Komentář - Emmy 2018: Nejdiskutovanější momenty

Komentář - Emmy 2018: Nejdiskutovanější momenty | Fandíme seriálům
Zobrazit dalších 28 obrázků
V jakém duchu se nesl slavnostní ceremoniál? Kdo letos vyhrál na plné čáře a kdo zcela ostrouhal? A co byste si rozhodně měli zpětně pustit?

Jubilejní 70. ročník cen Emmy je pokaždé velká událost nejen pro seriálové fandy. Televizní “Oscaři“ letos přinesli nejedno překvapení, srdceryvné momenty, vtipné skeče, nevyvarovali se však ani bizarním výstupům. Kompletní přehled vítězů jste si u nás už mohli přečíst, takže pro vás jistě nebude žádné překvapení, že se celý letošní ročník nesl v duchu tří seriálových titulů.

Emmy 2018: Kompletní přehled vítězů
 

Emmy ovládla (ne)překvapivě Hra o trůny z dílny HBO, nečekaně komedie The Marvelous Mrs. Maisel od Amazonu a dle očekávání druhá řada antologie American Crime Story s podtitulem The Assassination of Gianni Versace od stanice FX.

Kdyby nebylo Hry o trůny, komediálního Barryho a sci-fi Westworld, tak by letos HBO zcela ostrouhala. Takhle se dělí o první místo v počtu cen se streamovacím gigantem Netflixem. Oba získali shodně 23 cen. HBO je na takový úspěch zvyklá, ale pro Netflix byl tento rok zlomový. Obdržel nejvíce nominací ze všech, když získal 112 nominací a HBO “pouhých“ 108. Nadšení kravaťáků u Netflixu může bez skrupulí pokračovat i na poli filmových ocenění, neboť chvála na snímek Roma od Alfonse Cuaróna se sype ze všech filmových festivalů. Na Oscarech to bude za půl roku tvrdý boj.

U úspěchu HBO ještě na chvíli zůstaneme, poněvadž dvě ocenění stojí za zmínění. Předání v pořadí již třetí Emmy pro Petera “Tyriona“ Dinklage by již mohla být považována za čirou formalitu, ale entuziasmus a pocta svému seriálovému bratrovi, kterého hraje Nikolaj Coster-Waldau, vyčaruje úsměv na tváři každému fanouškovi tohoto sci-fi eposu, a proto byste si jeho poděkování už z principu měli pustit (viz video pod článkem). Druhým dojemným předáním byla cena pro Thandie Newton za její neuvěřitelný výkon v druhé sérii Westworldu. Při předávání se stává běžně, že se herci tváří, že s cenou vůbec nepočítali, ale výraz a gestikulace Thandie Newton mluvila za vše, tu cenu nejspíš skutečně nečekala.

Dalším předáním, které definitivně stojí za zhlédnutí, je žádost o ruku vyslovenou režisérem Glenem Weissem, která se stala nepřekvapivě nejvíce lajkovanou událostí na Facebooku z letošních cen Emmy. Tato žádost dojme i toho největšího cynika a vykouzlí úsměv na tváři. Nadšení skandujícího překvapeného publika a dojatá Claire Foy je pak už jen pomyslnou třešničkou na dortu.

O poznání menší pozornost si zaslouží letošní úvodní proslov dua moderátorů Michaela Cheho a Colina Josta známých ze Saturday Night Live. Ne že by úlohu moderátorů nezvládli, jen jejich proslov ani další vtipné poznámky nestojí příliš za zmínku. Jeden povedený hlod střídá trapná poznámka a jako pobavení, které byste si za rok chtěli pustit znovu, tento proslov zkrátka neobstojí. Radši si dejte zábavné muzikálové vystoupení, ve kterém se na poli pěti minut kupí další a další známé tváře, které vtipně poukazují na různorodost cen Emmy v souvislosti s první nominací pro asijskou herečku a nespočet nominací pro afroamerické herce.

