G.R.R. Martin věří, že šestou knihu dokončí ještě letos

G.R.R. Martin věří, že šestou knihu dokončí ještě letos | Fandíme seriálům
HBO
Zobrazit dalších 14 obrázků
Kolik nakonec budou mít epizod šestá a sedmá řada seriálu a jak to vypadá s natáčením. AKTUALIZOVÁNO

AKTUALIZACE: Jestli vás nepříjemně zaskočila zpráva o tom, že poslední řada Hry o trůny bude mít nakonec jen 6 dílů, tak pro vás máme jiskřičku naděje. Programový režisér HBO Casey Bloys upřesnil, že osmá řada pořád ještě nebyla oficiálně schválena, a to právě kvůli tomu, že scenáristé stále ještě definitivně nerozhodli o tom, na kolik epizod příběh ještě vydá (od toho se pak odvíjí rozpočet). Takže to může být těch šest, ale také klidně vyšší číslo - dříve se kupříkladu mluvilo o osmi. A můžete se spolehnout že by HBO s chutí zaplatilo i těch standardních 10, přeci jen to bude naposledy.

Původní novinka 13.1: George R.R. Martin je dnes už nechvalně proslulý tím, že si s vydáváním dalších částí svého románového cyklu Písně ohně a ledu dává načas. Ze začátku to ještě vypadalo dobře. Střet králů (1998) vyšel jen dva roky po Hře o trůny (1996), za další dva roky vyšla Bouře mečů (2000). Ale pak už se to vezlo. Na Hostinu pro vrány (2005) se čekalo pět let, na Tanec s draky (2011) dokonce šest let. Teď je rok 2017 a šestá část, nazvaná The Winds of Winter (Vichry zimy), pořád ještě není na pultech. To čtenáře mrzí už jen proto, že musí čekat, ale také z toho důvodu, že populární televizní seriál už stačil knihy předehnat. Scenáristé sice znají hlavní body zbývajícího děje, ale neznají podrobnosti, které musí vymyslet sami, bez inspirace Martinovým textem. To pro některé diváky může znamenat horší zážitek ze seriálu. Jiní čtenáři se pro změnu na seriál momentálně nemohou dívat, protože chtějí nejprve zažít knihy. A samozřejmě jim hrozí, že se dočkají nechtěných spoilerů.

Teď však George R.R. Martin vzkázal, že si myslí, že letos bychom se konečně další knížky mohli dočkat! Hotová pořád ještě není, ale Martin v jejích přípravách pokročil. Na druhou stranu přiznává, že podobně optimistický už v minulosti byl, a pak to neklaplo. Naposledy Martin mluvil o svém pokroku zhruba před rokem, když vzkázal, že v roce 2016 kniha nevyjde. Je nicméně důležité doplnit, že na seriál už kniha bude mít vliv minimální, nebo žádný.

Momentálně se dokončuje sedmá řada seriálu, která bude definitivně dotočená v únoru. Pak už bude následovat pouze postprodukce. Liam Cunningham potvrdil, že sedmá řada bude mít pouze sedm epizod, jak jsme již delší dobu tušili. Datum premiéry zatím ještě není stanoveno, ale kvůli posunutému natáčení přijde seriál stoprocentně se zpožděním, v červnu, možná dokonce v červenci. Iain Glen potom v jiném rozhovoru prozradil, že na sedmé řadě bude hodně vidět, že všechno už začíná postupně směřovat k dramatickému závěru a víc a víc dějových linech se bude spojovat. No a podle Cunninghama natáčení znovu začne v září, kdy štáb natočí posledních šest epizod. Což je smutná zpráva, protože nějakou dobu tu byla šance, že by těch epizod mohlo být osm. Zřejmě tedy bohužel. Scénáře před začátkem natáčení budou muset být pevně uzavřené, takže i kdyby v šesté Martinově knize byl jakýkoliv materiál, který by byl pro osmou řadu relevantní, scenáristé už jej zakomponovat pravděpodobně nestihnou.

A co vlastně Georgeovi tak trvá? Hodně času spolkla spolupráce na seriálu a besedování s fanoušky. Toho se Martin loni téměř kompletně vzdal, aby měl víc času na psaní. A vedle toho je spisovatel v tuhle chvíli do svého díla možná až příliš ponořený. Sám připouští, že hodně škrtá a přepisuje. Navíc každá nová myšlenka jej provokuje k tomu, aby ji důkladně prozkoumal, a tak vznikají další postavy, další kapitoly, další vysvětlování historie Západozemí. A co nepojmou hlavní knihy, to Martin přenechává rovnou pro zcela samostatné novely nebo pro encyklopedii.

Co vy na to? Těšíte se na šestou knihu? Nebo sledujete čistě televizní seriál? A myslíte, že Martin Vichry zimy letos skutečně stihne dokončit?

Zdroje: EW, Radio Times, Watch the Thrones, G.R.R. Martin

Přidat na Seznam.cz
Galerie

Komentáře 2

Chelios | 17.09.2017 15:56
Lepší si na knížku počkat, než aby byla nedokončená stejně jako 90% Pc her dneška kdy jsou vyvojáři tlačeni k vydání deadlinem.
Vstoupit do diskuze

Související články

Šéfredaktorkou webu je Petr Slavík, e-mail serialy@fandimefilmu.cz

Máte-li zájem o inzerci na našem webu napište nám na e-mail studio@koncal.com

Ochrana osobních údajů | Zásady používání cookies | Pravidla webu | Upravit nastavení soukromí

© 2016 – 2024 FandimeSerialum.cz / All rights reserved / Provozovatel webu je Koncal studio s.r.o.
Koncal studio s.r.o., IČO: 03604071, Lýskova 2073/57, Stodůlky, 155 00, Praha 5

adblocktest

Zavří reklamu