Reportáž: Byli jsme na Trpasliconu!

Reportáž: Byli jsme na Trpasliconu! | Fandíme seriálům
Zobrazit dalších 29 obrázků
Přinášíme vám speciální reportáž, kterak jsme se vydali na náš první Trpaslicon. Jaké byly naše dojmy?

Když jsme se rozhodli vydat na Trpaslicon, byli jsme obtěžkáni lehkými předsudky. Čekali jsme, že se ocitneme na vlajkové lodi vědátorů z Big Bang Theory či nerdů z IT Crowd. Společenství seriálových nadšenců však předčilo naše očekávání. Ano, pro mainstreamového konzumenta by se mohlo na první pohled zdát, že je tamní osazenstvo, tak říkajíc, trochu mimo. My jsme ale viděli srdcaře napříč generací, kteří se nebojí mluvit o sobě jako o magorech, nehledí na sebe skrz prsty a pouští tolik pozitivní energie, že člověk odchází s přitroublým úsměvem na rtech, aniž by vlastně věděl proč. 

9 skvostných britských sitcomů zasluhujících pokračování
 

Člověk nemusí na Trpasliconu strávit celé tři dny, aby pochopil, že akce není ani tak o seriálech, jako spíš o lidech. Ti tvoří komunitu. V prostorách školy mnozí dokonce i přespávají. Mají k tomu vyčleněno hned několik místností. Tělocvičny a učebny, kam si umístí karimatku, spacák a víc neřeší (viz galerie). V bufetu se neprodává alkohol. Když se mluvilo o dlouhém ponocování, podivovali jsme se, co všichni ti nadšenci budou v noci dělat, když program končí v 11. Rázem jsme vše pochopili. Po skončení poslední organizované zábavy kolem nás prosvištěl hlouček natěšených borců, který se hnal do herny. Chystali se na velkou noční pařbu deskovek. Prostě tak trochu jiná párty. 

Když procházíte chodbami, zaslechnete různorodé dialogy od britcomu, přes dynamiku, po filozofování o invazi UFO. Znalí fajnšmekři si na událost přináší i vlastní vybavení. Zaujalo nás třeba rybářské křeslo s držákem na plechovku. Samozřejmě kromě herny jste mohli navštívit také promítací místnost, kde se nepřetřžitě pouštěly díly Červeného trpaslíka. Tam se mohl uchýlit každý, kdo si potřeboval na chvíli odfrknout. Překvapilo nás také, kolik na festival dorazilo ruku v ruce párů. Když jste se v hlavním sále rozhlédli po žíněnkách, každou druhou nějaký okupoval. A kdo ví, možná si dané dvojice užily takto strávené chvíle mnohem víc, než ty klasické kdesi na večeři v luxusní restauraci. 

Co se programu týká, nestihli jsme ani zlomek toho, co bychom rádi. Uteklo nám například Mistrovství ČR v zírání. Když jsem se zpětně pídila, v čem klání spočívá, bylo mi řečeno, že se soutěží ve dvojicích, přičemž jednotlivci vypadávají podle toho, kdo dřív mrkne. Následně nás dostalo do kolen, že před dvěma lety vydržela jedna účastnice zírat a nemrkat skoro 2 hodiny! 

Soutěž masek a setkání s dabéry

Vrcholem programu byla soutěž masek a následné setkání s tvůrci Červeného trpaslíka. Prezentaci tematických kostýmů doprovázely nacvičené scénky. Sál praskal ve švech. Hlavní cenu získal nápaditý kostým Vesmírné lodi jupiterské důlni společnosti Červený trpaslík, nechyběli ale ani Dibley family nebo Lister a Listerová. V galerii najdete i další kostýmy, a to nejen z Červeného trpaslíka. 

Z tvůrců slavného sitcomu letos na akci zavítal hlas Rimmera Kamil Halbich (již po čtrnácté), Kryton Zdeněk Dušek, nechyběl ani druhý Zdeněk Dušek, zvukař seriálu, překladatelka Helena Rejžková a režisér českého znění Janoš Vaculík. Celá beseda se nesla v humorném duchu a skončila improvizovaným dabingem jedné scény Červeného trpaslíka. 

Trpaslicon, jeho koncept, historie a vize

Festival britského humoru, sci-fi a fantasy zaměřený na Červeného trpaslíka funguje již 16 let. Zprvu se akce účastnilo pouze několik desítek lidí, za poslední roky se však počet takovým způsobem znásobil, že musí pořadatelé návštěvníky sami limitovat. Letos na Trpaslicon do prostoru jedné z pražských škol zavítalo kolem 450 lidí

Školní chodba se větvila do několika sekcí. Jednotlivé učebny a tělocvičny sloužily programu Trpasliconu, který zahrnoval nejrůznější přednášky seriálových nadšenců a odborníků, kvízy, soutěže, výtvarné dílny a hry. Nechyběl ani bufet a obchod se suvenýry.   

Herci z Červeného trpaslíka vtipně komentovali českého dabéra
 

Hlavní organizátorka akce Věra Liptáková nám dokonce prozradila, že by v budoucnu rádi přivezli do Česka také herce z Červeného trpaslíka: "V Británii mají con s názvem Dimension Jump. Lidi od nás z týmu tam jezdí a dokonce už ty herce i kontaktovali. Jsou tam s nimi totiž také besedy, takže když kluci zmínili, že je u nás Trpaslík velmi populární a že pořádáme festival zaměřený na Červeného trpaslíka, byli děsně nadšení, zajímali se a vyjádřili i zájem, že by rádi přijeli. My jen řešíme, jak to finančně zrealizovat, protože jakmile do toho vstoupí jejich agenti, jsme nahraní. Myslím ale, že brzo už bychom o tom jednat mohli. Že už to finančně zvládneme, ale asi bychom je nezvali na Trpaslicon, ale spíše bychom jim věnovali extra pořad. Potřebovali bychom pro ně totiž asi trošku jiné zázemí, extra tlumočníky a tak, každopádně o tom vážně uvažujeme," uvedla.

Suma sumárum, coby conoví novorozeňata vám návštěvu podobné akce můžeme jen doporučit, a to nejen díky zajímavému programu, ale zejména pro to neuvěřitelné panoptikum všeho a všech, co jinde prostě neuvidíte. 

Zdroj videa: Vendula Šmídová

Přidat na Seznam.cz
Galerie

Komentáře 2

Missandei | 19.03.2018 16:55
Jasně, je to vyzdrojované na konci textu pod videem. Jinak díky moc za pochvalu, Trpaslicon jsme si fakt užili :))
Vstoupit do diskuze

Související články

Šéfredaktorkou webu je Petr Slavík, e-mail serialy@fandimefilmu.cz

Máte-li zájem o inzerci na našem webu napište nám na e-mail studio@koncal.com

Ochrana osobních údajů | Zásady používání cookies | Pravidla webu | Upravit nastavení soukromí

© 2016 – 2024 FandimeSerialum.cz / All rights reserved / Provozovatel webu je Koncal studio s.r.o.
Koncal studio s.r.o., IČO: 03604071, Lýskova 2073/57, Stodůlky, 155 00, Praha 5

adblocktest