, co jsme tohoto zlovlka viděli.

Na Zimohradě zatím pokračoval v přípravách na blížící se válku Jon Snow (Kit Harington) a rozhodl se vydat po Tyrionově pozvání na Dračí kámen v doprovodu sera Davose (Liam Cunningham). To vzali špatně jeho vazalové i Sansa (Sophie Turner), radost z toho naopak má Malíček (Aidan Gillen). Přeci jen pro něj bude mnohem snazší mít na Sansu jakýkoliv vliv, pokud bude její bratr alespoň dočasně mimo hru. K tomu má navíc po incidentu v kryptě o to větší motivaci. Prakticky je tak nyní na Severu vše v rukou Sansy. Vytáhne Malíček ze svého pomyslného rukávu ještě nějaké eso, pomocí kterého dokáže přimět Sansu ke zradě Jona, nebo už má s Baelišem dost zkušeností na to, aby dokázala zůstat mimo jeho vliv?

Za mě nejlepší scény epizody byly ty z Citadely, kde se Sam (John Bradley) seznámil s Jorou Mormontem (Iain Glen) a pokusil se potají vyléčit jeho šedý lupus, rozšířený už i po většině torza. Oba herci mají skvělé charisma, obzvlášť za zmínku stojí mimické ztvárnění Iaina Glena, díky kterému opravdu věříte v bolest, kterou při léčení Jora prožívá.

V Králově přístavišti se Cersei (Lena Headey) pokusila na svou stranu přetáhnout vazaly rodu Tyrellů, přičemž se jí to zdánlivě podařilo díky Jaimeho (Nikolaj Coster-Waldau) přesvědčovacím schopnostem. Hlavně za zmínku stojí lord Tarly (James Faulkner), který se dle Jaimeho slov stane generálem celé armády bojující na straně Cersei. Pro tu Qyburn (Anton Lesser) sestrojil balistu, která by, alespoň podle názorné ukázky, měla zvládnout prorazit dračí kost a snad i draka zabít.

Epizodu pak uzavřela první z bitev, které jsou od sedmé řady očekávány. Euron Greyjoy (Pilou Asbæk) v ní zcela zdecimoval část flotily Daenerys plující pod velením Yary Greyjoy (Gemma Whelan). Právě ona byla spolu s Ellarií Sand a její dcerou Tyene Sand (Rosabell Laurenti Sellers) zajmuta. Další dvě členky Písečných hadů byly zabity Euronem. Ten nám na bitvě demonstroval svoje šílenství, kdy nemá nejmenší problém vyrazit jako první do útoku a smát se při tom jako pominutý psychopat. Nesmíme zapomenout ani na Theona (Alfie Allen), který se po nadějné změně k lepšímu opět navrátil do psychického stavu Reeka a skočil z lodi do vody. Snad se v něm něco v blízké budoucnosti něco zlomí a rychle se mu zase podaří navrátit si trochu úcty.

Euronova cesta v nadcházejícím díle povede bezpochyby do hlavního města, kde Cersi předá svůj dárek – ženu, která zabila její dceru. Ostatně na krátký úsek z jeho příjezdu se můžete podívat v níže přiloženém traileru. Jak se vám líbil druhý díl sedmé série? Jste spokojeni s tím, kam postupně směřují jednotlivé dějové linky?

Přidat na Seznam.cz
Galerie

Komentáře 0

Vstoupit do diskuze

Související články

Šéfredaktorkou webu je Petr Slavík, e-mail serialy@fandimefilmu.cz

Máte-li zájem o inzerci na našem webu napište nám na e-mail studio@koncal.com

Ochrana osobních údajů | Zásady používání cookies | Pravidla webu | Upravit nastavení soukromí

© 2016 – 2024 FandimeSerialum.cz / All rights reserved / Provozovatel webu je Koncal studio s.r.o.
Koncal studio s.r.o., IČO: 03604071, Lýskova 2073/57, Stodůlky, 155 00, Praha 5

adblocktest

Zavří reklamu