Zajímavost dne: Dr. House našel inspiraci u slavného detektiva

Zajímavost dne: Dr. House našel inspiraci u slavného detektiva | Fandíme seriálům
Zobrazit dalších 11 obrázků
Přinášíme vám další z řady seriálových zajímavostí, které by vám neměly uniknout. Věděli jste, že měl Dr. House předlohu ve slavném litertárním díle?

Postava Dr. Gregoryho House dokonale ztvárnená Hughem Lauriem je výrazně inspirovaná Sherlockem Holmesem. Několikrát to prozradil v rozhovoru i sám David Shore, tvůrce seriálu. Stop najdeme celou řadu. Vylíčíme vám alespoň několik z nich.

Když se nad tím zamyslíte, charaktery obou postav jsou si podobné už ze své podstaty. Jde o nekonvenční špičky v oboru, jež řeší pouze případy, které se pro ostatní jeví příliš obtížné. Postrádají základní sociální dovednosti, k lidem kolem se chovají neurvale, s despektem a pohrdáním a vykazují mnoho znaků učebnicového narcismu. Jsou doslova posedlí dešifrováním záhad.

Oba disponují jediným přítelem, s nímž je pojí silné citové pouto. House má Jamese Wilsona, Holmes Johna Watsona. Nejde si přitom nevšimnout stejných iniciálů. 

Oba hlavní aktéři milují hudbu, House hru na piáno, Holmes hru na housle. Zatímco House byl závislý na vicodinu, Holmes šňupal kokain. Náhodně vybraný není ani název Housovy bytové jednotky. Její číslo 221B se shoduje s Holmesovou londýnskou adresou 221B Baker Street

A teď podobnost jejich jmen. House (dům) - Holmes - Homes (domovy). Analogii tedy najdeme jak vizuální, tak obsahovou. Konec konců i hláška "Everybody lies" (všichni lžou) byla často omílanou frází Sherlocka Holmese

Přestože byl však Gregory House inspirován postavou Sherlocka Holmese, prvotní analogie sahá až do 19. století. Arthur Conan Doyle totiž napsal Holmese podle skutečné postavy Dr. Josepha Bella, kterého poznal během svého studia medicíny. Jeho specializací byla diagnostika. Náhoda?

Přidat na Seznam.cz
Galerie

Komentáře 0

Vstoupit do diskuze

Související články

Šéfredaktorkou webu je Petr Slavík, e-mail serialy@fandimefilmu.cz

Máte-li zájem o inzerci na našem webu napište nám na e-mail studio@koncal.com

Ochrana osobních údajů | Zásady používání cookies | Pravidla webu | Upravit nastavení soukromí

© 2016 – 2024 FandimeSerialum.cz / All rights reserved / Provozovatel webu je Koncal studio s.r.o.
Koncal studio s.r.o., IČO: 03604071, Lýskova 2073/57, Stodůlky, 155 00, Praha 5

adblocktest

Zavří reklamu