Maniac: První dojmy na novou pecku od Netflixu

Maniac: První dojmy na novou pecku od Netflixu | Fandíme seriálům
Zobrazit dalších 23 obrázků
Tvůrčími i hereckými jmény nabušená minisérie si dobyla premiéru na Netflixu. Jak zní náš předběžný pohled po prvních dvou dílech? 

Tajemný lékařský experiment, dva pravděpodobně pobláznění lidé odtržení od reality a dojem, že vůbec netušíte, o co tady běží. To jsou ve zkratce první dva díly nového seriálu Maniac, který hýří hvězdnými jmény na všechny strany. Na tuhle desetidílnou minisérii od Netflixu jsem se těšil od prvních promo fotek a úvodní dvě epizody mi leží v hlavě do teď.

Emmy 2018: Kompletní přehled vítězů
 

Tušil jsem, že seriálové fajnšmekry čeká seriálová událost, protože na režijní židli sedí autor první řady Temného případu Cary Fukunaga. A jelikož hlavní duo protagonistů ztvárnila okouzlující Emma Stone (La La Land) po boku k nepoznání vyhublého Jonaha Hilla (Vlk z Wall Street), tak vám po prvních dvou epizodách můžu říct, že tohle je přesně ta minisérie, kterou by chtělo zhlédnout na jedno posezení. Díky bohu za Netflix, který své seriály vždy vypustí najednou, takže seriálový maraton není žádný problém.

Osud či pouhá náhoda spojí dohromady Annie (Emma Stone) a Owena (Jonah Hill) na konkurzu na tajemný experiment zahrnující hrátky s lidskou myslí, podivné pilulky a vrchního doktora v podání vynikajícího Justina Therouxe (Pozůstalí), který zaujme už pouhým zobrazením v propagačním videu. Maniac začíná příběhem Owena, aby následně dal více prostoru Annie v druhém díle. I když se postupně odkrývají psychické problémy obou protagonistů, tak je celý příběh i s vedlejšími linkami zahalen tajemstvím a vy vůbec netušíte, jestli ty šílenosti, které hrdinové prožívají, jsou skutečné.

Maniac však drží pozornost jako málokterý jiný seriál tohoto roku. Kombinace retro prvků (oblečení, počítače, prvky interiérů) s všedními prostorami dnešní doby a jemnými náznaky blízké budoucnosti jsou neokoukaným doplněním schizofrenního vyprávění. Tato nevšední kombinace zanechává diváka v neustále nevědomosti, zda to, co sledujeme, je skutečné či jen výplod fantazie nedůvěryhodných ústředních postav.

Na Maniacovi je jasně vidět, že Netflix měl k režisérovi značnou důvěru a dovolil mu natočit svůj projekt dle jeho představ. Všichni zúčastnění v čele s excelujícím Jonahem Hillem a přinaštvanou Emmou Stone dávají tušit, že celý desetidílný příběh nebude průměrnou podívanou. Za scénářem navíc stojí autor několika dílů nezapomenutelných Pozůstalých a kriminálky The Bridge Patrick SomervilleAmelií Gray (Mr. Robot).

Nová netflixovská minisérie je svou neomšelou pološílenou atmosférou výborná podívaná. Už dlouho jsem si po vzporu hlavních postav nevyvolal takovou seriálovou závislost a touhu po dalším dílu. Maniac je titul, který divákům nedává nic zadarmo a svým způsobem se z něj může vyklubat úplně cokoli. Tento žánrový hybrid je však natolik zajímavý, že byste ho rozhodně neměli minout. Tohle je totiž seriál, o kterém se bude do konce seriálové sezóny mluvit. Nebo by alespoň mělo.

A co na minisérii Maniac říkáte vy? Podělte se o své dojmy v komentářích. V galerii si můžete prohlédnout záběry z úvodních dílů a zvěřejněné promo fotografie včetně plakátů. 

Naše hodnocení
8/10
Přidat na Seznam.cz
Galerie

Komentáře 2

El | 25.09.2018 09:21
Po dvou epizodách mám stejný pocit, je to neuvěřitelně chytlavé. 4.5/5
Vstoupit do diskuze

Související články

Šéfredaktorkou webu je Petr Slavík, e-mail serialy@fandimefilmu.cz

Máte-li zájem o inzerci na našem webu napište nám na e-mail studio@koncal.com

Ochrana osobních údajů | Zásady používání cookies | Pravidla webu | Upravit nastavení soukromí

© 2016 – 2024 FandimeSerialum.cz / All rights reserved / Provozovatel webu je Koncal studio s.r.o.
Koncal studio s.r.o., IČO: 03604071, Lýskova 2073/57, Stodůlky, 155 00, Praha 5

adblocktest