Simpsonovi stanovili striktní pravidla pro to, jak je animátoři smějí a nesmějí kreslit

Simpsonovi stanovili striktní pravidla pro to, jak je animátoři smějí a nesmějí kreslit | Fandíme seriálům
20th Century Television
Zobrazit dalších 10 obrázků
Jak udržet mezi animátory dlouhotrvajícího seriálu jednotný umělecký styl? Stanovíte jasné pravidla kreslení postaviček. 

Simpsonovi již více než třicet let baví diváky po celém světě nejen svým neuvěřitelným citem pro satiru, ale i svým specifickým vizuálem. V dnešní době na epizodách pracuje množství zkušených a talentovaných animátorů, kteří se ale musí držet rozsáhlých pravidel, aby mohli udržet jednotný vizuální styl. Jen zlomek těchto pravidel (nebo chcete-li pokynů) zveřejnil na svém twitterovém účtu dlouholetý scenárista seriálu s kontrolor produkce, Josh Weinstein.

Weinstein fotku doprovodil popiskem, který praví, že se jedná o výňatek z téměř pětisetstránkového průvodce vizuálním stylem z roku 1990. Můžete si všimnout, že návod názorně předvádí, jakým způsobem kreslit obličej a postavu Lízy Simpsonové, jakým způsobem kreslit zuby při úsměvu, oční víčka, koutky úst a tvar nosu a horního rtu. Vizuální styl seriálu se sice může na první pohled zdá být jednoduchý, ovšem jeho zachování po tak dlouho dobu zkrátka vyžaduje přesné instrukce pro všechny, kteří se na kreslení podílejí. Když se na instrukce podíváte detailněji, můžete si všimnout, že mnoho z nich striktně zakazuje užívání prvků kreslení, kterých bylo užito při tvorbě krátkých skečů pro The Tracy Ullman Show, kde se Simpsonovi poprvé objevili. Tehdy byl ale výtvarný styl kritizován pro jeho nedokonalost a neumělost. Prapůvodní podobu postaviček si můžete prohlédnout dole v galerii.

5 nejlepších vedlejších postaviček ze Simpsonů
 

Vzhledem k tomu, že produkce seriálu je stále věrná ručnímu kreslení, je dodržování pravidel jednotného stylu pochopitelnou a nutnou záležitostí. Někdo by mohl položit dotaz, proč tvůrci nesáhnou k digitální animaci (digitálně je dotvořena pouze barva, jinak je vše kreslené rukou), tvorba jedné epizody by pak netrvala dlouhých šest měsíců, Simpsonovi by tak ale zkrátka ztratili své jedinečné kouzlo a možná by v očích fanoušků klesla jejich hodnota. Co si to této problematice myslíte vy? Dejte nám vědět do komentářů.

Příkládáme také krátké video o tvorbě Simpsonových z roku 1992:

Zdroj: Josh Weinstein/Twitter

Přidat na Seznam.cz
Galerie

Komentáře 2

Gabriela | 05.06.2020 22:42
Spousta animovaných seriálů dostalo digitální podobu, ale opravdu podobu. Prostě nadešla změna. Myslím ale, že pokud by se tvůrci drželi stejného stylu a pouze si dopomohli digitálem, nemuselo by to být vůbec poznat. Aspoň od prvního pohledu. Jenže to už není o rozhodnutí diváků, ale spíš těch samotných tvůrců, kteří možná vidí právě ten ruční styl jako nějaké kouzlo, které k Simpsonům patří. Proč jim to brát, pokud jim to vyhovuje..
Vstoupit do diskuze

Související články

Šéfredaktorkou webu je Petr Slavík, e-mail serialy@fandimefilmu.cz

Máte-li zájem o inzerci na našem webu napište nám na e-mail studio@koncal.com

Ochrana osobních údajů | Zásady používání cookies | Pravidla webu | Upravit nastavení soukromí

© 2016 – 2024 FandimeSerialum.cz / All rights reserved / Provozovatel webu je Koncal studio s.r.o.
Koncal studio s.r.o., IČO: 03604071, Lýskova 2073/57, Stodůlky, 155 00, Praha 5

adblocktest