Gotham: Zhodnocení první poloviny čtvrté série

Gotham: Zhodnocení první poloviny čtvrté série | Fandíme seriálům
Zobrazit dalších 6 obrázků
K tomu důkladný rozbor poslední epizody tohoto roku. Jak si čtvrtá série prozatím vede?

Čtvrtá série Gothamu se nám minulý týden dostala do své poloviny v našlapané epizodě Queen Takes Knight. Všechno skvěle pokračovalo v již zajetých kolejích předchozí epizody, jelikož nechybělo spoustu akce a především lavina nečekaných zvratů. Prvním překvapením bylo, že dlouho očekávaný boj mezi Sofií (Crystal Reed) a Tučňákem (Robin Lord Taylor) zdánlivě rychle skončil, když do všeho zasáhl Sofiin otec Don Falcone (John Doman), aby vše urovnal. Šokující pak byl moment, kdy na Falcona a jeho dceru někdo spáchal atentát a Don Falcone nás jednou provždy opustil. Jednalo se tak o hodně nečekaný krok, který má pro celý seriál celkem silný dopad. V posledních dvou sériích jsme Falcona sice již tak často neviděli, nicméně byl velmi silnou postavou, která nás seriálem provázela již od samotného počátku. Gordon (Ben McKenzie) si pak po rozhovoru s Bullockem (Donal Logue) uvědomil, že za všechny události nepřímo nese odpovědnost a musí vše ukončit tím, že nadobro zavře Tučňáka.

Po několika pouličních šarvátkách dostal Gordon od Sofie informaci, že Tučňák zabil mladého kluka Martina (Christopher Convery), čehož se Gordon rozhodl využít a zatknout Tučňáka za vraždu. My jakožto diváci jsme věděli, že Martin žije, o to víc pak bylo překvapivé, že Victor (Anthony Carrigan), který Martina kamsi odvezl, Tučňáka podrazil a dostal ho tím do vězení. Vzhledem k této nečekané zradě jsme se pak přirozeně domnívali, že Victor tak učinil na základě toho, že za vraždou Falcona stál údajně právě Tučňák, přičemž Victor Falconeovi kdysi věrně sloužil a mohlo tak jít celkem jednoznačně o pomstu. Jenže pak následovalo v případě Victora ještě druhé překvapení, když jsme se dozvěděli, že právě díky oddanosti Falconům byl Victor celou dobu věrný Sofii a tím pádem vodil Tučňáka za nos až do poslední chvíle. Victor nás tak překvapoval mnohem více, než by asi kdokoli čekal.

Asi nejvíc šokující zvrat v hlavní dějové lince přišel ovšem až v poslední části epizody, když jsme se dozvěděli, že za příchodem Profesora Pyga (Michael Cerveris) do města a za smrtí Dona Falcona stojí celou dobu Sofia. Ta se v závěru překvapivě zbavila Pyga a následně si omotala Jima kolem prstu. Ten ji teď nemůže zatknout, protože jinak by potopila jeho i celou gothamskou policii. Sofia tak opět předvedla, že je ještě prohnanější, než jsme si mysleli a nyní ovládla celé gothamské podsvětí. V závěru se pak Tučňák dostal rovnou do Arkhamu, přičemž mně osobně trochu uniká, proč do Arkhamu a ne do Blackgate, kam by spíš měl jít. Nicméně ať už se jednalo o jakýkoli důvod, podstatné je, že obyvatelem vedlejší cely není nikdo jiný, než Jerome Valeska (Cameron Monaghan), který se po hodně dlouhé době vrátil. A závěrečná scéna nám pak napovídá, že tahle nová dvojice toho má ještě hodně před sebou.

Poslední díl letošního roku si tak vedl parádně, stejně jako celá první polovina této série. Té se povedlo představit nám jasný a ucelený příběh, který nezastavitelně jel bez jakéhokoli většího zaškobrtnutí. Mezi dosavadními jedenácti epizodami by se sice našly tak dvě, které byly o fous slabší, nicméně i tak se v těchto případech jedná o velice slušný výsledek, protože celá první polovina série byla zkrátka skvělá. Všechny dějové linky byly velmi zajímavé, občas se propojovaly a především pak všechny věděly, kam mají a kam chtějí směřovat. Nejlepší dějové linky byly samozřejmě ty hlavní, které se týkaly Gordona, Bruce Waynea a Tučňáka. Všechny vedlejší dějové linie těm hlavním nicméně opravdu velmi dobře sekundovaly a člověk místy ani nevěděl, která dějová linie je v danou chvíli ta lepší.

Dosavadní díly si tak vedly opravdu skvěle a po celou dobu nebylo téměř co vytknout. Abychom mohli první polovinu zhodnotit co nejlépe, bude správné ohlédnout se za prvními polovinami druhé a třetí série. Osobně jsem měl z těchto dvou předchozích sérií pocit, že druhá série měla svou první polovinu o trošku lepší, naopak třetí série se pak podle mě více vyšvihla až ve své druhé polovině. Z tohoto důvodu tak podle mě dosavadní díly čtvrté série převyšují tu třetí a troufám si tvrdit, že dokonce i první půlce druhé série výrazně šlapou na paty. Zatím je samozřejmě velmi brzy pro hodnocení čtvrté série jako celku, nicméně pokud bude druhá polovina série přinejmenším stejně nabitá, jako ta první, pak věřím, že bychom tu mohli mít zatím nejlepší sérii Gothamu. Vše může nakonec dopadnout samozřejmě jakkoli, nicméně čtvrtá série prozatím dokazuje, že na to rozhodně má. Proto bych první polovině čtvrté série dal parádních 9/10.

Jak se líbila první polovina čtvrté série vám? Jste z ní také tak nadšení, nebo máte trochu jiný názor? Dejte nám vědět v komentářích.

Naše hodnocení
9/10
Přidat na Seznam.cz
Galerie

Komentáře 2

Fimi. | 02.01.2018 21:05
Petr: kdyby to tak byl Harvey Dent...
Vstoupit do diskuze

Související články

Šéfredaktorkou webu je Petr Slavík, e-mail serialy@fandimefilmu.cz

Máte-li zájem o inzerci na našem webu napište nám na e-mail studio@koncal.com

Ochrana osobních údajů | Zásady používání cookies | Pravidla webu | Upravit nastavení soukromí

© 2016 – 2024 FandimeSerialum.cz / All rights reserved / Provozovatel webu je Koncal studio s.r.o.
Koncal studio s.r.o., IČO: 03604071, Lýskova 2073/57, Stodůlky, 155 00, Praha 5

adblocktest

Zavří reklamu