Young Sheldon: První dojmy

Young Sheldon: První dojmy | Fandíme seriálům
CBS
Zobrazit dalších 5 obrázků
První a nejspíš i poslední spin-off Teorie velkého třesku. Že bychom tu měli nejzbytečnější seriál tohoto roku?

Když jsem poprvé zaslechl zvěsti o spin-offu Teorie velkého třesku, který bude zaměřen na nelehké dětství mladého Sheldona, tak jsem si říkal, že tohle přeci nemůže fungovat. Seriál Young Sheldon zkrátka patří k těm námětům, které od svého prvopočátku působí jako laciná dojná kráva svého ikonického bratříčka, která se bude snažit maximálně vytěžit stále neuvěřitelně silnou diváckou základnu tohoto komediálního titulu. Asi vás tedy nepřekvapí, když hned ze začátku mých prvních dojmů řeknu, že rok 2017 je pro The Big Bang Theory alias Teorii velkého třesku, nejhorším rokem za celou dekádu své existence.

Nejprve jsme tu měli zatím nejhorší 10. řadu, která svou druhou polovinu završila na jaře tohoto roku a nyní se na obrazovkách před uvedením 11. série objevil pilot nového komediálního seriálu Young Sheldon. Ten se bude pravidelně objevovat letos až od 3.11. a upřímně si myslím, že po zhlédnutí pilotu se na tento první přírůstek do rodiny TBBT nikdo koukat nebude.

První zvěsti o testovacích projekcích, při kterých v sálu hřmělo hrobové ticho jakožto první hřebíček do rakve komediálního seriálu, se ukazuje býti pravdivým. Seriálu chybí humor od začátku do konce pilotu, a protože úvodní díl se musí snažit alespoň zčásti zaháčkovat potenciální diváky, tak tady se to vskutku nedaří. Jenomže absence humoru není jediná vada, která hází špínu na komediální stálici TBBT.

Už jen titulní hrdina devítiletý Sheldon v podání Iaina Armitage (The Glass Castle, Sedmilhářky) je extrémně nesympatickým stvořením. Já chápu, že postava SheldonaTBBT ani jiná v dětství logicky nemohla být, ale postavit sitcom na postavě, kterou díky její mimóznosti nemůžete vystát, je prostě na hlavu. Iain Armitage zkrátka není a ani nemůže být srovnatelný s ikonickým a vlastně perfektním výkonem Jima Parsonse, a tak v celém pilotu kolísá mezi polohou opravdu roztomilý klučina a otravný parchant. Což do budoucna nevěstí mnoho dobrého.

Zbytek obsazení bohužel v úvodu taktéž pozitivy zrovna dvakrát nehýří. Rodiče tvoření puritánskou katoličkou a zhrzeným alkoholikem v podání Zoe Perry (Skandál, Ztráta diamantové slzy) a Lance Berbera (Gangster Squad, Tvrdé palice) jsou alespoň zajímaví a herecké duo se v těchto dvou rolích opravdu snaží a do budoucna mají alespoň špetku potenciálu. Průšvihem se v pilotu jeví být dětské doplňující obsazení ztvárněné Montanou Jordanem a Raegan Revord. Ti se stejně jako mladý Sheldon většinově objevují v trapných a nevtipných scénách a svým projevem otravují, než že by vás něčím zaujali.

Po stránce scénáře i režie se jedná o zcela rutinní nezajímavý projekt. Což vezmeme-li v potaz, že za scénářem stojí otec dvou veleúspěšných komediálních sérií Teorie velkého třesku a Dva a půl chlapa Chuck Lorre a Steven Molaro (taktéž scenárista TBBT) a na režijní sesli v pilotu usedl Jon Favreau, který má za sebou režii nové Knihy džunglí či Iron Mana 1 a 2, je skutečným seriálovým fiaskem. Lepší tvůrce tento projekt snad ani nemohl mít a přesto, je úvod Young Sheldona ryzím příkladem odbytého nezábavného sitcomu, který je buď ukázkou úplného tvůrčího vyčerpání nebo naprosté odfláklosti. Tak či tak, tento projekt ani vzdáleně nepřipomíná nejslabší chvíle TBBT, ale jde ve své vyčpělosti a prázdnosti ještě mnohem dál.

Upřímně nevím, jestli se do budoucna (což v případě tohoto projektu může být myšleno jen na první a zároveň poslední sérii) může něco změnit. V případě sitcomu, u kterého se ani jednou za stopáž 20 minut nezasměji, je někde zřejmě problém a protože jsem hrdým fanouškem TBBT, na který Young Sheldon místy nemístně odkazuje, tak je zřejmě chyba na tvůrčí straně a ne na té mé.

Jedním z mála pozitiv je jasná tvůrčí snaha vykreslit postavu Sheldona přesně tak, jak si diváci TBBT představovali, že mohla v dětství vypadat. Avšak, na úkor toho, že protagonista je maximálně tak roztomilý devítiletý klučina, kterého celý svět straší/překvapuje, který však diváky brzy omrzí. Dále tu máme vypravěčský voice-over “opravdového“ Sheldona Jima Parsonse, což místy seriál povyšuje k hranicím až lehkého podprůměru. Vícero pozitiv na mě po zhlédnutí pilotu opravdu na mysl nevyskočilo.

Young Sheldon je promarněnou šancí na nový komediální hit, který se neuvěřitelně okatě a bez tvůrčí vášně snaží nalákat část divácké základny seriálu Teorie velkého třesku, avšak bez toho aniž by nabízel cokoliv neviděného, invenčního nebo alespoň vzdáleně zábavného. Radši si pusťte starší vámi zapomenuté díly TBBT a tohle vynechte. Průměrných sitcomů už bylo natočeno nespočet a tento je bez okolků jedním z nich.

A na závěr pro vás máme ještě názor redakčního kolegy Anarvina, který Young Sheldona vnímá výrazně pozitivněji:

Naše hodnocení
3/10
Přidat na Seznam.cz
Galerie

Komentáře 4

Lenka | 22.02.2020 19:04
Mam pocit, ze autor recenze koukal na jinej serial nez ja, ja se u nej totiz vyborne bavila, od prvniho do posledniho odvysilanyho dilu :)
Vstoupit do diskuze

Související články

Šéfredaktorkou webu je Petr Slavík, e-mail serialy@fandimefilmu.cz

Máte-li zájem o inzerci na našem webu napište nám na e-mail studio@koncal.com

Ochrana osobních údajů | Zásady používání cookies | Pravidla webu | Upravit nastavení soukromí

© 2016 – 2024 FandimeSerialum.cz / All rights reserved / Provozovatel webu je Koncal studio s.r.o.
Koncal studio s.r.o., IČO: 03604071, Lýskova 2073/57, Stodůlky, 155 00, Praha 5

adblocktest

Zavří reklamu