První dojmy z druhého Westworldu: Klesla jeho kvalita?

První dojmy z druhého Westworldu: Klesla jeho kvalita? | Fandíme seriálům
Zobrazit dalších 14 obrázků
Nasaďte klobouk, nabijte kolt a ponořte se se mnou už podruhé do parku plného robotů. Tentokráte bez naděje, že se dostanete ven.

Článek obsahuje spoilery k první řadě a první epizodě řady druhé!

Upřímně doufám, že jste poslední dva roky znovu a znovu nedělali tu samou chybu jako já, když jsem se při každé šanci pustit se do prvních deseti epizod Westworldu raději rozhodl sledovat jiné seriály. Nejspíš si dovedete představit, jak moc se mi chtělo prásknout se pořádně přes hlavu, když jsem první řadu pár dní před premiérou té druhé přece jen zkouknul. Jonathan Nolan a jeho manželka Lisa Joy svým seriálovým dítětem vytvořili jeden z nepoutavějších a nejpromyšlenějších sci-fi příběhů všech dob, a když jsem po konci desátého dílu konečně zavřel dokořán otevřenou pusu, měl jsem jasno, že do druhé řady se musím pustit okamžitě, jak to bude možné. První epizoda s názvem Journey Into Night se na HBO konečně odvysílala v noci z neděle na pondělí a já byl u toho. Pojďme do ní proto pořádně zarýt zuby!

Do druhé řady se vracíme přesně tam, kde jsme ji naposled opustili. Tvůrce celého parku Robert Ford (Anthony Hopkins) po sáhodlouhých přípravách odhalil světu svůj nový příběh. Svým výtvorům dal po letech otroctví svobodu a nechal je volně pozabíjet všechny vysoce postavené správce parku. V čele výtvorů je nyní Dolores (Evan Rachel Wood), nejstarší výtvor vůbec, která díky hře zvané Labyrint znovu našla své vědomí a nyní se s partnerem Teddym (James Marsden) prohání parkem a krutě se mstí každému člověku, na kterého narazí. Zároveň ale chystá plán, jak se z parku dostat a ovládnout i svět lidí. Bernard (Jeffrey Wright) a Charlotte Hale (Tessa Thompson) se před Fordovým masakrem ukryli a snaží se v parku přežít. Charlotte ale moc dobře ví, že pomoc nepřijde, dokud se jí nepovede získat jednoho z výtvorů uvnitř parku a odeslat ho svým nadřízeným. William alias Muž v černém si mezitím užívá druh parku, jaký ještě nezakusil. Plný nebezpečí a reálné smrti. Po shledání s výtvorem mladého Forda (Oliver Bell) ale nalézá nový cíl, a to najít tajemné Dveře, které ho z parku vyvedou. Jediná ze všech, kdo se chce naopak do parku dostat zpět, je Maeve (Thandie Newton). Ta na konci minulé řady dosáhla vědomí stejně jako Dolores a nyní hodlá za pomoci Sizemorea opět vyhledat svou malou dceru.

Navzdory mým obavám, že se Nolanovi a Joy nepovede navázat na jejich předchozí úspěch, se jim povedlo přesně tohle. Journey Into Night je další skvělou epizodou, kterou si může Westworld připsat na své konto. Co jsem si na ní užil zdaleka nejvíc, byl její bezchybný mix starého a povědomého se zbrusu novým. Druhý Westworld totiž alespoň v první epizodě navozuje pocit podobný tak trochu dospělejším Hunger Games. Výtvory si v parku odteď mohou dělat, co se jim zlíbí a hlavně Dolores rozhodně nemá v plánu zacházet s jakýmkoliv člověkem v rukavičkách. Zabíjí se zleva zprava, hosté jsou za své činy tvrdě trestáni a pocit celkové klaustrofobie a strachu o život, který seriál dokáže navodit, je dechberoucí. Jak jsem ale zmínil, na žádný z klasických elementů, které dělají Westworld Westworldem, jako třeba filozofování o právech a myšlenkách výtvorů či nově představené tajemství připomínající Labyrint z první řady, se ve vší té krvi naštěstí nezapomnělo. Epizoda si tímto vytvořila tak trochu vlastní unikátní styl, který jsme v seriálu zatím neviděli a jestli se i zbytek řady bude ubírat podobnou cestou, nevadilo by mi to ani trošičku. Z příběhového hlediska to navíc dává perfektní smysl.

Zdaleka nejvíce v první epizodě září Evan Rachel Wood, která si novou drsňáckou polohu Dolores zatraceně užívá, a k mému překvapení je v ní zcela uvěřitelná. I když je z lidské perspektivy její chování docela strašidelné, z jejího postoje je zcela oprávněné s těším se, kam ji příběh zavede dál. Absolutně top je i Thandie Newton v roli Maeve, jejíž příběh je jednak velmi emocionální, ale zároveň do celé té vraždící mizérie přináší i trošku potřebného humoru. O ten se expertně stará Simon Quarterman, jehož Lee Sizemore je při donucené spolupráci s Maeve komediální zlato, ale zároveň je dostatečně usměrněný, aby dramatickým scénám neubíral na váze. Příběhová linka Bernarda a Charlotte mi zatím přijde malinko nastavená, aby měly obě postavy co dělat, ale vzhledem ke dvojím časovým rovinám, které opět sledujeme, nemám pochyby, že někam povede a rozjede se, takže za ni zatím body určitě nestrhávám. Pochvalu si opět zaslouží i design kostýmů a lokací, který mistrně zvládá drsný westernový vzhled parku, tak elegantní sci-fi estetiku velícího střediska.

Celkově nemůžu nic jiného, než první epizodu kolem dokola vynachválit a vás pořádně nakopnout k tomu, abyste co nejrychleji našli nejbližší obrazovku a seriál si naladili. Pokud jste fanoušky první řady, nevidím způsob, jak by vás začátek té druhé mohl zklamat. V komentářích neváhejte dát vědět, jaký dojem zatím udělal druhý Westworld na vás a nezapomeňte se pravidelně stavovat každé pondělí, kdy se s vámi kolega podělí o své vlastní dojmy z následujících epizod. Pod článkem najdete ochutnávku z epizody druhé, která nám mimo jiné slibuje i první výlet do světa samurajů.

Naše hodnocení
9/10
Přidat na Seznam.cz
Galerie

Komentáře 0

Vstoupit do diskuze

Související články

Šéfredaktorkou webu je Petr Slavík, e-mail serialy@fandimefilmu.cz

Máte-li zájem o inzerci na našem webu napište nám na e-mail studio@koncal.com

Ochrana osobních údajů | Zásady používání cookies | Pravidla webu | Upravit nastavení soukromí

© 2016 – 2024 FandimeSerialum.cz / All rights reserved / Provozovatel webu je Koncal studio s.r.o.
Koncal studio s.r.o., IČO: 03604071, Lýskova 2073/57, Stodůlky, 155 00, Praha 5

adblocktest

Zavří reklamu