Živí mrtví budou sprostější

Živí mrtví budou sprostější | Fandíme seriálům
Zobrazit dalších 8 obrázků
Nová pravidla stanice AMC dovolují postavám v seriálu použít vulgární jazyk. Ovšem ne v takové míře, jak by si tvůrci možná přáli.

Vulgarismy, na rozdíl od brutálního násilí, do televize prostě a jednoduše nepatří. Můžete se snažit argumentovat jak chcete, ale postoj nadřízených v televizních korporacích prostě nezměníte. Nebo snad ano? Diváci sesterského pořadu Živí mrtví: Počátek konce (Fear The Walking Dead) si v jedné z posledních epizod mohli všimnout, že se jedna z hlavních postav při pohledu na hordu neživých vůbec nedržela zpátky a pronesla známé anglické slovíčko „fuck“. Tím by se na většině televizních kanálů dopustila přímo neodpustitelného prohřešku, kterým by v případě, že by se tvůrcům náhodou tuto nadávku podařilo dostat až k divákům bez vědomí nadřízených, bylo zaděláno na pořádný průšvih. V tomto případě se však jednalo o výjimku, a nutno dodat, že už bylo na čase.

Prozatím oddělený svět obou seriálů (Živí mrtví a Živí mrtví: Počátek konce) se ocitá na pokraji vyhlazení lidstva a jediné, co totální devastaci zbytkům lidské rasy brání, jsou skupinky přeživších, které se neustále snaží v tomto krutém světě přežít. Pro většinu postav v obou seriálech je tedy krvelačné zabíjení živých i nemrtvých na denním pořádku. Právě takovéto laděné seriály mají nejvyšší možný rating TV-MA, který upozorňuje, že daný pořad není vhodný pro diváky mladší 17 let. Když se ale vrátíme k samotným nadávkám, diváci některých ostatních pořadů stanice AMC si uvědomí, že i v jejich oblíbených seriálech se objevuje neslušná mluva. K takovým příkladům patří komediální fantasy seriál Preacher nebo historické drama Halt and Catch Fire. Ani jeden z nich však není v ostatních ohledech tak „drsný“ jako právě Živí mrtví. Bylo tedy jen otázkou času, kdy se veškeré nadávky objeví i ve světě zasaženým neznámou chorobou.

Tato změna vykouzlila úsměv nejen showrunnerům, ale i protagonistovi hlavního záporáka Negana, který se v komiksové předloze nestydí zanadávat i několikrát v jedné větě. Přenesení jeho postavy na televizní obrazovky musel být tedy pro scenáristy nelehký úkol. To se však s omezením cenzury částečně mění. Je však důležité brát v potaz, že nadávky jako fuck a jeho další odvozeniny jsou v seriálu povoleny pouze dvakrát za celou sérii, takže i když si Negan může natvrdo zanadávat, neznamená to, že obě dvě povolené nadávky připadnou právě jemu...

Jak změnu na straně cenzury vnímáte vy? Připadá vám normální, že v televizi se s krví a násilím setkáváme dennodenně, zatímco některé vulgarismy jsou naprosto nepřípustné? Nebo sdílíte podobný názor jako já a nadávky se vám zdají jako lepší řešení některých konfliktů?

Propagačních materiálů s blížící se premiérou osmé série dostáváme čím dál tím víc, a proto se v seznamu videí můžete podívat na nové trailery a klipy, které svou důrazností vystihují tón, v jakém se nadcházející epizody ponesou. Nezapomeňte se podívat i do galerie, kde na vás čeká desítka akčně laděných fotek, které se soustředí na většinu hlavních postav.

Přidat na Seznam.cz
Galerie

Komentáře 1

Tetrev | 13.07.2019 16:02
Cenzura nadávek a nahoty v seriálech/filmech pro dospělé je jednoduše idiotská. Ve světě zombie mnohem častěji uslyšíte "kurva do pyče!" než "ajta krajta!".
Vstoupit do diskuze

Související články

Šéfredaktorkou webu je Petr Slavík, e-mail serialy@fandimefilmu.cz

Máte-li zájem o inzerci na našem webu napište nám na e-mail studio@koncal.com

Ochrana osobních údajů | Zásady používání cookies | Pravidla webu | Upravit nastavení soukromí

© 2016 – 2024 FandimeSerialum.cz / All rights reserved / Provozovatel webu je Koncal studio s.r.o.
Koncal studio s.r.o., IČO: 03604071, Lýskova 2073/57, Stodůlky, 155 00, Praha 5

adblocktest