Proč Simpsonovi vyhodili dlouhodobého hudebního skladatele

Proč Simpsonovi vyhodili dlouhodobého hudebního skladatele | Fandíme seriálům
Fox/Disney+
Alf Clausen byl vyhozen, přestože na seriálu pracoval téměř 30 let a obdržel několik prestižních cen.

Alf Clausen pracoval na animovaném seriálu Simpsonovi jako hudební skladatel od roku 1990 do roku 2017, kdy byl v podstatě jediným skladatelem, který vytvářel pro sérii hudbu. A to kvalitní, dokonce se dočkal nemalého množství ocenění, včetně několik cen Emmy (dohromady má více než 30 nominací, což je rekord). 

5 nejlepších vedlejších postaviček ze Simpsonů
 

Je tak patrné, že byl člověkem na svém místě a proto bylo velkým překvapením, když v roce 2017 vyšlo najevo, že Clausen už nadále nebude hlavním skladatelem a byť bude na seriálu dál spolupracovat, tak ve výrazně redukované roli (jeho funkce je označována jako "emeritní skladatel"). 

Spekulovalo se samozřejmě o tom, co k tomuto kroku vedlo a věřilo se, že jde hlavně o finance, nicméně Clausen se v minulém roce nechal slyšet, že společnost Fox Network bude žalovat, protože podle jeho názoru se příčina skrývá někde jinde a to v jeho pokročilém věku (aktuálně je mu 79 let). 

Ovšem producent Simpsonových Richard Sakai přišel s trošku jiným tvrzením. Rozpovídal se o tvorbě dvojdílné epizody The Great Phatsby/Velký Phatsby, v jejímž případě existovaly pochyb, že Clausen je vhodným člověkem pro tvoru rapových písní a tak byl přizván hudebník Jim Beanz, aby mu vypomohlo a kromě toho Sakai poznamenal:

V dané době jsem zjistil, že Clausen přesouvá některou svou práci týkající se skládání hudby v případě Simpsonových na jiné lidi, včetně jeho syna Scotta Clausena. Domnívám se, že neschválené delegování [práce] bylo nepřijatelné. Zavolal jsem showrunnerovi [Alu] Jeanovi a řekl jsem mu, že Clausen deleguje svou skladatelskou práci, řekl mi, že ho to také překvapilo a zneklidnilo."

Tvůrci Simpsonových pak měli mít několik schůzek, kde řešili, co si počít a došli k názoru, že hudební složce seriálu prospěje, když najmou někoho jiného. 

Jak bylo zmíněno, Clausen se rozhodl situaci řešit soudní cestou, nicméně nepředpokládá se, že má velkou naději na úspěch s ohledem na to, že skladatel nepůsobil na seriálu jako zaměstnanec, ale jako externí spolupracovník a kromě toho jeho tvrzení, že byl "vyhozen" kvůli věku nemá úplně pevné základy, protože byl najat těsně před padesátkou a na seriálu se podílel i jako šedesátník a sedmdesátník, aniž by se zdálo, že s tím má Fox jakýkoliv problém. 

O tom, komu bude dáno zapravdu ale musí rozhodnout soud.

Zdroj: THR

Přidat na Seznam.cz

Komentáře 0

Vstoupit do diskuze

Související články

Šéfredaktorkou webu je Petr Slavík, e-mail serialy@fandimefilmu.cz

Máte-li zájem o inzerci na našem webu napište nám na e-mail studio@koncal.com

Ochrana osobních údajů | Zásady používání cookies | Pravidla webu | Upravit nastavení soukromí

© 2016 – 2024 FandimeSerialum.cz / All rights reserved / Provozovatel webu je Koncal studio s.r.o.
Koncal studio s.r.o., IČO: 03604071, Lýskova 2073/57, Stodůlky, 155 00, Praha 5

adblocktest