AHS: Apocalypse: Spoilerové první dojmy po zlomové třetí epizodě

AHS: Apocalypse: Spoilerové první dojmy po zlomové třetí epizodě | Fandíme seriálům
Zobrazit dalších 27 obrázků
Nová sezóna American Horror Story začala neobvykle zhurta. Jaký máme dojem z prvních tří epizod?

8. řada antologie American Horror Story nepřestává překvapovat a po všech sezónách, ze kterých velmi pozitivně hodnotím jen Murder House, Asylum a Hotel, mi právě probíhající Apocalypse učarovala natolik, že těším na další díly jako snad nikdy předtím.

Recenze: American Horror Story: Cult
 

Pozor následují spoilery!

Po třech dílech zatím Apocalypse působí jako klasická nová řada, kde po tolik probíraném crossoveru postav z první a třetí série není vidu ani slechu, když samozřejmě pominu úplný závěr třetí epizody. Onen crossover byl navíc pro mě tím největším lákadlem nové série, avšak první díly mě stačily zaháčkovat zcela něčím jiným.

Vykreslení prvotního chaosu první epizody, kdy se konec světa udá zničehonic a nikdo není na nastalou situaci vůbec připraven, se povedl na výbornou. Ani velmi rychlé představení ústředních postav, které se děje takřka za pochodu, ničemu nevadí, a pilotní díl si díky tomu drží velmi solidní tempo, při kterém se kupí jedna záhada na druhou.

I přesto, že se valná část děje prvních dílů odehrává ve stísněných interiérech úkrytu, kde se parta vyvolených schovává pod záštitou tajemné organizace před nukleární katastrofou, se dočkáme několika intenzivních výjevů na zpustošenou krajinu plnou pomalu umírajících přeživších. Postapokalyptická atmosféra se tvůrcům nadmíru povedla a na poli seriálů se jedná o vskutku nevšední podívanou. Výborně se povedly i různé mysteriózní náznaky a scény, které dávají tušit, že tento postapokalyptický svět bude hýřit nadpřirozenými prvky, jež se hlavně ve třetím dílu začínají dostávat víc a víc ke slovu.

Obsazení je opět plné známých tváří, které jsme viděli v různých polohách v předchozích řadách AHS a nyní se vrací ve zcela nových rolích. Sarah Paulson se po uřvané neurotičce z předešlého Cultu vrací jako autoritativní majordoma úkrytu vyvolených. Kathy Bates, kterou zároveň můžete momentálně vidět ve finální 12. řadě Teorie velkého třesku, se nejprve jevila jako pouhá věrná služebná, abychom následně zjistili, že její terminátoří já má mnohem důležitější roli. Dále se vrátil i Evan Peters, Billie Lourd, Adina Porter či Billy Eihner. Zajímavou posilou je i herec Cody Fern, jenž se po sympatickém homosexuálovi z druhé řady American Crime Story převtělil do démonického Michaela Langdona.

Úplnými zelenáči jsou Kyle Allen (The Path) a Ash Santos (Dívčí kemp), což se scenáristům povedlo šibalsky zakomponovat i do samotného příběhu, kdy se tato dvojice dostane do úkrytu ne díky konexím a financím jako ostatním příchozím, ale díky vyššímu cíli, který jim vytyčilo mysteriózní společenství. Pokud jste si tuto zamilovanou dvojku za první tři díly oblíbili jako já, tak vás asi nepotěšilo, že spolu se spoustou dalších byli na konci třetího dílu smrtelně otráveni.

Což o to, v AHS je zvykem, že postavy umírají jedna za druhou, ale aby umřela skoro celá sestava hned ze začátku, je nevšední i pro tuto hororovou sérii. Jak je samozřejmě patrné už ze závěru epizody, ne všechny postavy zůstanou mrtvými napořád. Překvapivé zjevení postavy Madison (Emma Roberts) ze třetí čarodějnické sezóny po boku dalších dvou starých známých se sice událo zčistajasna a nic jejich náhlému příchodu nenapovídalo, avšak po neočekávaném usmrcení většiny postav jsem se na konci dílu už nedivil vůbec ničemu.

Na osmé sérii American Horror Story mě zejména uhranulo neustálé napětí a hromadění tajemství (latexový sympaťák z 1. řady, lesní monstra, a co tu sakra dělají bezcitní roboti s lidskou tváří?). Všudypřítomné nebezpečí a neblahý pocit, že nic není tak, jak se zdá, je přesně tím, co od AHS chci. Brilantní herecké výkony, skvělé produkční zázemí, jistá kamera, vydařené hororové prvky a ladně zakomponované vizuální efekty jsou již v rámci AHS samozřejmostí. Ovšem nepředvídatelný scénář se světem, který by měl potenciál na několik řad, dělá z Apocalypse nervy drásající seriál letošní seriálové sezóny, který byste si neměli nechat ujít.

Po předešlých řadách, kdy se zpočátku zdálo, že tvůrce Ryan Murphy spolu s ostatními má vše pevně v rukou, aby se pak celý příběh překombinoval a rozplizl v zapomenutelnou nudu, je pozornost namístě s každou novou sérií American Horror Story. Jenomže tentokrát nevidím jediný náznak, který by dával tušit, že Apocalypse dopadne katastrofálně, ba naopak.

Níže se můžete podívat na promo ke čtvrté epizodě s výstižným názvem Could It be... Satan? 

Naše hodnocení
8/10
Přidat na Seznam.cz
Galerie

Komentáře 0

Vstoupit do diskuze

Související články

Šéfredaktorkou webu je Petr Slavík, e-mail serialy@fandimefilmu.cz

Máte-li zájem o inzerci na našem webu napište nám na e-mail studio@koncal.com

Ochrana osobních údajů | Zásady používání cookies | Pravidla webu | Upravit nastavení soukromí

© 2016 – 2024 FandimeSerialum.cz / All rights reserved / Provozovatel webu je Koncal studio s.r.o.
Koncal studio s.r.o., IČO: 03604071, Lýskova 2073/57, Stodůlky, 155 00, Praha 5

adblocktest

Zavří reklamu