Téma: Počet seriálů je rekordní, tak jak se z toho nezbláznit

Téma: Počet seriálů je rekordní, tak jak se z toho nezbláznit | Fandíme seriálům
Zobrazit dalších 8 obrázků
V roce 2017 se jen v rámci anglo-americké produkce objeví kolem 500 různých seriálových sérií. Co tohle šílené číslo vlastně znamená?
  1. Kapitola č.1
  2. Kapitola č.2

Určitě se mezi vámi najdou fanoušci japonských animé. Silnou zásobárnou seriálů je také Velká Británie, čas od času je koukatelná nějaká česká produkce, občas se podaří prorazit severské detektivce nebo sérii ve francouzském znění. Co si ale budeme povídat, nejvíc pozornosti zaměřujeme na seriály americké. A to jednoduše proto, že jich vyrábějí tolik a s takovými rozpočty, že je prostě pravděpodobné, že celá řada z nich bude skutečně dobrá.

Kabelová stanice FX před pár lety začala počítat, kolik televizních sérií vlastně Severní Amerika ročně vyprodukuje. Do sčítání se započítávají pouze seriály v angličtině, které se vysílají ve večerním vysílacím čase (takže žádné odpolední telenovely), a které mají větší množství epizod a to alespoň čtvrthodinových (takže žádné speciály, žádné online kraťasy). A samozřejmě se započítávají jen série nové, žádná opakování. I s těmito omezeními můžete v přiložené tabulce vidět, že za poslední desetiletí množství vyprodukovaných narativních sérií (ne, ani reality shows se nezapočítávají) vzrostlo více než dvojnásobně.

Ukázalo se, že publikum o seriály skutečně stojí, a tak stanice, které dříve původní tvorbu nevyráběly, najednou začaly zkoušet, co dovedou, a stejně tak se se zrychlujícím internetem pustily do původní tvorby rychle rostoucí VOD služby. V grafu přiloženém v galerii si tak můžete povšimnout, že zatímco veřejně šířené stanice (zelená) a prémiové kabelovky (červená) rostou jen pozvolna, základní kabelovky a především VOD zažívají neuvěřitelný boom. Loni už bylo na území USA uvedeno 455 různých seriálových sérií a je velice pravděpodobné, že letos se podaří prolomit hranici 500 sérií.

Podle FX jich do téhle chvíle běželo od začátku roku už 342, zatímco loni za stejné období jich bylo „jen“ 325. Největší nárůst přitom byl online – 62 vs. 51 sérií. Přičemž v tuhle chvíli je ohlášeno ještě 79 (!) dalších streamovaných seriálů, které jednotlivé služby chtějí před koncem roku uvést. Jediný segment, který bude asi oproti loňsku klesat, jsou základní kabelové stanice, protože některé z nich kvůli obrovskému přetlaku na trhu začínají zájem o narativní seriály vzdávat. A přetlak, to je to klíčové slovo. (pokračujte na další stránce)

Další kapitola »
Přidat na Seznam.cz
Galerie

Komentáře 3

Lunelaith | 12.08.2017 10:28
Jo to je pro mě z hlediska času obrovský problém a skoro mi to až vadí kolik teď vzniká/běží seriálů, o které bych rád jevil zájem a další a další jsou oznámeny, ale stíhat je nemám šanci. A to mám ještě dlouhý seznam starších seriálů, které chci dohnat :(. Zvlášť se superhrdinskýma se po filmových úspěších logicky roztrhl pytel, ale trošku přeháňka. Nedostal jsem se ještě ani k Daredevil a už vyšla tuna dalších.. + další a další oznámené..
Vstoupit do diskuze

Související články

Šéfredaktorkou webu je Petr Slavík, e-mail serialy@fandimefilmu.cz

Máte-li zájem o inzerci na našem webu napište nám na e-mail studio@koncal.com

Ochrana osobních údajů | Zásady používání cookies | Pravidla webu | Upravit nastavení soukromí

© 2016 – 2024 FandimeSerialum.cz / All rights reserved / Provozovatel webu je Koncal studio s.r.o.
Koncal studio s.r.o., IČO: 03604071, Lýskova 2073/57, Stodůlky, 155 00, Praha 5

adblocktest

Zavří reklamu