Ukradly Stranger Things zápletku z Akt-X?

Ukradly Stranger Things zápletku z Akt-X? | Fandíme seriálům
Zobrazit dalších 10 obrázků
Že by se tvůrci seriálu skutečně tak okatě inspirovali u jiné sci-fi série?

Bratrské duo Matt a Ross Dufferovi, kteří jsou zodpovědní za vznik seriálového hitu Stranger Things, se možná příběhově inspirovali u seriálu Akta X. Ve videu, které si můžete přehrát níže, je poměrně podrobně rozebrána celá zápletka i potenciální inspirace ohledně hrdinky ze Stranger Things Eleven (Millie Bobby Brown), která díky prodělaným experimentům získala rozličné schopnosti včetně telekineze nebo dovednost vstupovat do jiných světů. Video podobností zmiňuje hned několik, my si tu vypíšeme jen ty nejzajímavější.

V jedenáctém díle první série Akt X se objevilo hned několik dětí, na kterých byly stejně jako ve Stranger Things na Eleven, prováděny experimenty. Děti měly podobné schopnosti, a navíc měly kódové označení Eve 9 a Eve 10. Eleven ze Stranger Things proto působí jako autorská slovní hříčka, která by mohla teoreticky odkazovat na jedenáctý díl seriálu Akt X nebo zkrátka vznikla jako „Eve 11“ a její jméno bylo poupraveno.

Další zajímavostí je, že děti byly v tomto díle Akt X klonované a prováděly se na nich experimenty z toho důvodu, aby mohly být později využité ve studené válce proti Rusům (takže i zde se objevili i „zlí Rusové“ přesně jako ve Stranger Things).

V rebootu Akt X z roku 2015 se zase objevil vědec, který unesl svou vlastní dceru a prováděl na ni experimenty, což je další výrazná paralela se Stranger Things, protože tam měla Eleven otce v doktoru Brennerovi. 

Souvislosti můžeme ale podle autora videa najít i v úvodní znělce. Jak Akta X, tak Stranger Things jsou mysteriózní seriál, a že to bude plné záhad napovídá i úvodní tajuplná znělka u obou dvou sérií.

Jako poslední indicii si připomeneme, že bratři Dufferovi v roce 2016 prohlásili, že nejsou seriáloví, ale spíše filmoví fanatici, ale i přesto mají rádi Akta X

Co myslíte vy? Využili zápletku z Akt X nebo je to velká náhoda? Při těch obrovských počtech nových filmů a seriálů je jasné, že dřív nebo později se nějaká zápletka může zdát zkopírovaná, ale ve skutečnosti se může jednat jen o náhodu. Popřípadě je samozřejmě rozdíl v drzém vykrádání a láskyplném skládání pocty.

Co vy na to? Je podobnost s Akty X čistě náhodná nebo alespoň naprosto nevinná?

Přidat na Seznam.cz
Galerie

Komentáře 3

A | 10.09.2019 19:28
Janeček Marků Jop taky mi to příjde. někde jsem Strange Things letmo zahlédl a řikal jsem si že ten kluk je Dipper a bylo mi to divný že by udělali hranou verzi
Vstoupit do diskuze

Související články

Šéfredaktorkou webu je Petr Slavík, e-mail serialy@fandimefilmu.cz

Máte-li zájem o inzerci na našem webu napište nám na e-mail studio@koncal.com

Ochrana osobních údajů | Zásady používání cookies | Pravidla webu | Upravit nastavení soukromí

© 2016 – 2024 FandimeSerialum.cz / All rights reserved / Provozovatel webu je Koncal studio s.r.o.
Koncal studio s.r.o., IČO: 03604071, Lýskova 2073/57, Stodůlky, 155 00, Praha 5

adblocktest