První dojmy: Penny Dreadful: City of Angels

První dojmy: Penny Dreadful: City of Angels | Fandíme seriálům
Showtime
Zobrazit dalších 28 obrázků
Spin-off je úplně jiný, než původní seriál a budete si na to muset chvíli zvykat.

Seriál Penny Dreadful, který běžel v letech 2014 až 2016 byl dechberoucí adaptací klasických hororových románů, který bodoval intenzivní atmosférou, vizuálním ztvárněním Anglie devatenáctého století a především skvostnými hereckými výkony v čele s Evou Green

Přehled nejzajímavějších seriálů, které startují v dubnu
 

Ovšem, série byla utnuta po třech řadách a není málo těch, kteří tvrdili, že konec byl příliš uspěchaný a seriál by si zasloužil pokračovat. 

Následně se objevily vynikající zprávy a to, že tvůrce Penny Dreadful John Logan pracuje na spin-offu s podtitulem City of Angels. Ovšem, nadšení u mnohých zchladily první fotografie a upoutávky, které jasně ukazovaly, že spin-off bude výrazně jiný, než mateřská série.

Změnilo se obsazení (byť je k vidění například Rory Kinnear, který hrál i v původním seriálu, ale jinou postavu) a především se posuneme zhruba o pět desítek let dopředu a z chladné Anglie se dostanem do slunečného Los Angeles. 

Pro někoho podobná změna stylu mohla být šokují, já jsem ji považoval a stále považuji za dobrý krok. Než, aby se tvůrci znovu pokusili ždímat stejné téma, tak udělali otočku téměř o 180 stupňů a překopali značku Penny Dreadful od základu. 

Tedy, až na pár věcí, které fungovaly i v minulosti. Opět si pohlídali to, aby obsazení bylo výtečné a také se seriálem silně proplétá mystická složka, která ale tentokrát čerpá z mexického folklóru, což má rozhodně velký potenciál. Další věcí je, že v čele znovu stojí silná ženská osobnost, ale tentokrát se zdá, že půjde o záporačku. 

Od šlechtičny k démonce

Její jméno je Magda a na starost ji dostala Natalie Dormer, kterou znáte ze Hry o trůny, kde ztvárnila Margaery Tyrell. Upřímně řečeno jsem Natalie vůbec nezáviděl to, že se po Evě Green stala novou hlavní tváří Penny Dreadful, ale zatím to vypadá, že jde o skvělou volbu.

V prvním dílu dostala na starost hned několik postav a zvládá jak temnou entitu, která upaluje lidi zaživa, tak manipulující sekretářku nebo zakřiknutou ženu v domácnosti.

Hned v prvním dílu je nám představeno relativně velké množství postav a můžu potvrdit, že jsou většinou dobře obsazeny a zahrány, jen je tu trošku problém s tím, že je jich na první díl možná příliš a zatím některé nedostaly dostatek prostoru a divák si k nim nemá čas vytvořit silnější (ať už pozitivní nebo negativní) pouto.

Čeho jsem se opravdu obával, bylo to, že seriál má očividně v plánu kombinovat hodně svérázné motivy a to rasové nepokoje dané doby, kdy obyvatelé Los Angeles úplně nefandili mexickým přistěhovalcům a situace je hodně napjatá, mexickou mytologii a k tomu ještě nacismus.

Na první pohled to zní jako, když pejsek s kočičkou vaří dort, ale zatím to vypadá, že to bude fungovat překvapivě dobře. Jednotlivé aspekty jsou vcelku logicky provázány a zdá se, že se dočkáme propletené příběhu plného zvratů, překvapení a také brutality. Už v prvních minutách úvodní epizody je nám vizuálně velmi jasně naznačeno, že v případě násilí se tvůrci nebudou držet zpátky.

Atmosféra... prostě jiná

Atmosféra tak umí být velmi mrazivá s ohledem na to, že tu máme intrikující démonku, vyznavače nacistické ideologie, rituální vraždy a rasovou nenávist, ovšem pokud budete srovnávat s původním Penny Dreadful, tak je City of Angels úplně jinde. 

Neříkám, že je atmosféra horší, ale je výrazně odlišná. Zatímco Penny Dreadful sázalo na potemnělý svět plný beznaděje, City of Angels se nebojí slunečných chvilek, takže vše na první pohled působí optimisticky, ale pomalinku je nám ukazováno, že nablýskaná tvář Los Angeles je jen pozlátkem pro to, co se ve Městě andělů skutečně děje. 

Umím si představit, že spousta fandů původního Penny Dreadful bude zklamaných, ale já po prvním dílu musím říct, že stále věřím, že tvůrci udělali dobře, když se vydali úplně jiným směrem. City of Angels se vám možná nedostane pod kůži tak rychle, jako Penny Dreadful, ale rozhodně umí být tísnivou a působivou podívanou. Potenciál tu je veliký a tvůrci se mají herecky i příběhově od čeho odrážet, tak to snad neuspěchají, jako v případě poslední řady mateřské série. 

Naše hodnocení
7/10
Přidat na Seznam.cz
Galerie

Komentáře 0

Vstoupit do diskuze

Související články

Šéfredaktorkou webu je Petr Slavík, e-mail serialy@fandimefilmu.cz

Máte-li zájem o inzerci na našem webu napište nám na e-mail studio@koncal.com

Ochrana osobních údajů | Zásady používání cookies | Pravidla webu | Upravit nastavení soukromí

© 2016 – 2024 FandimeSerialum.cz / All rights reserved / Provozovatel webu je Koncal studio s.r.o.
Koncal studio s.r.o., IČO: 03604071, Lýskova 2073/57, Stodůlky, 155 00, Praha 5

adblocktest