Co se podivností týče, tak stojí za zmínku pocta televizní legendě Betty White, která mě osobně přišla trochu navíc. Tato ikona si na ceremoniálu nepřišla pro žádnou cenu za celoživotní dílo, avšak to byl spíše milý dárek pro 96letou herečku, která stála u zrodu televize, jak ji dnes známe. Dalším podivným fórkem byl zabijácký Benicio Del Toro po vzoru svého hrdiny ze Sicaria při ohlašování nominace po boku Bena Stillera. Mezi nejzábavnější předávající pak dozajista řadím Willa Ferrella a jeho zpomalený příchod na jeviště.

Občas se přihodí, že v jedné kategorii je nominováno více zástupců z jednoho seriálu. Bratrský boj mezi Peterem Dinklagem a Nikolajem Costerem-Waldauem nakonec vyhrál Peter Dinklage. Ne náhodou se říká, že pokud má v jedné kategorii seriál, avšak i film více zástupců (Tři billboardy na letošních Oscarech by mohli povídat), tak má větší šanci na výhru. Tohle tvrzení ovšem vyvrací letošní nominace na vedlejší herečku v dramatickém seriálu.

Rovnou tři nominace z celkových sedmi v této kategorii připadly třem vynikajícím herečkám z dystopického seriálu. Ovšem ani Alexis Bledel, Ann Down a ani Yvonne Strahovski si sošku neodnesly. Cena připadla výše zmiňované a stejně jako já v té chvíli překvapené Thandie Newton. Kdyby Příběh služebnice nebyl jedním z nejvíce chválených titulů současnosti a nezískal na minulém ročníku Emmy 8 cen z celkových 13 nominací, tak bych se možná tolik nedivil, ale takhle byl tento souboj jedním z nejvíce překvapivých na letošním ročníku.

Dalším smolařem 70. cen Emmy je dojemná rodinná kronika This Is Us, která patří v USA mezi nejsledovanější seriály současnosti, kritiky oceňovaná Atlanta a druhá řada Stranger Things. Všichni tři si na minulém ročníku došli pro nejednu sošku a jejich absence na pozicích vítězů nejednoho fanouška překvapí.

Na rozdíl od filmových cen si nicméně myslím, že boj v jednotlivých kategoriích je obecně vyrovnanější a méně předvídatelný. S žádným vítězem letos nemám vyloženě problém, ale jako správný zarytý fanda jsem si u pár nominací naštvaně povzdechl, že můj oblíbenec nezvítězil. Snad mírná pachuť zmizí po letošních Zlatých Glóbech.

Nezodpovězenou otázkou zůstává tajemná postava Teddyho Perkinse ze seriálu Atlanta. Spekulovalo se, že se za tuhle postavu namaksoval herec Donald Glover, ale tuhle tezi vyvrátil za pár chvil záběr na Glovera v civilu jak ho dobře známe. Následně se začalo spekulovat o tom, kdo Teddyho vlastně na letošních Emmy ztvárnil. Mluví se o tom, že by to mohl být Gloverův kolega z Atlanty Lakeith Stanfield, avšak nic zatím nebylo plně potvrzeno. 

A jak letošní ročník vnímáte vy? Zvítězili vaši favorité nebo naopak pohořeli? Dejte vědět v komentářích. V galerii si můžete prohlédnout fotky ze slavnostního předávání s těmi nejzásadnějšími momenty.

Přidat na Seznam.cz
Galerie

Komentáře 0

Vstoupit do diskuze

Související články

Šéfredaktorkou webu je Petr Slavík, e-mail serialy@fandimefilmu.cz

Máte-li zájem o inzerci na našem webu napište nám na e-mail studio@koncal.com

Ochrana osobních údajů | Zásady používání cookies | Pravidla webu | Upravit nastavení soukromí

© 2016 – 2024 FandimeSerialum.cz / All rights reserved / Provozovatel webu je Koncal studio s.r.o.
Koncal studio s.r.o., IČO: 03604071, Lýskova 2073/57, Stodůlky, 155 00, Praha 5

adblocktest