Hra o trůny: Scenáristé poprvé od kontroverzního konce promluvili. Otevřeně hovoří o strastech a slastech vzniku seriálu

Hra o trůny: Scenáristé poprvé od kontroverzního konce promluvili. Otevřeně hovoří o strastech a slastech vzniku seriálu | Fandíme seriálům
HBO
Zobrazit dalších 70 obrázků
Showrunneři populárního fantasy seriálu o tom, jak bylo obtížné adaptovat rozsáhlou knižní předlohu či jak se natáčeli některé klíčové momenty.
  1. Kapitola č.1
  2. Kapitola č.2
  3. Kapitola č.3

Po odvysílání závěrečného dílu Hry o trůny (Game of Thrones) na internetu začala část nespokojených fanoušků hlasitě kritizovat showrunnerskou dvojici autorů seriálu, Davida Benioffa a Dana Weisse. Negativní reakce na ně se začaly objevovat již přibližně po třetí epizodě, naplno se pak rozhořely právě po finále. Online dokonce začala koloval petice žádající, aby byla osmá série seriálu natočená znovu a lépe někým jiným. Dlouho po skončení seriálu pak ani jeden z mužů příliš na veřejnosti nevystupovali, na poslední chvíli zrušili v červenci i svou účast na Comic-conu v San Diegu. O několik měsíců později se však objevili na filmovém festivalu v Austinu, kde se zúčastnili panelové diskuze, při které nastínili, jaké to bylo pracovat celé roky na Hře o trůny.

Nejdříve oba zavzpomínali, jaké to bylo vůbec začít s adaptací obří knižní předlohu spisovatele G.R.R. Martina. „Když jsme načrtávali první řadu, tehdy jsme to byli jen my dva a Bryan Cogman (scenárista některých dílů seriálu), začali jsme dávat scény na kartičky na tabuli, pro každou dějovou linku jinou barvu,“ začal vyprávět začátky Benioff.

„V jeden moment jsme měli na tabuli 112 odlišných barev. Pamatuju si, že jsem se na to díval a pomyslel si ‘Bude tohle opravdu někomu dávat smysl? Budou to lidé schopní pochopit?’ Když jsme začali, věděli jsme, proti čemu jdeme. George (G.R.R. Martin) napsal ty knihy nezfilmovatelně. Je tu dlouhý příběh o tom, proč tomu tak je, ale pointou je, že ty knihy nepsal s tím, že jednou budou adaptované pro televizi. Čelili jsme tak otázce ohledně kapacity televizního seriálu: Kolik se toho v něm může dít, aniž bychom začali ztrácet diváky,“ doplnil ho Weiss.

Ten dále dodal, že jak postupně Martinovy knihy rostly a byly pořád delší, tak jejich obsah bylo nutné zhustit a něco z nich vynechat, aby je bylo vůbec možné zadaptovat do televize. Kdyby se podle Weisse rozhodli dát všechny postavy z předlohy i do seriálu, bylo by méně prostoru pro ty divácky oblíbené, jako jsou třeba Tyrion, Daenerys či Aryia. „V ten moment jsme už u většiny částí přestali dávat kartičky na tabuli,“ přiznal Weiss.

Podle Benioffa však byli předloze, alespoň ze začátku, opravdu věrní. „…první sezóna byla první knize vcelku věrná. Druhá řada možná o deset procent méně. Každá další série začala být o trochu méně věrná, protože rozsah Georgova příběhu se pořád zvětšoval a zvětšoval,“ řekl.

Dvojice také popsala, jak v první řadě musela řešit problém s chybějícími penězi v rozpočtu. Museli tak vypustit některé bitvy obsažené v knize, například bitvu u Zeleného bodce, ve které bojoval Tyrion. V seriálu na jejím počátku upadne do bezvědomí po ráně do hlavy a probudí se až na jejím konci. Jelikož tuto a další podobné drahé scény kvůli nedostatečnému rozpočtu vypustili, museli je nějakými jinými nahradit. Přišli proto s vlastními konverzačními scénami, které v předloze vůbec nejsou, mezi nimi třeba rozhovor krále Roberta se Cersei. Tu pro připomenutí připojujeme níže.

„Ty scény nebyly v knize. Bylo to poprvé, co jsme se odchýlili od centrálního vyprávění. Díky tomu jsme ale poznali mnohem lépe postavy. S herci už jsme pracovali několik měsíců, takže jsme při psaní měli  hlavě jejich hlasy,“ popsal situaci Benioff.

Dále rozebereme, jak podle tvůrčí dvojice postavám pomohli jejich herečtí představitelé, jak probíhaly práce na některých důležitých momentech seriálu, a jak se oba rozhodli přistupovat ke zpětné vazbě od diváků.

Další kapitola »
Přidat na Seznam.cz
Galerie

Komentáře 0

Vstoupit do diskuze

Související články

Šéfredaktorkou webu je Petr Slavík, e-mail serialy@fandimefilmu.cz

Máte-li zájem o inzerci na našem webu napište nám na e-mail studio@koncal.com

Ochrana osobních údajů | Zásady používání cookies | Pravidla webu | Upravit nastavení soukromí

© 2016 – 2024 FandimeSerialum.cz / All rights reserved / Provozovatel webu je Koncal studio s.r.o.
Koncal studio s.r.o., IČO: 03604071, Lýskova 2073/57, Stodůlky, 155 00, Praha 5

adblocktest