Hra o trůny: Události a místa vs. jejich reálný základ

Hra o trůny: Události a místa vs. jejich reálný základ | Fandíme seriálům
Zobrazit dalších 8 obrázků
Z některých událostí ve Hře o trůny jde mráz po zádech. O to víc, když zjistíte, že jsou založeny na skutečnosti…
  1. Kapitola č.1
  2. Kapitola č.2
  3. Kapitola č.3
  4. Kapitola č.4
  5. Kapitola č.5
  6. Kapitola č.6

Autor Hry o trůny, George R. R. Martin, jednou prohlásil: „Nezáleží na tom, jak moc si vymýšlím – v historii jsou věci stejně špatné, nebo ještě horší.“ Jak jsme již ukázali v předchozím článku věnovaném hlavním postavám, Hra o trůny je historií velmi ovlivněna. V tomto díle se zaměříme na nejpozoruhodnější události a místa ze Západozemí a na jejich paralely ve světe skutečném.

Hra o trůny: TOP 8 hlavních postav vs. jejich reálný základ
 

Rudá svatba a skotská historie

Rudá svatba. Na tu každý fanoušek Hry o trůny hned tak nezapomene. Hostina, zábava, veselí, bum… tu bratr nevěsty bodá Talisu Stark do břicha, někdo střelí Robba Starka kuší a další podřízne Catelyn hrdlo. Takhle si svatební veselku asi hosté nepředstavovali…

Rudá svatba je inspirována dvěma skutečnými událostmi ze skotské historie: „Černou večeří“ a masakrem v Glencoe. K první události došlo roku 1440 na hradě v Edinburghu. Skotský král Jakub II. tehdy bojoval proti klanu Black Douglasů, avšak hraběti Williamu Douglasovi a jeho šestnáctiletému bratrovi nabídl bezpečný průjezd, a tedy i zdánlivé ujednání míru. Byli pozváni na hostinu, na jejímž konci dal král předem domluvený signál: Jeho muži začali bubnovat na veliký buben a služebnictvo přineslo tác s hlavou divočáka, což ve středověké Anglii značilo symbol smrti. Hostům byly následně sťaty hlavy na nádvoří hradu.

Druhou inspirací pro Martina byl masakr na hradě Glencoe z roku 1692. Konflikt mezi rody MacDonaldů a Campbellů byl ukončen prakticky úplným vyvražděním prvního z nich. Campbellové navštívili MacDonaldy v jejich sídle. Večer proběhla hostina v duchu dobových zásad, které nedovolovaly, aby se hostiteli nebo hostu cokoli stalo. Ale poté, co hostitelé usnuli, Campbellové vtrhli do jejich komnat a 38 členů rodu MacDonaldů zavraždili.

Další kapitola »
Přidat na Seznam.cz
Galerie

Komentáře 0

Vstoupit do diskuze

Související články

Šéfredaktorkou webu je Petr Slavík, e-mail serialy@fandimefilmu.cz

Máte-li zájem o inzerci na našem webu napište nám na e-mail studio@koncal.com

Ochrana osobních údajů | Zásady používání cookies | Pravidla webu | Upravit nastavení soukromí

© 2016 – 2024 FandimeSerialum.cz / All rights reserved / Provozovatel webu je Koncal studio s.r.o.
Koncal studio s.r.o., IČO: 03604071, Lýskova 2073/57, Stodůlky, 155 00, Praha 5

adblocktest

Zavří reklamu