Hra o trůny: 6 postav, jejichž smrt fanoušky rozplakala

Hra o trůny: 6 postav, jejichž smrt fanoušky rozplakala | Fandíme seriálům
Zobrazit dalších 7 obrázků
Smrti největších zlosynů už máme za sebou. Pojďme teď omrknout ty postavy, kterých nám bylo při jejich umírání naopak líto. A to moc!
  1. Kapitola č.1
  2. Kapitola č.2
  3. Kapitola č.3
  4. Kapitola č.4
  5. Kapitola č.5
  6. Kapitola č.6

1. Catelyn a Robb Stark

Když jsem tento žebříček sestavoval, nebyl to zrovna nejkratší proces. Místa se různě přehazovala, měnila, případně úplně vyhazovala a až do úplného vydání si nemůžu být jistý, v jaké podobě vám, čtenářům, finální verzi článku vlastně dodám. Jedna věc, ve které jsem ale měl jasno už od počátku, bylo obsazení první příčky. Žádná, a myslím tím opravdu žádná, smrt v celé Hře o trůny si totiž nezískala od fanoušků a diváků tak silnou odezvu, jako právě tato. Rudá svatba, jak ji dnes všichni v Západozemí nazývají, která se odehrála v 9. epizodě třetí řady, je totiž pravděpodobně tím nejpřekvapivějším okamžikem, jaký jsem kdy v televizi měl to potěšení vidět, a prakticky celý svět na tom byl podobně. Catelyn (Michelle Fairley) i Robb (Richard Madden) byly postavy, které jsme sledovali od vůbec první epizody, znali je, soucítili s nimi a dokázali chápat všechna jejich rozhodnutí, ať už jsme s nimi souhlasili, nebo ne. A co je nejhorší - zpětně se daly vystopovat prakticky všechny chyby, které oba z nich udělali, a které je k jejich finálnímu skonu nakonec dovedly. Jejich smrt má i díky tomu absolutně dokonalý dopad. Zabít postavu jen kvůli pozvednutí sledovanosti umí každý všední seriál, ale naplánovat vše tak, aby smrt působila přirozeně a bez chyby vycházela z dosavadního příběhu, to už si žádá pořádný kus práce.

Hra o trůny: 7 slavných, které jste v seriálu nepostřehli
 

A právě v tomto aspektu Hra o trůny exceluje a v této scéně to vidíme v nejlepší formě. I přesto že ze začátku pochybujete, že by starý odporák Walder Frey (David Bradley) opravdu dokázal Robbovi odpustit to, že porušil přísahu a se žádnou z jeho dcer se neoženil, seriál vás o tom nějakým způsobem dovede přesvědčit. Když se tedy ukáže, že lord Walder přeci jen není někdo, kdo by hříchy proti své rodině lehce promíjel, můžete si skoro vyškrábat oči za to, že takový hnusák dokázal oklamat i vás. Když viděl, že Robb už přestával mít ve válce navrch, prostě se spolčil s Lannistery a rovnou se pomstil za zneuctění svých dcer. Nejdříve přinutil Robba sledovat, jak je jeho manželka s nenarozeným dítětem ubodána k smrti, ihned po ní všichni jeho muži, a když mu lord Bolton (Michael McElhatton) z jeho vlastních řad sám vrazil nůž do srdce, jeho matce Catelyn už nezbývalo na světě nic. Jen se dívat, jak její syn umírá. V té chvíli z ní stihl vyprchat život ještě předtím, než jí samotné otevřeli hrdlo dýkou. Epizoda je dodnes považována za jednu z nejlepších, pokud ne vůbec nejlepší, ze všech dosavadních dílů Hry o trůny a já rozhodně nemám důvod s tímto prohlášením nesouhlasit. Při sledování vás vezme na pořádnou jízdu, kde neustále přehazujete mezi emocemi a nabízí tak unikátní zážitek, kterému se jen málokterá jiná epizoda vyrovná. Během několika minut cítíte všechno od smutku, překvapení, lítosti, strachu, vzteku až po čisté zoufalství a všechno se nakonec slije do jedné velké sekvence, na kterou určitě nikdy nezapomenete. Smrt Robba a Catelyn Stark je tedy moje volba pro nejsmutnější, nejpřekvapivější a nejlepší smrt, jakou nám seriál kdy dal. Je to ale stejně i u vás? Souhlasíte s touto volbou, nebo i se zbytkem mého žebříčku? Ozvěte se v komentářích.

« Předchozí kapitola
Přidat na Seznam.cz
Galerie

Komentáře 3

Lobo | 15.09.2018 17:32
V zásadě souhlasím. Jenom Neda bych posunul na 2. příčku a Igrit bych vypustil, to mě víc vzala smrt Vipera.
Vstoupit do diskuze

Související články

Šéfredaktorkou webu je Petr Slavík, e-mail serialy@fandimefilmu.cz

Máte-li zájem o inzerci na našem webu napište nám na e-mail studio@koncal.com

Ochrana osobních údajů | Zásady používání cookies | Pravidla webu | Upravit nastavení soukromí

© 2016 – 2024 FandimeSerialum.cz / All rights reserved / Provozovatel webu je Koncal studio s.r.o.
Koncal studio s.r.o., IČO: 03604071, Lýskova 2073/57, Stodůlky, 155 00, Praha 5

adblocktest