Peče celá země: Populární kulinářský formát stanice BBC v českém podání

Peče celá země: Populární kulinářský formát stanice BBC v českém podání | Fandíme seriálům
Zobrazit dalších 35 obrázků
Fanoušci britského The Great British Bake Off se již brzy dočkají tuzemské verze.

Soutěžních kulinářských pořadů se za poslední roky na tuzemských stanicích vysílalo několik. Mezi nejsledovanější se řadila česká verze reality-show Materschef. Nyní do kulinářských vod zabředne i Česká televize, ale na rozdíl od všestranného vaření se zaměří pouze na pečení dortů a cukrovinek.

Marie Terezie: Preview k pokračování úspěšné minisérie
 

Dvanáct amatérských pekařů, deset dílů a každý týden tři výzvy, jejichž zadání musí splnit. To je ve zkratce nový pořad Peče celá země, ve kterém budou na soutěžící dohlížet světoví cukráři Mirka van Gils Slavíková a Josef Maršálek spolu s moderátorskou dvojicí Terezou Bebarovou (Ulice) a Václavem Koptou (Svět pod hlavou). Nový pořad se představí 4. 1. od 20 hodin na ČT1.

Každý díl se skládá ze tří zadání. První je osobní výzva, ve které zadáme například mřížkový koláč a soutěžící ho upečou tak jako doma. Potom následuje technická výzva, kterou zadává porota a recept je pro účastníky překvapením. Třetím zadáním je výzva kreativní, kde chceme, aby nás ohromili a doslova se vydali do poslední krupičky cukru. Do toho všeho pečení vstupuje porota, která snažení bedlivě sleduje a hodnotí. Nakonec diváci uvidí na sto šedesát receptů,“ popisuje pořad Peče celá země kreativní producent Petr Mühl (České houslové legendy).

Na základě castingu se do soutěže probojovalo dvanáct amatérských pekařů, kteří pocházejí z různých koutů republiky a mají rozdílný vztah k pečení. Jedni čerpají inspiraci na internetu, druzí pečou dle rodinných receptů. Při natáčení prý soutěžící spotřebovali přes sto kilogramů čokolády, sto čtyřicet kilogramů másla a víc než dva a půl tisíce vajec. V každém z dílů až do závěrečného finále musí vypadnout vždy jeden ze soutěžících.

Cukrařina je profese vyžadující koncentraci, pevnou ruku, perfekcionismus, obrazotvornost, výtvarný talent a vztah k umění, protože je to estetické řemeslo. U soutěžících vyžaduji přesnost a kreativitu, ale i čistotu, nápaditost a prezentaci výrobků. Vždy jsem byla brána jako přísná, nekompromisní a pedantská, ale spravedlivá,“ upozorňuje porotkyně Mirka van Gils Slavíková. Porotkyně je držitelkou francouzského titulu Mistr cukrářského umění, jejíž dorty ochutnal např. představitel Jamese Bonda Daniel Craig nebo držitel Nobelovy ceny Nelson Mandela.

Původní pořad vznikl na BBC v roce 2010 pod názvem The Great British Bake Off. Během svých deseti sérií získal několik televizních cen včetně Filmových cen Britské akademie BAFTA. Popularita u diváků se zasloužila i o změny na tamním trhu. Což potvrzuje i britský velvyslanec v České republice Nick Archer: „Když lidé vidí, co dokážou amatéři, a nechají se inspirovat, třeba jen jediné procento diváků se rozhodne nakoupit ingredience a zkusí upéct něco, co nikdy předtím nedělali, tak to znamená významný úspěch. A když to zkusí deset procent, má to dopad na celou zemi.

Podobný dopad by přál české verzi i druhý porotce, někdejší vedoucí cukrář londýnského obchodního domu Harrods, který pekl i pro královnu Alžbětu II. nebo popovou legendu Eltona Johna. „Byl jsem u toho, když pořad v Anglii začínal, a vím přesně, jak se trh ve velmi krátkém čase změnil k nepoznání. Lidé začali nakupovat prostředky na pečení, mísy, metly a formy a začali péct doma, což vedlo k úbytku zákazníků pro majitele kaváren, cukráren, pekáren. A ti na to okamžitě zareagovali zvýšením úrovně nabízených služeb,“ vysvětluje Josef Maršálek.

V galerii si můžete prohlédnout fotografie se všemi soutěžícími, porotcemi i prvními záběry z pořadu.

Zdroj: ČT

Přidat na Seznam.cz
Galerie

Komentáře 0

Vstoupit do diskuze

Související články

Šéfredaktorkou webu je Petr Slavík, e-mail serialy@fandimefilmu.cz

Máte-li zájem o inzerci na našem webu napište nám na e-mail studio@koncal.com

Ochrana osobních údajů | Zásady používání cookies | Pravidla webu | Upravit nastavení soukromí

© 2016 – 2024 FandimeSerialum.cz / All rights reserved / Provozovatel webu je Koncal studio s.r.o.
Koncal studio s.r.o., IČO: 03604071, Lýskova 2073/57, Stodůlky, 155 00, Praha 5

adblocktest