Hra o trůny: Podrobný rozbor závěrečné série v souvislostech

Hra o trůny: Podrobný rozbor závěrečné série v souvislostech | Fandíme seriálům
HBO
Zobrazit dalších 10 obrázků
Co se podle nás stane v televizním megahitu dál? Přinášíme vám textový rozbor potenciální dějové linky včetně všech souvislostí.
  1. Kapitola č.1
  2. Kapitola č.2
  3. Kapitola č.3
  4. Kapitola č.4
  5. Kapitola č.5
  6. Kapitola č.6

Cersei Lannister

Co mezitím bude podnikat Cersei? Toť otázka. Její postava je pro mě jedním velkým otazníkem, jelikož v minulosti už mnohokrát prokázala svou absolutní nepředvídatelnost a chladnokrevnost. Zkusím tedy hádat, že Cersei bude konat přesně tak, jak to plánovala na konci sedmé řady, když mluvila s Jaimem a zrovna neměla důvod lhát. Bude přežívat, zavřená bezpečně za svými kamennými hradbami co nejdál od Bílých chodců a čekat na příjezd Eurona Greyjoye s posilami, aby mohla začít s obsazováním nechráněných sedmi království. Zajímavější tedy bude podívat se, kde by mohla její postava skončit. Ze seriálu toho moc nevyčteme, pokud ale vezmeme v úvahu i knižní materiál, který se nikdy do seriálu nedostal, můžeme si odvodit jisté velice důležité drobnosti.

Pamatujete na vůbec první scénu v první epizodě páté řady, kde se mladá Cersei dozví od lesní čarodějnice svou budoucnost? Pokud ano, je vám jasné, že čarodějka rozhodně nebyla žádná šarlatánka a její proroctví se z velké části vyplnilo. Opravdu se provdala za krále, děti s ním ale neměla a potomci, které porodila svému bratrovi Jaimemu, všichni zemřeli. Nás ale zajímají další dvě části, z nichž se do seriálu dostala pouze ta první. Dle té bude Cersei královnou pouze na nějaký čas, dokud nepřijde jiná, mladší a krásnější, která její místo převezme a vezme jí vše, co je jí drahé. Jasnou volbou je tu samozřejmě Daenerys, je ale možné, že tato část proroctví už se vyplnila, a to v podobě Margaery Tyrell (Natalie Dormer). Aspoň takto si proroctví v knihách vykládá samotná Cersei. Knižní příběh se ale prozatím nedostal do bodu, kdy Cersei Margaery sama zavraždí, takže odpověď je nejednoznačná.

Ještě zajímavější a důležitější je ale druhá část, která byla z neznámého důvodu vynechána ze seriálu. Čarodějka své proroctví totiž zakončí větou: "A až se budeš topit v slzách, Valonqar obejme svýma rukama tvůj bledý krk a vytlačí z tebe život.“ Asi se ptáte, kdo je sakra Valonqar? Toto slovo znamená po překladu z valyrijštiny malý bratr. Odpověď se může zdát jasná. Malý bratr, který Cersei po celý život nenávidí a ona jeho stejnou měrou, a který právě stojí po boku Daenerys Targaryen, je samozřejmě Tyrion (Peter Dinklage). Proroctví se tu ale opět dá vykládat dvěma způsoby. Mnoho lidí totiž neví, že Cersei je o chvilku starší než její dvojče Jaime. A jelikož na konci minulé řady ztratil Jaime o své sestře veškeré iluze a dokonce ji opustil, není tak těžké si představit, že by proroctví mohlo mluvit i o něm. David Benioff a D.B. Weiss, showrunneři všech osmi řad, ale tuto část ze seriálu museli vynechat z nějakého důvodu, dost možná proto, že si nechtěli předem nechat diktovat, jak musí celá sága skončit. I tak je ale zajímavé o ní popřemýšlet.

« Předchozí kapitola
Další kapitola »
Přidat na Seznam.cz
Galerie

Komentáře 5

Pan Realista | 23.06.2019 12:56
Dočetl jsem to dokonce až do páté kapitoly ale dál už to nejde. Něco málo zní zajímavě ale zbytek je jako z hlavy šestiletého dítěte. Že by se Noční král stavil v hlavním měste jen tak pro Cersei? Proboha proč? Ona ho vůbec nezajímá. Nezapomeňte že Hra o trůny se snaží držet reality. Jaký smysl má běžet na jih a zpátky na sever atd, apod. Ale na pohádku pro nemyslící děti dobré scénáře.
Vstoupit do diskuze

Související články

Šéfredaktorkou webu je Petr Slavík, e-mail serialy@fandimefilmu.cz

Máte-li zájem o inzerci na našem webu napište nám na e-mail studio@koncal.com

Ochrana osobních údajů | Zásady používání cookies | Pravidla webu | Upravit nastavení soukromí

© 2016 – 2024 FandimeSerialum.cz / All rights reserved / Provozovatel webu je Koncal studio s.r.o.
Koncal studio s.r.o., IČO: 03604071, Lýskova 2073/57, Stodůlky, 155 00, Praha 5

adblocktest