James Marsden alias Teddy o své roli ve Westworldu

James Marsden alias Teddy o své roli ve Westworldu | Fandíme seriálům
Zobrazit dalších 16 obrázků
Sympatický herec se v rozhovoru pro magazín Hollywood Reporter rozpovídal o Teddyho proměně z naivní oběti do nemilosrdného stroje na zabíjení. 

V první sezóně stihl ukrást a zlomit srdce všem fanouškům zábavního parku Westworld. Sympaťák s roztomilým úsměvem žil celý svůj život v neustále se opakující smyčce jenom proto, aby každý den potkal ženu svých snů a následně sledoval, jak mu láska jeho života uniká mezi prsty. Neschopen změnit svůj osud se následně stal v očích řady fanoušků tragickým hrdinou, protože navzdory veškeré jeho vynalézavosti, mu prostě a jednoduše nebylo předurčeno uspět. Řeč není o nikom jiném, než o zasněném pistolníkovi s romantickou duší - Teddym Floodovi.

7 nejotravnějších seriálových postav, které nás prostě ničí
 

Nicméně život plný selhání a nesplněných snů je minulostí. Teddy se s postupující druhou sezónou mění v člověka, který nemá s jeho předchůdcem z první série pranic společného. Stal se totiž tím, kým se vzhledem k okolnostem musel stát. Brutální a nemilosrdnou mašinou na zabíjení, pro kterou slova jako soucit nebo empatie ztrácejí pod omamnou vůní střelného prachu svůj význam. Vrátí se sladký a nevinný Teddy zpět? Nebo si musíme zvyknout na novou a vylepšenou verzi, jejíž cesta končí až v samotném pekle? Herec James Marsden se nedávno pro stránky Hollywood Reporteru rozpovídal o své roli v seriálu.

S jakými reakcemi se nejčastěji v návaznosti na Teddyho příběhovou linii v této sezóně setkáváš?

Reakce byly stejně šílené jako celá tahle jízda, samozřejmě hodně záleží, koho se ptáte. V Teddyho hlavě se toho tuto sezónu děje opravdu hodně, hlavně díky jeho naprogramování. Nedávno jsem dostal SMS od Evan (Rachel Wood) po odvysílání páté epizody, kde Dolores nalákala Teddyho a změnila přeprogramováním jeho osobnost. V SMS stálo, že je nyní nejnenáviděnější osobou na Twitteru. Podle všeho si rozezlila všechny fanoušky sladkého, oddaného, loajálního a mírumilovného Tedda. Na druhou stranu všichni víme, že když se do jejího jednání ponoříme hlouběji, tak si uvědomíme, že se mu snažila pouze pomoct přežít. Potom samozřejmě existuje druhá skupina fanoušků, kteří tuto změnu v charakteru mé postavy vítají se slovy: "Konečně uvidíme Teddyho, jak si nebere servítky. Byl moc měkký. Je na čase udělat ho mužnějším a tvrdším.

To je svým způsobem děsivé, ne? Není lepší najít mezi násilím a pasivitou nějakou zlatou střední cestu …

Přesně tak, určitě nechceme, aby ztratil kompletně svou osobnost a duši. Částečně tomu rozumím, konec konců život dokáže být pořádně nefér a v příběhu jde opravdu do tuhého, nyní už vás tvůrci herního parku nezašijí a další den nepošlou zpátky do arény, když vás při nějaké přestřelce zastřelí. Ale jinak s vámi souhlasím (smích). Rovněž preferuji zlatou střední cestu ...

Jakým způsobem jste vnímal, když jste se dozvěděl o Teddyho příběhové linii pro tuto sezónu. Bylo vám řečeno hned na začátku, co vás čeká nebo jste se dozvídal informace postupně epizodu po epizodě?

Byla to kombinace obojího. Než začalo natáčení, tak jsem se dozvěděl něco z toho, co mě v první polovině sezóny čeká a jakou to pro mě, jako herce, bude představovat výzvu. Už od samotného počátku jsem ale věděl, že seriál nabízí možnost zahrát si řadu zajímavých postav s různými stupni vědomí. Jednoho dne se můžete probudit jako lékař, další zase jako šerif. To je pro mě jako herce velmi vzrušující. A to nejenom proto, že nyní hraju smrtícího frajera, ale hlavně kvůli vývoji vztahu mezi mnou a Dolores. Způsobem jakým oba rosteme a měníme se. Oba jsme nyní úplně jiní lidé. On je konečně „vzhůru“ a oba tak dostávají identitu, která pro ně nebyla předprogramována. Na povrchu tak možná bojujeme o přežití, ale když půjdete hlouběji, tak uvidíte, že je to rovněž o hledání vlastní duše.

