Hra o trůny: Co říká tvůrce na kritiku příliš tmavých scén

Hra o trůny: Co říká tvůrce na kritiku příliš tmavých scén | Fandíme seriálům
Zobrazit dalších 30 obrázků
Specialista na digitální efekty se vyjádřil k výtkám.

Osmá a současně finální řada Hry o trůny se dočkala kritiky. Velké kritiky. Divákům se nelíbila spousta věcí, od chování postav, přes chaotičnost scénáře, až po uspěchanost. A ne zrovna lichotivé komentáře mířily také na třetí epizodu, ve které jsme byli svědky dlouho očekávané bitvy o Zimohrad s armádou nemrtvých. 

Důvod kritiky? To vystihuje vtípek, který zazněl v pořadu Saturday Night Live, kdy jeden z herců pronesl něco ve stylu, že víte, že je to příliš tmavé, když není možné vidět ani bílé lidi.

Díl nazvaný The Longest Night mohl být povedený, ale většina dění se ztrácela ve tmě a střih byl často natolik zmatený, že opravdu nebylo snadné rozpoznat, co se děje na obrazovce. 

Co na to ale říká Martin Hill, zaměstnanec firmy Weta Digital, která se starala o speciální efekty u osmé řady?

"Vlastně jsem měl to štěstí, že jsem byl na promitání třetí epizody s obsazením a štábem v LA v Mann´s Chinese Theater. A když jsme to tam sledovali, nezdálo se to být příliš tmavé a vypadalo to opravdu skvěle. A reakce obsazení a štábu na moment, kdy se rozsvítil oheň Dothraků ve velké vlně, což byl záběr, který jsme vytvořili my, byly takové, že lidé začali křičet a byl to prostě neuvěřitelný pocit. Takže ano, nevím, možná nebylo vše úplně v pořádku, pokud jde o nastavení komprese na streamovacích službách nebo něco takového. Podíval jsem se na to znovu. Zdálo se, že je to na televizní obrazovce o něco tmavší."

To tedy bylo. Podle některých to bylo skoro nekoukatelné. Potíž je v tom, jak správně říká Hill, že takhle tmavá epizoda, která je závislá na vykreslení drobných detailů, není zrovna kompatibilní s kompresními algoritmy a šířkou datového pásma internetových a kabelových společností, které se snaží ušetřit, kde jen mohou. Navíc se spousta diváků kouká na televizi při rozsvíceném světle, kdežto Hra o trůny je točená stejně, jako filmy - tedy pro sledování v kompletně zatemněné místnosti.

Ovšem, soudě podle komentářů a recenzí dané řady, byly příliš tmavé momenty jedním z menších problémů, kterými závěr Hry o trůny trpěl...

Zdroj: CB

Přidat na Seznam.cz
Galerie

Komentáře 11

Libor | 11.06.2019 10:40
Jejda stalo se, skončilo to, někomu se to nelíbilo, někomu se to líbilo. Proč se to pořád řeší, už s tím nejde nic dělat :)
Vstoupit do diskuze

Související články

Šéfredaktorkou webu je Petr Slavík, e-mail serialy@fandimefilmu.cz

Máte-li zájem o inzerci na našem webu napište nám na e-mail studio@koncal.com

Ochrana osobních údajů | Zásady používání cookies | Pravidla webu | Upravit nastavení soukromí

© 2016 – 2024 FandimeSerialum.cz / All rights reserved / Provozovatel webu je Koncal studio s.r.o.
Koncal studio s.r.o., IČO: 03604071, Lýskova 2073/57, Stodůlky, 155 00, Praha 5

adblocktest