První dojmy: Krypton je pohledný seriál se zběsilým scénářem

První dojmy: Krypton je pohledný seriál se zběsilým scénářem | Fandíme seriálům
Zobrazit dalších 10 obrázků
Jak se povedl seriál odehrávající se před zrozením Supermana?

Už před necelými dvěma týdny měl premiéru seriál Krypton na stanici Syfy. Další seriál ze stáje DC sleduje, jak napovídá již název, domovskou planetu Supermana, tentokrát však 2 generace před jeho zrozením. Po úspěchu Gothamu se DC pokouší rozjet další prequelový projekt, který sliboval zajímavou podívanou vzhledem k tomu, že si tvůrci mohli se životem na daleké planetě vyhrát.

Trošku se zpožděním vám přinášíme naše dojmy z prvních dvou dílů, které měly za cíl diváka zaujmout a donutit ho v pokračování. Jak se to podařilo?

Bohužel u mě nepodařilo. Nejprve se podíváme na první díl, který musím označit za jeden velký zmatek. Začátek nás hned vrhá do děje, kde v prvních momentech sledujeme odsouzení Val-Ela (Ian McElhinney, Barristan Selmy z Game of Thrones), který se odmítá zřeknout svých tvrzení o tom, že Krypton není jediná obydlená planeta ve vesmíru, a že ve vesmíru existují potencionální hrozby. Jeho soud i smrt pak sleduje mladý Sag-El (Cameron Cuffé), jehož rodina Elů je zbavena cechovního označení a uvržena mezi obyčejné lidi.

Hned na to skočíme o 10 let později, kdy je Sag-El již mladý rebel, který se odmítá smířit s degradací jeho rodiny. To samo o sobě působí jako akcelerátor věcí, které se však dějí přehnaně rychle, téměř bez logiky a skáčeme z jedné scény do druhé. Rozehrává se nám několik dějových linek bez toho, aby byly lépe vysvětleny základní principy života v hlavním městě Kandor, které si musí člověk odvodit sám.

Tak nějak všechno si člověk musí domyslet a odvodit sám, u některých věcí mu nezbývá nic jiného, než prostě se smířit s tím, jak to je. Hned v první polovině epizody se Sag-El potká s Adamem Strangem (Shaun Sipos), cestovatelem časem, který víceméně rozjíždí hlavní dějovou linii. Ta však opět skáče od smrti Sag-Elových rodičů, po jeho náhlé přijetí do vážené rodiny Vexxů, přes jeho milostný vztah s Lytou Zod (Georgina Campbell), a vůbec všechno skáče od jednoho ke druhému.

Kdybych zde měl popsat příběh první epizody, vypadal by asi jako scénář Ordinace v růžové zahradě z dalekého vesmíru. Druhá epizoda pak v první polovině zpomaluje, přináší více pomalejších dialogů a napravuje zmatečný dojem z první epizody. Ve druhé polovině se však opět začne plést jedno přes druhé, a ke konci sem byl tak zmatený, že sem vůbec nevěděl, co se děje.

Co můžu chválit, je vizuální stránka a celkové zpracování. Seriál určitě nebyl levný, a je to taky vidět. Vizuální efekty jsou mnohem povedenější a lepší, než v jiných DC seriálech, jako je třeba The Flash. Kostýmy jsou jednoduché, avšak poměrně originální, a troufnu si říct, že takhle měli vypadat konkurenční Inhumans. Herecké výkony nejsou nijak oslnivé, ale rozhodně ne špatné. Elliot Cowan jako Daron-Vex, nejvyšší soudce, poměrně přehrává, stejně jako Kem (Rasmus Hardiksen), nejlepší přítel Sag-Ela. Naopak zcela přirozeně a minimalisticky působí Wallis Day v roli Nyssy-Vex, dcery nejvyššího soudce.

Ve výsledku jsou moje první dojmy z dalšího prequelového seriálu od DC hodně průměrné. Za řeč stojí docela povedený vizuál, lokace a kostýmy. Chválit se dá i rychlé tempo, které však trpí šíleně hloupým střihem scén. Ty všelijak různě přeskakují, věci se dějí nelogicky, uměle a bez vysvětlení. Osobně se na seriál, který by měl mít 10 dílů, někdy v budoucnu při velkém dostatku času zpětně podívám. Momentálně však v konkurenci geniálního Legiona jde určitě o druhou, možná až třetí volbu, která mě osobně prvními dvěma díly zklamala.

Naše hodnocení
5/10
Přidat na Seznam.cz
Galerie

Komentáře 0

Vstoupit do diskuze

Související články

Šéfredaktorkou webu je Petr Slavík, e-mail serialy@fandimefilmu.cz

Máte-li zájem o inzerci na našem webu napište nám na e-mail studio@koncal.com

Ochrana osobních údajů | Zásady používání cookies | Pravidla webu | Upravit nastavení soukromí

© 2016 – 2024 FandimeSerialum.cz / All rights reserved / Provozovatel webu je Koncal studio s.r.o.
Koncal studio s.r.o., IČO: 03604071, Lýskova 2073/57, Stodůlky, 155 00, Praha 5

adblocktest

Zavří reklamu