Lidé zavření doma daleko víc stahují pirátské kopie oblíbených seriálů

Lidé zavření doma daleko víc stahují pirátské kopie oblíbených seriálů | Fandíme seriálům
Nova
Zobrazit dalších 13 obrázků
Koronavirová pandemie přispívá ke stahování pirátských kopií, ale i k nárustu sledovanosti televizních stanic a počtu předplatitelů streamovacích služeb.

Informace o tom, že lidé v době nouzového stavu více stahují pirátské kopie filmů a seriálů, asi mnoho z vás nepřekvapí. Důvodem, proč se aktuálně lidé ve větším množství uchylují k pirátským kopií, je dle distribuční firmy Axocom opatření proti šíření koronaviru Covid-19, jako zejména zavřené školy, a také fakt, že více lidí zůstává kvůli dětem či home officu doma. Stahování podporuje i to, že se televize kvůli omezení vlastní tvorby uchylují k reprízám.

Eurovize je další z řady populárních televizních show, které současná situace pro letošní rok ruší
 

Kvůli opatřením spojeným s nouzovým stavem vzrostlo minulý týden pirátské stahování kopií filmů a seriálů z internetu až o 165 procent. Předminulý týden to oproti normálu bylo kolem 40 procent. Vyplývá to z informací distribuční firmy Axocom. Podle ředitelky firmy Axocom Eriky Luzsiczy se mezi nejžádanější tituly řadí filmové hity a oscarové snímky z poslední doby. Vliv na rozšíření nelegálního obsahu má samozřejmě i plošné uzavření kin, kdy by někteří, co momentálně stahují nelegální obsah, šli za normálních okolností do kina. Trendem je ovšem ve srovnatelné míře i pirátské stahování seriálů.

Vliv na rozkvět stahování pirátských kopií v době koronavirové pandemie pravděpodobně má i vstřícnost poskytovatelů připojení. Operátoři například nabídli neomezená mobilní data a největší kabelový operátor Vodafone (dříve UPC) přišel se zvýšením rychlosti připojení. Uživatelé přípojek o rychlosti 50 Mbit/s získali až 150 Mbit/s a u 150 Mbit/s se rychlost zvedla na dvojnásobek. Největší tuzemský portál na sdílení obsahu Uložto.cz poskytl uživatelům pětinovou slevu na kredit pro rychlé stahování.

Překvapit může fakt, že našinci nestahují jen oblíbené zahraniční tituly, avšak ve velké míře se uchylují k pirátskému stahování českých nekonečných seriálů. Dle firmy Weemazz, která se zabývá odhalováním pirátských kopií, se v minulém týdnu z tuzemských seriálů nejvíce pirátily seriály Modrý kód, Ulice či Ordinace v růžové zahradě 2. „Lidem zůstává více volného času, než na jaký byli doposud zvyklí, a který chtějí vyplnit nějakou domácí aktivitou. Mnozí pak zvolí místo legální varianty právě nelegálně šířené kopie,“ uvedl ředitel Weemazu Radim Horák. Dá se podle něj přepokládat, že stahování pirátských kopií dál poroste.

Doba pandemie ovšem přináší i nárust sledovanosti televizních stanic a také předplatitelů legálních streamovacích služeb jako jsou Netflix či HBO GO. Například stanice Nova v minulém týdnu zaznamenala růst sledovanosti v divácké skupině od 15 do 54 let o 13 procent. O víkendu byla sledovanost hlavního kanálu Novy vyšší proti předchozímu týdnu o 28 procent.

Enormní oblibě diváků se těší i Česká televize. Pořad Otázky Václava Moravce s Janem Hamáčkem, Martinem Červíčkem a Radimem Fialou odvysílaný v neděli 22. března se stal nejsledovanějšími za posledních čtrnáct let. Diskuzní pořad si pustilo více než milion diváků. Hlavní zpravodajskou relaci České televize Události sledovalo na kanálech ČT1 a ČT24 v sobotu 21. března 1,696 milionu diváků starších 15 let (při podílu na sledovanosti 38,24 %). A rekordní sledovanost zaznamenávají v těchto dnech i další pořady České televize.

Níže se můžete podívat na jedno z edukativních videí, které herci ze seriálu Modrý kód natočili v rámci osvěty nošení roušek a dalších hygienických opatření v souvislosti s koronavirovou pandemií. 

Zdroj: 24zpravy, ČT

Přidat na Seznam.cz
Galerie

Komentáře 2

Liska | 17.04.2020 16:32
Kdy pobezi ulice
Vstoupit do diskuze

Související články

Šéfredaktorkou webu je Petr Slavík, e-mail serialy@fandimefilmu.cz

Máte-li zájem o inzerci na našem webu napište nám na e-mail studio@koncal.com

Ochrana osobních údajů | Zásady používání cookies | Pravidla webu | Upravit nastavení soukromí

© 2016 – 2024 FandimeSerialum.cz / All rights reserved / Provozovatel webu je Koncal studio s.r.o.
Koncal studio s.r.o., IČO: 03604071, Lýskova 2073/57, Stodůlky, 155 00, Praha 5

adblocktest

Zavří reklamu