Hra o trůny: Režisér brání vražedné šílenství Daenerys

Hra o trůny: Režisér brání vražedné šílenství Daenerys | Fandíme seriálům
HBO
Zobrazit další 1 obrázek
Miguel Sapochnik se vyjádřil ke kritice chování Matky draků.

Jestliže se budeme bavit o výtkách k osmé/poslední řadě Hry o trůny, tak asi nejčastěji se kritika týkala chování postav. U některých měli diváci dojem, že tvůrci úplně ignorovali jejich několik řad dlouhý vývoj a postavy se chovaly naprosto nelogicky. 

Hodně často padalo jméno Daenerys Targaryen (Emilia Clarke), která se i přesto, že se Královo přístaviště vzdalo, rozhodla vypálit město s pomocí svého posledního přeživšího draka. Bylo ale mnoho diváků, kteří kvůli tomu byli naštvaní, protože to podle nich úplně znehodnotili to, jak filmaři s postavou pracovali v minulých řadách. Jiní tvrdí, že to nebylo překvapením - přece jen je Daenerys součástí linie Targaryenů a to není rod, který by byl proslulý svou psychickou vyrovnaností. Krom toho se už v minulosti Matka draků zachovala několikrát poměrně chladně a bezcitně. 

Nicméně, tvůrci prostě dostali za vražedné šílenství Daenerys za uši. Ovšem, režisér těch nejvelkolepějších akčně orientovaných epizod Hry o trůny (včetně The Bells, ve které se odehrálo zničení Králova přístaviště) Miguel Sapochnik rozhodnutí scenáristů brání:

„To, jak se chová k lidem a její přesvědčení vždycky musely vést k jejímu pádu. Už o sobě nepochybuje. A pochyby o tom, zda se rozhodujeme správně jsou součástí toho, co z nás dělá lidi. To, že o sobě nepochybuje z ní podle mne dělá člověka, který není duševně zdráv.“

Pak už se podle Miguela Daenerys a drak stávají jedno a následnou destrukci zažíváme z pohledu lidí na zemi. Režisér tak chtěl maximálně podtrhnout strašlivost celé situace. Diváci (nebo část diváků) celou dobu toužili po pomstě, kterou Daenerys zosobňuje. Teď je pomsta tady v plném rozsahu, v celé svojí hrůzostrašnosti, aby si každý divák mohl plně uvědomit, po čem čem to vlastně toužil, a že to možná nebyla úplně správná emoce. Pád Daenerys je tak součástí seriálového podobenství o tom, kolik bolesti všechno to soupeření o moc vždycky nakonec způsobí.

Zdroj: IndieWire

Přidat na Seznam.cz
Galerie

Komentáře 6

Sherudan | 25.06.2019 21:56
Daenerys se dopracovala přesně tam, kam celou dobu směřovala. Takhle končí všichni ti pachatelé dobra.
Vstoupit do diskuze

Související články

Šéfredaktorkou webu je Petr Slavík, e-mail serialy@fandimefilmu.cz

Máte-li zájem o inzerci na našem webu napište nám na e-mail studio@koncal.com

Ochrana osobních údajů | Zásady používání cookies | Pravidla webu | Upravit nastavení soukromí

© 2016 – 2024 FandimeSerialum.cz / All rights reserved / Provozovatel webu je Koncal studio s.r.o.
Koncal studio s.r.o., IČO: 03604071, Lýskova 2073/57, Stodůlky, 155 00, Praha 5

adblocktest