Takže, abych odpověděl na vaši původní otázku, ano, na začátku jsem dostal náznaky, jaká cesta mě čeká a detailní informace potom přicházely jako taková malá překvapení, když jsem si četl scénáře k jednotlivým epizodám. Takže jsem musel být v podstatě připraven na všechno to šílenství, které s tím jde ruku v ruce, ale s tím jde i důvěra, že scénáristé vědí, co dělají.

Teddyho změna osobnosti začala v páté epizodě. Důsledky jsou pak k vidění hned v následujícím díle a ještě více začíná být změna patrná v episodě číslo sedm. Jak už jsi říkal, částečné kouzlo seriálu je možnost ztvárňovat různé druhy osobnosti v jednom těle. Přesto, měl jsi potřebu při ztvárnění různých verzí Tedda zachovat pro každou z nich určitý stupeň rozpoznatelnosti napříč jednotlivými verzemi?

To je pro mě jedna z nejzajímavějších věcí na hraní této postavy. Pod tím vším programováním různých verzí, je vždycky hodně hluboko něco zvláštního – to stejné je vidět s postavou Dolores, která často mívá záblesky, které vedou zpátky k jejímu otci. A navzdory tomu, že je pevně rozhodnutá stát se novou, lepší, evolucí lidské druhu, stále můžete v její duši vidět známky zranitelnosti. Tím se snažím říct, že pod vším tím programováním, jsou stále přítomné kousky a fragmenty jejich skutečné duše. I když se často může jednat o maličkosti a drobné nuance.

Podle mě jsme začínali s typickými šablonovitými hrdiny. Jako Teddy, klasický westernový hrdina, jehož příběh už všichni někde viděly –  pistolník, jehož hlavním údělem je bojovat a ochraňovat svou lásku, která na něj čeká doma. Takže v podstatě všechno, co dělá, dělá pro to, aby udržel své blízké v bezpečí. Co, ale děláme zde ve Westworldu, je přesný genderový opak a tím pádem redefinujeme to, kdo je postmoderním hrdinou. Nyní je tím hrdinou Dolores a Teddy je spíše její „pravá ruka“. Nejzajímavější na to všem je skutečnost, že určité jeho části mají svědomí a jsou zranitelnější, než samotná Dolores. Svým způsobem tak reprezentuji prostřednictvím Teddyho tuhle sezónu tu lepší část jejího svědomí.

Tahle změna typologie rolí byla opravdu zajímavá, protože nám vlastně dovolila redefinovat, co to znamená být „mužským hrdinou“. V minulosti převládal názor, že klasický hrdina musí být tvrďák, který má všechno pod kontrolou, skvělý pistolník a bojovník, ale nyní se ukazuje, že postmoderní hrdinové jsou úplně jiní. Teddy samozřejmě má určitě schopnosti a dovednosti, ale jiného druhu. Je to hodně o vnitřním boji, kdy vidíte záblesky starého Teddyho. Jeho duše se snaží i přes přeprogramování od Dolores dostat znovu napovrch a udělat správnou věc.

A vám se skutečně daří zachytit ty drobné záblesky Teddyho staré povahy, například ta hořkost v hlase, když mluví s Dolores …

Ano, tohle … Je to tak trochu pasivně-agresivní (smích). Řekl bych, že to je zármutek. Myslím, že si není úplně vědom toho, co se přesně děje. To jsou ty malé části Teddyho, které tam hluboko stále někde jsou, a právě to je největší výzva, snažit se přesvědčivě zahrát tyhle malé a drobné momenty, i když se jedná pouze o záblesk v jeho očích, kdy starý Teddy zpochybňuje svoje nové nastavení. To je opravdu zajímavé hrát – samozřejmě i s tím, že konečně dostanu šanci zmlátit  spoustu grázlů, ale to je spíše zábava, než opravdová výzva, kterou přestavují právě ty záblesky starého já.

Níže si můžete pustit video interview s Jamesem Marsdenem. V galerii najdete fotografie Teddyho nejen v jeho Westworldovské roli. 

Přidat na Seznam.cz
Galerie

Komentáře 0

Vstoupit do diskuze

Související články

Westworld

21.11.1973 | USA
Akční, Sci-Fi, Dobrodružný, Drama, Thriller, Horor, Western
Info o filmu

Šéfredaktorkou webu je Petr Slavík, e-mail serialy@fandimefilmu.cz

Máte-li zájem o inzerci na našem webu napište nám na e-mail studio@koncal.com

Ochrana osobních údajů | Zásady používání cookies | Pravidla webu | Upravit nastavení soukromí

© 2016 – 2024 FandimeSerialum.cz / All rights reserved / Provozovatel webu je Koncal studio s.r.o.
Koncal studio s.r.o., IČO: 03604071, Lýskova 2073/57, Stodůlky, 155 00, Praha 5

adblocktest

Zavří reklamu