Malá Velká Británie: Tvůrci se omluvili za necitlivý přístup k rasové problematice

Malá Velká Británie: Tvůrci se omluvili za necitlivý přístup k rasové problematice | Fandíme seriálům
BBC
Pořad přestaly nabízet BBC i Netflix.

Skečový pořad (inspirovaný u rádiového pořadu) Malá Velká Británie běžel na BBC v letech 2003 až 2007 (plus se diváci dočkali několika speciálů) s tím, že se v roce 2008 objevilo ještě volné pokračování Malá Velká Británie v USA

9 skvostných britských sitcomů zasluhujících pokračování
 

Pokud jste pořad viděli, tak víte, že si příliš nelámal hlavu s politickou korektností, což v době prvního vysílání občas setkalo s určitou kontroverzí, ale obvykle nešlo o žádný velký poprask. K tomu došlo až nyní, kdy je situace velmi napjatá a to především kvůli rasové tematice. 

V Malé Velké Británii se několikrát jeden z tvůrců David Walliams převlékl za postavu tmavé barvy pleti, což je označováno jako "blackface" (osoba, která není tmavé pleti se namaskuje tak, aby připomínala černošského jedince) a to je (zvlášť ve Spojených státech vzhledem k historickým konotacím) v současné době v mnoha zemích nepřijatelné. 

Malou Velkou Británii tak přestal nabízet streamovací gigant Netflix, stejně tak domovská stanice BBC a její streamovací služby. Netflix navíc odstranil ze své knihovny další projekt od tvůrců Malé Velké Británie Come Fly With Me, ve kterém opět došlo k použití blackface.

Oba tvůrci, tedy zmíněný David Walliams a Matt Lucas se na sociálních sítích omluvili a připomněli, že v už v minulosti vyjádřili lítost, že hráli určité postavy a omluvili se za to znovu. 

Tiskový mluvčí BBC pak k nastalé situaci dodal:

"Na [službě] BBC iPlayer je množství historických pořadů, které jsou pravidelně hodnoceny. Časy se od dob, kdy byla Malá Velká Británie vysílána změnily, proto není na BBC iPlayer aktuálně dostupná."

V současné době je hodně řešeno to, zda by se měly pořady, seriály a filmy, které vznikly v hlubší minulosti, hodnotit dnešní optikou, kdy tyto diskuse vyvolalo to, že HBO přestalo dočasně nabízet film Jih proti Severu.

Zdroj: TVline

Přidat na Seznam.cz

Komentáře 3

Jan | 18.06.2020 20:26
Měla by se zakázat noc aby to nebylo rasistický!
Vstoupit do diskuze

Související články

Šéfredaktorkou webu je Petr Slavík, e-mail serialy@fandimefilmu.cz

Máte-li zájem o inzerci na našem webu napište nám na e-mail studio@koncal.com

Ochrana osobních údajů | Zásady používání cookies | Pravidla webu | Upravit nastavení soukromí

© 2016 – 2024 FandimeSerialum.cz / All rights reserved / Provozovatel webu je Koncal studio s.r.o.
Koncal studio s.r.o., IČO: 03604071, Lýskova 2073/57, Stodůlky, 155 00, Praha 5

adblocktest

Zavří reklamu