Hra o trůny: Podrobný rozbor závěrečné série v souvislostech

Hra o trůny: Podrobný rozbor závěrečné série v souvislostech | Fandíme seriálům
HBO
Zobrazit dalších 10 obrázků
Co se podle nás stane v televizním megahitu dál? Přinášíme vám textový rozbor potenciální dějové linky včetně všech souvislostí.
  1. Kapitola č.1
  2. Kapitola č.2
  3. Kapitola č.3
  4. Kapitola č.4
  5. Kapitola č.5
  6. Kapitola č.6

Válka s Nočním králem a Azor Ahai

Na Severu se mezitím budou zdrcení Jon a Daenerys pokoušet odrazit útoky Nočního krále, jeho obrovské armády a samozřejmě jeho nově získaného ledového draka. I když v seriálu nikdy nebylo detailně ukázáno, že přežil, pochybuji, že by Tormund (Kristofer Hivju) zemřel jen tak v záběru z dálky, kde ho ani nevidíme. Nejspíš to tedy bude on, kdo co největší rychlostí vyrazí Jona o pádu Zdi varovat, aby se mohl alespoň nějak připravit. Ani spojené síly Jona s Daenerys ale nemohou tuto obrovskou armádu držet věčně, podle mě tedy uvidíme, jak bílí chodci pomalu ale jistě postupují od Zdi dále a dále směrem na jih. Daenerys začíná zatěžovat její těhotenství, a ač se snaží předstírat před svými lidmi opak, přestává být schopná je kvůli svému dítěti vést ve válce. Navzdory jejich předchozímu odcizení předává Daenerys Jonovi kompletní kontrolu nad svou armádou za záminkou, že je lepší a zkušenější válečný velitel, a své těhotenství před ním ještě jednou zatají, aby ho ve válce více nezatěžovala.

Spojené síly Seveřanů, Divokých, Neposkvrněných a Dothraků zároveň ale stále nestačí, aby Nočního krále v jeho postupu zastavily. Na Severu padá pevnost za pevností a Jonova armáda ztrácí muže, zatímco Bílých chodců každým dnem přibývá. V té době podle mě vstoupí zpět do děje Rudá kněžka Melisandra (Carice van Houten), kterou nechal Jon ze svých řad vypovědět a Davos Mořský jí dokonce slíbil, že ji při příštím setkání sám zabije. Melisandra opět vyhledá Daenerys, kterou navštívila už minulou řadu, aby jí vyložila proroctví, které je jejím bohem v Západozemí dáno, a na které se snaží ona sama připravit už dlouhou dobu, tedy proroctví o Azoru Ahaiovi.

Ačkoliv toto proroctví ovlivnilo už enormní množství děje, který se ve Hře o trůny udál, nepamatuji si, že by ho někdo do detailu vysvětlil, tak se o to opravdu rychle pokusím. Proroctví říká, že až bude noc nejtemnější a bílí chodci se svým králem znovu ožijí, povstane proti nim i vyvolený princ/princezna, který se svým mečem Lightbringerem Nočního krále jednou provždy zničí. Melisandra a všechny ostatní rudé kněžky hledají ty nejvhodnější adepty pro toto proroctví, jelikož vyvolený musí také splňovat mnoho dalších kritérií, které tu radši ani nebudu vypisovat, ať se tímto článkem proderete aspoň za den. Melisandra už se jednou ve svém úsudku zmýlila, když podporovala Stannise Baratheona, tentokrát ale svého vyvoleného našla, a já předpovídám, že jím bude Jon Snow, kterého její Pán už jednou přivedl z mrtvých. Pravděpodobně nejznámější podmínkou pro vyvoleného je totiž fakt, že bude mít krev draka, a jak víme, Jon je pokrevně Targaryen.

Proč by ale vyvoleným nemohla být Daenerys? Ta má krev draka také. Ačkoliv v knižní verzi je toto proroctví opravdu nejednoznačné, seriál podle mě míří tímto směrem. Je tu ale komplikace. Bohem slibovaný meč Lightbringer, kterým má zničit Nočního krále, se podle proroctví dá vytvořit pouze tak, že se po ukování vetne skrz srdce hrdinovy největší lásky. Melisandra nyní věří, že právě Jon je vyvoleným a že Daenerys je tím pádem jeho největší láska, o čemž Daenerys uvědomí. Daenerys tedy zjistí, že pro porážku Nočního krále bude muset obětovat vlastní život. V té době už začnou pomalu dorážet posily v podobě lannisterské armády v čele s Aryou zamaskovanou jako Cersei. Ti se společně s Jonovou armádou utkají s nemrtvými, ale Noční král bohužel díky svým magickým schopnostem, které už v minulosti předvedl při komunikaci s Branem, Aryu v roli Cersei prokoukne. Uvědomí si, že velká protivnice jeho nepřátel je mrtvá a na svém drakovi se potají a velmi rychle vydá do Králova přístaviště, kde Arya Cerseino mrtvé tělo ukryla. Tady si Cersei najde a vezme ji zpět na Sever, a předpovídám, že ji přivede zpět k životu jako svou vlastní Noční královnu.

« Předchozí kapitola
Další kapitola »
Přidat na Seznam.cz
Galerie

Komentáře 5

Pan Realista | 23.06.2019 12:56
Dočetl jsem to dokonce až do páté kapitoly ale dál už to nejde. Něco málo zní zajímavě ale zbytek je jako z hlavy šestiletého dítěte. Že by se Noční král stavil v hlavním měste jen tak pro Cersei? Proboha proč? Ona ho vůbec nezajímá. Nezapomeňte že Hra o trůny se snaží držet reality. Jaký smysl má běžet na jih a zpátky na sever atd, apod. Ale na pohádku pro nemyslící děti dobré scénáře.
Vstoupit do diskuze

Související články

Šéfredaktorkou webu je Petr Slavík, e-mail serialy@fandimefilmu.cz

Máte-li zájem o inzerci na našem webu napište nám na e-mail studio@koncal.com

Ochrana osobních údajů | Zásady používání cookies | Pravidla webu | Upravit nastavení soukromí

© 2016 – 2024 FandimeSerialum.cz / All rights reserved / Provozovatel webu je Koncal studio s.r.o.
Koncal studio s.r.o., IČO: 03604071, Lýskova 2073/57, Stodůlky, 155 00, Praha 5

adblocktest