Recenze: The Boys - Drsná komiksová adaptace ukazuje superhrdiny, jak je neznáte

Recenze: The Boys - Drsná komiksová adaptace ukazuje superhrdiny, jak je neznáte | Fandíme seriálům
Amazon Prime Video
Zobrazit dalších 29 obrázků
Komiksová série, která si hlavu s politickou korektností neláme
  1. Kapitola č.1
  2. Kapitola č.2

Komiksový tvůrce Garth Ennis je provokatér. Jeho projekty se obvykle nebojí testovat hranice toho, co společnost snese, ať už je řeč o násilí, sexuálních motivech nebo třeba rýpání do náboženství. 

Ostatně, pokud znáte seriál Preacher, víte o čem je řeč. I ten se inspiroval u komiksu, na kterém se Ennis podílel a byť se seriálová verze od předlohy v mnoha ohledech odklání, jedná se o poměrně kontroverzní podívanou, která ukazuje, že je tu hlad i po ne zrovna "family-friendly" projektech.

S komiksem The Boys chtěl Gareth jít ještě dál než v případě Preachera a povedlo se mu to. Jde o, jak to jen říct, odvážné dílo, které se u puritánů zrovna kladných ohladů nedočkalo. Ale našlo si velmi slušné množství fanoušků a také má na kontě několik prestižních ocenění. 

Není tak divu, že po komiksu "hmátla" společnost Amazon, která se rozhodla dát mu prostor na své streamovací službě Prime Video

Seriálovou verzi dostal na starost Eric Kripke (Supernatural) a nedávno jsme se dočkali premiéry první osmidílné řady. Rovnou prozradím, že se nejde o zklamání. Naopak, povedla se, i když určité rezervy tu jsou. 

Pokud předlohu neznáte, tak ve stručnosti se odehrává ve světě, který je posedlý superhrdiny, což není překvapení, protože se na veřejnosti prezentují jako čestní jedinci, jejichž jediným cílem je chránit nevinné lidi.

Ale je to jen vypilovaná marketingová image, protože ve skutečnosti jsou superhrdinové často arogantní zvrácení jedinci, jejichž ego roste do nebeských výšin právě díky obdivu ze strany běžné populace a pocitu, že jsou (díky schopnostem) lepší než ostatní. 

Jde o relativně neotřelý pohled na věc, minimálně v případě seriálováho světa. Jistě, v mnoha projektech nejsou superhrdinové dokonalí, mají své problémy a dělají chyby, ale obvykle se nakonec ukáže, že jsou v jádru dobráci. Tady je tomu trochu jinak. Někteří z těch "dobrých" mají určité svědomí, ale spousta z nich ne a dopouštějí se věcí, ze kterých jednoduše mrazí. 

The Boys nahlížejí na mánii kolem lidí s nadpřirozenými schopnostmi bez pozlátka, ale současně se slušnou porcí černého humoru. A je to hodně svěží přístup, kdy se například řeší to, že počínání superhrdinů má i své negativní dopady jako jsou vedlejší škody v podobě mrtvých.

V seriálu není nic černobílé, ani ústřední partička, která je známá jako The Boys, není vysloveně hrdinská, jde o skupinku podivínů, kteří mají své důvody pro to, proč jít po krku superhrdinům a nebojí se u toho ušpinit ruce. Někteří míň, někteří víc, ale žádní velcí klaďasové to nejsou. Nicméně i tak se (alespoň některým) dá fandit. 

Speciálně pak, když jsou obvykle dobře zahraní, což platí předevím pro postavu bručivého vůdce Billyho Butchera v podání skvělého Karla Urbana a také joudy jménem Hughie Campbell, kterého ztvárňuje Jack Quaid

I zbývají členové The Boys jsou obsazení dobře, ale není jim věnováno tolik pozornosti, takže si k nim člověk hledá cestu trošku déle. Nicméně nejde o úplně nezajímavé "křoví", každý z nich se několikrát projeví nečekaným nebo zábavným způsobem.

Samostatnou kapitolou je nejproslulejší tým superhrdinů známý jako The Seven. Lidmi milovaná skupina je poskládána ze členů, kteří jsou určitou parodií na některé proslulé postavy jako je Superman nebo Wonder Woman a tak trochu (nebo vlastně hodně) si tvůrci utahují z toho, jakým způsobem jsou nám komiksoví hrdinové prezentováni a jsme "nuceni" je bezmezně obdivovat. 

Další kapitola »
Naše hodnocení
8/10
Přidat na Seznam.cz
Galerie

Komentáře 0

Vstoupit do diskuze

Související články

Šéfredaktorkou webu je Petr Slavík, e-mail serialy@fandimefilmu.cz

Máte-li zájem o inzerci na našem webu napište nám na e-mail studio@koncal.com

Ochrana osobních údajů | Zásady používání cookies | Pravidla webu | Upravit nastavení soukromí

© 2016 – 2024 FandimeSerialum.cz / All rights reserved / Provozovatel webu je Koncal studio s.r.o.
Koncal studio s.r.o., IČO: 03604071, Lýskova 2073/57, Stodůlky, 155 00, Praha 5

adblocktest