Hunters: Seriál o lovcích nacistů čelí kritice památníku v Auschwitzu

Hunters: Seriál o lovcích nacistů čelí kritice památníku v Auschwitzu | Fandíme seriálům
Zobrazit dalších 17 obrázků
Tvůrce vysvětluje, proč do série zařadil mrazivou scénu šachů s živými lidmi, jaké se v koncentračním táboře nikdy nehrály.

Koncem února měl premiéru očekávaný seriál streamovací služby Amazon Prime nazvaný Hunters. Ten se inspiroval u skutečných událostí a sleduje osudy týmu lovců nacistů, nicméně tvůrci upozornili, že jde spíše o volnou adaptaci, ne co nejautentičtější podívanou. 

Hunters: Al Pacino a jeho tým nelítostně loví nacisty v nové upoutávce
 

I to bylo důvodem toho, proč se první řada setkala s rozporuplným přijetím. Zatímco obsazení je chváleno, tak prezentování některých událostí naopak kritizováno. 

A to například ze strany zástupců památníku/muzea v Auschwitz. Auschwitz byl název pro několik koncentračních a vyhlazovacích táborů, ve kterých zemřely miliony lidí (přesné číslo se liší v závislosti na zdroji). 

Právě na oficiáním twitterovém účtu státního muzea Auschwitz-Birkenau se objevila kritika seriálu, která se týkala toho, že v seriálu byla ukázána fiktivní šachová hra s lidskými figurkami a podle zástupců muzea/památníku to nebyl zrovna nejlepší nápad:

"Auschwitz byl plný děsivé bolesti & utrpení, které byly zaznamenány díky přeživším. Vytvoření fiktivní hry lidských šachů pro seriál není pouze nebezpečně pošetilé, také jde o karikaturu. Nahrává to také budoucím popíračům [holokaustu]. Uctíváme oběti tím, že zachováváme faktickou přesnost."

Na to tvůrce seriálu David Weil reagoval velmi dlouhým dopisem pro server Deadline, ve kterém ve stručnosti stojí to, že jeho babička si koncentračním táborem prošla a on věří, že je jeho povinností udržet příběhy lidí z táborů "naživu", ovšem dodal, že byť se seriál odráží od reálných momentů, nikdy nebylo v plánu, aby šlo o dokumentární podívanou, což naznačuje i fakt, že všichni vězni z táborů měli v seriálu vytetované číslo vyšší než 202 499, protože podle historických pramenů bylo skutečné nejvyšší zaznamenané číslo v Auschwitzu 202 499. Weil tak nechtěl, aby jakékoliv číslo odkazovalo na reálnou osobu. 

Ke zmíněné šachové hře Weil poznamenal, že je sice fiktivní, ale pro seriál byla důležitá, aby ukázala, jak brutální nacité byli a dodal, že se v táborech děly velmi děsivé věci, ovšem on nechtěl prezentovat reálné mučení s ohledem na to, že by to mohlo být traumatizující.

Nakonec dodal, že je muzeu v Auschwitzu vděčný za jeho práci a prohlásil, že věří, že mají stejné cíle.

Zdroj: Slashfilm, Deadline

Přidat na Seznam.cz
Galerie

Komentáře 0

Vstoupit do diskuze

Související články

Šéfredaktorkou webu je Petr Slavík, e-mail serialy@fandimefilmu.cz

Máte-li zájem o inzerci na našem webu napište nám na e-mail studio@koncal.com

Ochrana osobních údajů | Zásady používání cookies | Pravidla webu | Upravit nastavení soukromí

© 2016 – 2024 FandimeSerialum.cz / All rights reserved / Provozovatel webu je Koncal studio s.r.o.
Koncal studio s.r.o., IČO: 03604071, Lýskova 2073/57, Stodůlky, 155 00, Praha 5

adblocktest