PPF nejbohatšího Čecha Kellnera koupila skoro za 50 miliard Novu a další kanály skupiny CME

PPF nejbohatšího Čecha Kellnera koupila skoro za 50 miliard Novu a další kanály skupiny CME | Fandíme seriálům
Další český miliardář si koupil klíčové médium. A co z toho plyne čistě z hlediska poskytování video obsahu?

Nějakou dobu se o tom šuškalo, ale teď je to oficiální. Společnost PPF, jejímž majoritním vlastníkem je nejbohatší Čech Petr Kellner, se dohodla na odkoupení společnosti CME (Central European Media Enterprises). Jedním z majoritních vlastníků dosud byla americká společnost AT&T, která mimo jiného vlastní také Warner. Obchod PPF přijde na 2,1 miliardy amerických dolarů (tedy zhruba polovinu toho, za kolik se před lety prodávaly Marvel nebo Lucasfilm), v současném přepočtu tedy asi 48,4 miliardy českých korun. Obchod ještě musí posvětit jednotliví národní regulátoři (CME má aktiva v pěti evropských zemích), ale předpokládá se, že by k dovršení obchodu mělo dojít v roce 2020.

CME v Česku vlastní stanice Nova, Nova 2, Nova Cinema, Nova Sport 1, Nova Sport 2, Nova International, Nova Action a Nova Gold. Na Slovensku stanice TV Markíza, Markíza International, Doma a Dajto. Dále stanice v Bulharsku, Rumunsku a Slovinsku (celkem 30 stanic). Oficiálně nákup slouží k posílení telekomunikačního byznysu PPF. Petr Kellner k obchodu řekl:

„Nákupem společnosti CME, respektive jejích mediálních aktivit v pěti evropských zemích, sledujeme především cíl doplnit náš telekomunikační byznys ve střední a východní Evropě. Chceme využít synergie mezi tvorbou mediálního obsahu a jeho distribucí. Naším motivem je tedy především rozvíjení telekomunikačního a mediálního byznysu. CME je dobře fungující společností a po jejím převzetí neplánujeme žádné překotné zásahy do jejího fungování.”

Čeští společenští a političtí komentátoři upozorňují na to, že na celém obchodu je důležité především to, že další český miliardář si pořídil významné médium (zpravodajství TV Nova je stále nejsledovanější v zemi), skrze které může podporovat svoje obchodní zájmy. Pokud jde politika mimo vás, tak je na celé transakci pro čtenáře filmového/seriálového webu nejdůležitější asi opravdu především to, že PPF je vlastníkem O2, kde provozuje digitální televizi O2 TV, O2 TV videotéku a je výrazným hráčem na poli sportovních přenosů. Synergie CME s O2 by tak mohla v Česku dát vzniknout silnému účastníkovi v boji o diváckou pozornost, který se bude moci z lepší pozice utkávat s mezinárodními společnostmi, jako jsou Netflix, Apple či Amazon.

Zdroje: CME, PPF, Deadline

Přidat na Seznam.cz

Komentáře 1

Spike | 28.10.2019 16:38
Pokud PPF včele s Kellnerem neinvestuje taky do kvalitnějšího obsahu Novy, která vysílá jen seriálový odpad tak mě to jako diváka nezajímá a zůstanu u HBO GO a seriálů od Netflixu. Kdyby PPF dala další miliardu do výroby skutečně kvalitních filmů a seriálů bylo by to fajn.
Vstoupit do diskuze

Související články

Šéfredaktorkou webu je Petr Slavík, e-mail serialy@fandimefilmu.cz

Máte-li zájem o inzerci na našem webu napište nám na e-mail studio@koncal.com

Ochrana osobních údajů | Zásady používání cookies | Pravidla webu | Upravit nastavení soukromí

© 2016 – 2024 FandimeSerialum.cz / All rights reserved / Provozovatel webu je Koncal studio s.r.o.
Koncal studio s.r.o., IČO: 03604071, Lýskova 2073/57, Stodůlky, 155 00, Praha 5

adblocktest