Simpsonovi: Vyškrtnutí postavy Apu je absurdní!

Simpsonovi: Vyškrtnutí postavy Apu je absurdní! | Fandíme seriálům
Zobrazit dalších 10 obrázků
Kdy začnou Češi odsuzovat humor, protože je politicky nekorektní?

Když se na jaře začala v médiích masově propírat postava indického obchodníka Apua ze seriálu Simpsonovi, zastánci politické korektnosti úzkostlivě hájící práva etnik hýkali blahem. Konečně se mohli plně rozohnit a média jim naslouchala. A tak celou kauzu přiživovali. Simpsonovi škatulkují menšiny americké společnosti, přiživují zaběhnuté negativní stereotypy, znělo v kritických komentářích napříč internetem. Všichni tito moralisté jako by zapomněli, na čem je seriál vlastně postaven - na satiře a nastavování zrcadla. Na humorizování všeho, i těch nejzávažnějších společenských problémů a na zlehčování, co tuto společnost neurotizuje. 

Simpsonovi: Apu stále bojuje o přežití
 

Věc nabrala tak na obrátkách, že se k ní byl donucen vyjádřit i sám tvůrce Simpsonových Matt Groening. Ten řekl: "Jsem hrdý na to, co se v seriálu děje. Myslím, že v naší kultuře nastala doba, kdy lidé milují předstírat, že jsou uraženi. Když jsme začínali, byla na základních školách zakázaná trička se Simpsonovými. Cítil jsem, že kontroverze, kterou Simpsonovi vyvolávali na začátku, byla opět způsobená jen tím, že lidé předstírali své uražení kvůli Bartově mírné drzosti. Věděl jsem, že to tak dopadne."

Zdálo se, že seriál kritiku ustojí. Zahraniční weby se však nadále hemžily články a posledním hřebíčkem do rakve byl, zdá se, útok ze strany tvůrců Městečka South Park. Začátkem října totiž odvysílali epizodu, kde vykázali postava Pana Hankeyho (vánoční hovínko, pozn. red.) do míst, kde podporují rasismus. Následně se na obrazovce objevila scéna, kterak Hankeyho vítají občané Springfieldu a nechybí ani Apu. Poté se zjevil hashtag volající po zrušení Simpsonů. Jak to tvůrci South Parku mysleli, toť otázka, média si to však přebrala po svém - jako vzkaz tvůrcům Simpsonů, že je jejich seriál rasistický a dokonce i satirický South Park ho za to odsuzuje. Ten samý měsíc prosákne na povrch zpráva, že Apu bude ze seriálu Simpsonovi vyškrtnut. Jaká náhoda!

Česká společnost se prozatím přiklání spíše na stranu humoru a selského rozumu. Nevadí nám dělat si legraci z homosexuálů a Romů, vést genderově nevyvážené řeči a nemít kvóty na počet multikulti herců na plátně. Vlastně se prozatím nehroutíme ani z toho, když kolega kolegyni "omylem" sjede očima do výstřihu. Osobně nás těší, kolik českých čtenářů se přiklání na stranu těch, kteří vnímají situaci jako přehnanou a řadí se na stranu "těch nekorektních". Ať chceme nebo ne, postupně to sem však prosakuje. Je jen otázkou času, kdy se začne česká televizní scéna měnit...

Přidat na Seznam.cz
Galerie

Komentáře 1

Spike | 30.10.2018 11:11
Ta politická korektnost je úplně debilní. Američané jsou prostě magoři.
Vstoupit do diskuze

Související články

Šéfredaktorkou webu je Petr Slavík, e-mail serialy@fandimefilmu.cz

Máte-li zájem o inzerci na našem webu napište nám na e-mail studio@koncal.com

Ochrana osobních údajů | Zásady používání cookies | Pravidla webu | Upravit nastavení soukromí

© 2016 – 2024 FandimeSerialum.cz / All rights reserved / Provozovatel webu je Koncal studio s.r.o.
Koncal studio s.r.o., IČO: 03604071, Lýskova 2073/57, Stodůlky, 155 00, Praha 5

adblocktest

Zavří reklamu