Simpsonovi: Původní autor nesouhlasil s jednou epizodou, trval na vyškrtnutí svého jména z titulků

Simpsonovi: Původní autor nesouhlasil s jednou epizodou, trval na vyškrtnutí svého jména z titulků | Fandíme seriálům
Fox/Disney+
Matt Groening loboval za zakázání jedné epizody, což nijak zvlášť nepotěšilo jeho kolegy, kteří za ní stáli.

Matt Groening je duchovním otcem seriálu Simpsonovi, což ale neznamená, že má plnou kreativní kontrolu nad všemi epizodami a každým detailem série. Ostatně, Simpsonovi nabídli už téměř 700 epizod a je jasné, že ne vždy se všichni tvůrci shodnou. 

Disenchantment: Odkud se vzal nový seriál Matta Groeninga?
 

Málokdy se ale Groening striktně vyslovil proti rozhodnutí některých dalších tvůrců. Nicméně i k tomu došlo. Jako tvůrce, občasný scenárista a výkonný producent je Groening uveden v titulcích každé epizody, ale v případě jedné to odmítl a požádal o vyškrnutí z titulků. 

Konkrétně je řeč o epizodě A Star is Burns/Zrodila se hvězda, která měla premiéru 5. 3. 1995 a zápletka se zaměřuje na to, že Springfield ve snaze zvýšit si popularitu uspořádá filmový festival a pan Burns se rozhodne ve spolupráci se španělským režisérem Spielbergem natočit vlastní film, který mu má vylepšit image. Marge se pak snaží dostat do poroty známého filmového kritika Jaye Shermana, který se po přečtení jejího dopisu rozhodne opravdu přijet do Springfieldu.

Tenhle díl ale nebyl Groeningovi po chuti a to vůbec. Vlastně se původně zasazoval o to, aby vůbec nebyl odvysílán, což ale nakonec schváleno nebylo. Matt se tak rozhodl, že nechce být uveden v titulcích, protože neměl zájem být s daným dílem jakkoliv spojován. 

Důvodem byla právě postava Jaye Shermana, což byl hrdina seriálu z roku 1994 nazvaného The Critic a jehož tvůrci byli Al Jean a Mike Reiss (kteří do čtvrté řady pracovali jako scenáristé na Simpsonových) a výkonný producent Simpsonových James L. Brooks.

Groening měl pocit, že A Star is Burns je jen reklamou na jiné Brookesovy projekty a otevřeně tuhle námitku vznášel. Doufal, že když se jeho názor objeví v médiích, nebude daná epizoda vysílána. Jak ale bylo řečeno, k tomu nedošlo a Brookse daná situace vůbec nepotěšila a posteskl si, že Matt obíhal šéfy Foxu a stěžoval si, kde mohl ve snaze onu "prokletou" epizodu blokovat.

Nakonec to dopadlo tak, že byl Groening spíše kritizován za to, jak postupoval s tím, že Jay Sherman se v seriálu objevil ještě několikrát a byť byl jeho vlastní seriál The Critic zrušen po 23 epizodách, po letech si získal kultovní status.

Samozřejmě to není o tom, že by Mattovi někdo upíral právo na jeho názor, ale obecně se má za to, že forma, kterou zvolil, nebyla zrovna ideální. 

Zdroj: SR

Přidat na Seznam.cz

Komentáře 0

Vstoupit do diskuze

Související články

Šéfredaktorkou webu je Petr Slavík, e-mail serialy@fandimefilmu.cz

Máte-li zájem o inzerci na našem webu napište nám na e-mail studio@koncal.com

Ochrana osobních údajů | Zásady používání cookies | Pravidla webu | Upravit nastavení soukromí

© 2016 – 2024 FandimeSerialum.cz / All rights reserved / Provozovatel webu je Koncal studio s.r.o.
Koncal studio s.r.o., IČO: 03604071, Lýskova 2073/57, Stodůlky, 155 00, Praha 5

adblocktest