Studie: Čím dál širší seriálová nabídka povede k nárůstu pirátství

Studie: Čím dál širší seriálová nabídka povede k nárůstu pirátství | Fandíme seriálům
Podle výzkumníků streamovacím společnostem neporostou jen příjmy, ale také ušlé zisky, protože si uživatelé tolik různých složeb prostě nebudou chtít zaplatit.

Není to zase tak dlouho, kdy Netflix platil za nekorunovaného vládce streamovacích služeb, ale doba se mění a konkurence se rojí jako houby po dešti. 

To je na jednu stranu pro diváky dobře, protože nabídka bude bohatší a jednotlivé firmy budou hodně dřít, aby disponovaly opravdu lákavým obsahem, ale na tu druhou to je zásah pro peněženku, protože bude "nutné" investovat do vícero předplatných. 

Nepřekvapivě se předpokládá, že to povede k nárustu pirátského šíření obsahu a ještě intezivnějšímu sdílení hesel mezi uživateli. Obojímu se samozřejmě streamovací firmy snaží zabránit, ale je to jednoduše boj s větrnými mlýny. 

A výzkumná společnost Parks Associates zabývající se monitorováním streamování tvrdí, že v následujících pěti letech naroste podíl obsahu získaného skrze pirátské zdroje nebo sdílení hesel o 38 %, což pro streamovací společnost představuje ztrátu 12,5 miliardy dolarů.

Aktuálně se podle společnosti Park Associates zhruba 27 % amerických domácností účastní na sdílení hesel nebo nějaké formě získávání pirátského obsahu. Vyjádřeno penězi je to pro streamovací služby ztráta ve výši 9,1 miliardy dolarů. Výzkum dále tvrdí, že jedna z pěti amerických domácností používá aplikaci nebo navštěvuje webové stránky poskytující pirátský obsah.

Jeden z autorů studie nazvané 360 Deep Dive: Account Sharing and Digital Piracy Brett Sappington k tématu dodal:

"Pirátství je komplexním problémem, na které neexistuje jednoduché řešení. Většina pirátů si také předplácí nejméně jednu OTT službu (distribuce audiovizuálního obsahu, který nemůže poskytovatel internetového připojení kontrolovat, pozn. redakce). Nejsou to pouze zloději, kteří chtějí ukrást obsah, ale jsou to také video nadšenci, kteří se zajímají o velké množství různých služeb. OTT služby mohou lépe oslovit tyto zákazníky skrze obsah zahrnujícím reklamy, což je v souladu s všeobecným přesvědčením uživatelů, že filmy/hudba by měly být poskytovány zdarma."

Samozřejmě nelze tvrdit, že existuje universální řešení. Někteří diváci si rádi zaplatí za to, aby je neotravovaly reklamy, jiní přežijí pár reklamních spotů, pokud bude obsah zdarma. Nicméně, jak bylo naznačeno, zbavit se pirátsví není snadný úkol a nabízet zdarma alternativu s reklamou zní jako rozumnější cesta, než marná snaha o perzekuci.

Také je nutné brát výše uvedené částky s určitou rezervou, automaticky neplatí to, že ten, kdo si nějaký film/seriál stáhne z nelegálního zdroje, by si zaplatil předplatné, pokud by pirátská alternativa neexistovala

Určitě se ale dá souhlasit s tím, že s narůstajícím počtem služeb poroste i množství těch, kteří se budou spoléhat na "upirátěný" obsah. K tomu není potřeba žádná studie, to je otázka selského rozumu. 

Zdroj: 360 Deep Dive: Account Sharing and Digital Piracy 

Přidat na Seznam.cz

Komentáře 1

ptsd | 18.08.2019 18:08
Je to tak už teď si platím Netflix, HBO, Primevideo a Spotify víc už neutáhnu takže warez no :(
Vstoupit do diskuze

Související články

Šéfredaktorkou webu je Petr Slavík, e-mail serialy@fandimefilmu.cz

Máte-li zájem o inzerci na našem webu napište nám na e-mail studio@koncal.com

Ochrana osobních údajů | Zásady používání cookies | Pravidla webu | Upravit nastavení soukromí

© 2016 – 2024 FandimeSerialum.cz / All rights reserved / Provozovatel webu je Koncal studio s.r.o.
Koncal studio s.r.o., IČO: 03604071, Lýskova 2073/57, Stodůlky, 155 00, Praha 5

adblocktest