Anatomie zrady – Emanuel Moravec: Minisérie ČT představí kolaboranta s nacisty

Anatomie zrady – Emanuel Moravec: Minisérie ČT představí kolaboranta s nacisty | Fandíme seriálům
Česká televize
Zobrazit další 1 obrázek
Česká televize nabídne projekt o kontroverzní historické postavě, která nejdříve dýchala pro vlast, ale poté se přidala k nacistům.

Emanuel Moravec je bezesporu výraznou postavou naší historie. Původně to byl velký vlastenec, působil jako legionář, publicista a aspirující spisovatel, který byl velkým obdivovatelem T. G. Masaryka a naopak velkým odpůrcem nacistického Německa. 

Láska v čase korony: ČT přinese seriál z prostředí činžovního domu v karanténě
 

Bylo tak překvapením, že se více a více ukazovalo, že jsou mu blízké ideály italského fašismu, nicméně dál veřejně odsuzoval nacismus a brojil proti němu a stejně tak proti Mnichovské dohodě. Nebyl ani velkým fanouškem prezidenta Edvarda Beneše, což vedlo k tomu, že byl vyhozen z vysoké školy a bylo mu zakázáno publikovat (což ale stále dělal pod pseudonymem E. Herold). 

Během Protektorátu Čech a Moravy uvažoval o emigraci, protože se obával toho, že se mu nacisté pomstí za jeho názory, nicméně to byli nakonec nacisté, kdo mu nabídli svá ochranná křídla a pozvali ho do Německa, aby mu ukázali, že je nacismus vlastně dobrá věc. On jim uvěřil s tím, že se po návratu domů stal velkým zastáncem a propagátorem jejich filozofie. 

A zatímco našinci ho za to nenáviděli, nacisté odměňovali. Dokonce se stal ministrem školství protektorátní vlády. Odpor vůči Moravcovi rostl tak, že se československá vláda, která působila v Londýně, rozhodla, že na něj bude spáchán atentát, ten se ale nikdy uskutečněnil. Moravec zemřel v roce 1945 vlastní rukou. Během Pražského povstání spáchal sebevraždu. 

Jde tedy o někoho, jehož život rozhodně stojí za zfilmování a Česká televize si to myslí také, protože nabídne dvoudílnou minisérii sledující osudy téhle kontroverzní osobnosti. 

Scenáristé projektu jsou Lucie a Josef Konášovi, kteří ale nechtěli ukázat Moravce jen jako zápornou postavu, ale prezentovat to, jak se z oddaného vlastence stal "zrádce národa". Minisérie tak nebude černobílým obviněním Moravce, ale objektivním pohledem na jeho osud.

Do hlavní role byl vybrán Marian Labuda mladší, což byla první volba tvůrců už před vznikem scénáře. Režisér Biser A. Arichtev hledal někoho, kdo dokáže ztvárnit tuhle zdaleka ne jednoznačnou postavu a Marian Labuda mladší pro něj byl ideálním kandidátem. 

Syny hlavní postavy pak ztvární Oskar Hes a Filip Březina, Moravcovu třetí manželku Dana Droppová, K. H. Franka dostal na starost André Hennicke a Reinharda Heydricha pak Detlef Bothe. Dál uvidíme Vladimíra Polívku, Ondřeje Vetchého, Pavla Kříže, Viktora Preisse a Jiřího Vyorálka, první díl dvoudílného projektu bude uveden 26. 4. 2020 a druhý pak 3. 5. 2020 a to vždy ve 20:10 na ČT1.

Projekt vznikl u příležitosti 75. výročí konce 2. světové války a natáčel se čtyři roky jak v České republice, tak v Německu.

Zdroj: Česká televize

Přidat na Seznam.cz
Galerie

Komentáře 0

Vstoupit do diskuze

Související články

Šéfredaktorkou webu je Petr Slavík, e-mail serialy@fandimefilmu.cz

Máte-li zájem o inzerci na našem webu napište nám na e-mail studio@koncal.com

Ochrana osobních údajů | Zásady používání cookies | Pravidla webu | Upravit nastavení soukromí

© 2016 – 2024 FandimeSerialum.cz / All rights reserved / Provozovatel webu je Koncal studio s.r.o.
Koncal studio s.r.o., IČO: 03604071, Lýskova 2073/57, Stodůlky, 155 00, Praha 5

adblocktest