Dle průzkumu jsou Češi pro zachování financování ČT formou poplatků

Dle průzkumu jsou Češi pro zachování financování ČT formou poplatků | Fandíme seriálům
Studio Najbrt
Zobrazit dalších 18 obrázků
Nezávislý výzkum agentur Median a STEM/MARK potvrdil, že je většina obyvatel ČR pro zachování koncesionářských poplatků.

Agentury Median a STEM/MARK realizovaly nezávislý průzkum na reprezentativním vzorku populace ČR starší 18 let, který se zabýval tím, jestli jsou lidé pro zachování koncesionářských poplatků pro Českou televizi a Český rozhlas a jak vnímají výši těchto poplatků. Telefonicky bylo dotázáno celkem 2 002 respondentů. Pro zachovávání koncesionářských poplatků se vyslovily čtyři pětiny dotázaných a 84 % lidí považuje stávající výši poplatků za přiměřenou či nízkou.

Česká tleská: Nový projekt České televize podpoří kulturní akce
 

Koncesionářské poplatky slouží jako garance nezávislosti obou veřejnoprávních médií na státu. Jak ČT, tak ČRo jsou dlouhodobě hodnoceny jako dvě nejdůvěryhodnější média v zemi, což potvrdil i aktuální výzkum. V posledních letech nezávislost těchto médií kritizují vrchní politici i část společnosti, kteří jsou toho názoru, že ČT není zcela nezávislá a k opozičním stranám se chová přívětivěji než k vládní koalici. Výzkum agentur Median a STEM/MARK iniciovaly ČT a ČRo jako příspěvek do debaty o změnách v oblasti financování veřejnoprávních médií a budoucím rozsahu poskytované veřejné služby.

K aktuální situaci kolem financování ČT se vyjádřil generální ředitel České televize Petr Dvořák následovně: „Ve veřejném prostoru se objevují různé návrhy na radikální proměny financování České televize a Českého rozhlasu. Považujeme v takovém okamžiku za nutné a odpovědné diskutovat o tom, jaká média veřejné služby veřejnost chce a potřebuje a jaké faktické důsledky by pro ně takovéto změny financování měly. Například poslanecký návrh SPD, který k mému zděšení nedávno s neutrálním stanoviskem projednala vláda, by znamenal likvidaci České televize, rušení stanic a téměř úplné zastavení výroby pořadů. Česká televize, která by po schválení tohoto návrhu každý rok přišla o 2,1 miliardy korun, by ani nemohla naplňovat všechny povinnosti, které ze zákona má. Pro veřejnost by pak její význam byl marginální. A Česká republika by přišla o svá dvě nejdůvěryhodnější média.

Se zachováním koncesionářských poplatků souhlasí 79 % populace, a to bez výrazných rozdílů napříč věkem, pohlavím či vzděláním respondentů. Současná výše poplatků, která činí 45 Kč za rozhlas a 135 Kč za televizi, nepřipadá vysoká 84 % poplatníků v případě ČRo (58 % ji považuje za přiměřenou a 26 % za nízkou) a 81 % poplatníků u České televize (61 % ji považuje za přiměřenou, 20 % za nízkou). Drobné navýšení poplatků by prý nemělo vliv na rodinné výdaje pro 76 % domácností.

Výše koncesionářských poplatků je dána zákonem a již přes 10 let nebyla upravována. Nejspíše i proto, pro většinu respondentů by mírné navýšení poplatků bylo přípustné. Pro dvě třetiny lidí by tak celkové navýšení poplatků o dvacet korun měsíčně, tedy 5 korun u rozhlasových a 15 u televizních poplatků, bylo bez výhrad akceptovatelné. Velmi negativně se lidé ohrazovali vůči reklamě na veřejnoprávních médiích. Tři čtvrtiny populace uvedly, že navýšení reklamy v programu ČT a ČRo by vnímaly jako citlivé narušení stávající kvality vysílání.

V galerii si můžete prohlédnout podrobný přehled dat z průzkumu agentur Median a STEM/MARK.

Zdroj: ČT

 
Přidat na Seznam.cz
Galerie

Komentáře 2

Mamut | 21.06.2020 19:39
S poplatky čt a rozhlasu nesouhlasím ani s její výši!!!
Vstoupit do diskuze

Související články

Šéfredaktorkou webu je Petr Slavík, e-mail serialy@fandimefilmu.cz

Máte-li zájem o inzerci na našem webu napište nám na e-mail studio@koncal.com

Ochrana osobních údajů | Zásady používání cookies | Pravidla webu | Upravit nastavení soukromí

© 2016 – 2024 FandimeSerialum.cz / All rights reserved / Provozovatel webu je Koncal studio s.r.o.
Koncal studio s.r.o., IČO: 03604071, Lýskova 2073/57, Stodůlky, 155 00, Praha 5

adblocktest