Simpsonovi opět zasáhli do dějin: Dali angličtině nové slovo

Simpsonovi opět zasáhli do dějin: Dali angličtině nové slovo | Fandíme seriálům
Zobrazit dalších 6 obrázků
V reakci na vývoj jazyků a běžnou mluvu musí držet krok i slovníky. Teď budou konečně držet krok i se slavnou žlutou rodinkou.

Mnozí si asi vzpomenete na zařazení Homerova zvolání “D’Oh“ do spisovného jazyka anglického. Tentokrát Simpsonovi pomohli s popularizací dalšího nepoužívaného a téměř zapomenutého slova “embiggen“.

V překladu znamená zvětšit, rozšířit, udělat větším. Toto slovo bylo před pár dny s víc jak osmi sty dalšími pojmy zařazeno do významného zámořského slovníku Merriam-Webster. (Jehož založení sahá hluboko do 19. století do massachusettského Springfieldu. To nemůže být náhoda!)

Pro embiggen bylo mezníkem jeho použití seriál v roce 1996. Konkrétně v epizodě sedmé řady s názvem Líza bortí mýty (Lisa the iconoclast) a tuto situaci si můžete přehrát v přiloženém videu. Kromě toho bylo v nedávné době použito v animovaném seriálu Avengers Assemble.

Kousky z podobného soudku se tvůrcům stojícím za legendárním animákem v minulosti povedly víckrát. Ve zkratce vzpomeňme třeba jejich předpovědi budoucích událostí, jež nabyly platnost v nedávné době: Milhouse předpovídal Nobelovku pro ekonoma Bengta Holmströma (Muzikál ze základní, 22. řada), Donald Trump se stal prezidentem (Nebárt se budoucnosti, 11. řada), došlo k odprodeji studií FOX ve prospěch Disneyho (Dojezdy pro hvězdy, 10. řada) a bylo předpovězeno i historické zlato amerického curlingového týmu na zimní olympiádě (Curlingová romance, 21. řada).      

V galerii naleznete obrázky dokládající zmíněné “jasnovidectví“ a my seriálu přejeme, ať se mu podobné hříčky s osudem daří do svého životopisu zařazovat i nadále.

Zdroje: DigitalSpy

Přidat na Seznam.cz
Galerie

Komentáře 0

Vstoupit do diskuze

Související články

Šéfredaktorkou webu je Petr Slavík, e-mail serialy@fandimefilmu.cz

Máte-li zájem o inzerci na našem webu napište nám na e-mail studio@koncal.com

Ochrana osobních údajů | Zásady používání cookies | Pravidla webu | Upravit nastavení soukromí

© 2016 – 2024 FandimeSerialum.cz / All rights reserved / Provozovatel webu je Koncal studio s.r.o.
Koncal studio s.r.o., IČO: 03604071, Lýskova 2073/57, Stodůlky, 155 00, Praha 5

adblocktest

Zavří reklamu