ČT uvede na Vánoce čtyři nové pohádky, ověřené klasiky i premiérové snímky

ČT uvede na Vánoce čtyři nové pohádky, ověřené klasiky i premiérové snímky | Fandíme seriálům
ČT
Zobrazit dalších 48 obrázků
Nadílka pod stromeček od ČT bude letos pro diváky obzvlášť bohatá.

Vánoce letos mohou být všelijaké, ale i v tak chaotické době pro vás máme jednu jistotu. Česká televize opět představí několik nových pohádek, které zahřejí na duši při vánočních svátcích. Štědrý večer letos bude patřit premiérové pohádce O vánoční hvězdě, ve které učitel Václav (Vojta Kotek) zjistí, jak mocná je čistá a nesobecká láska. Na První svátek vánoční bude poprvé na televizních obrazovkách uvedena pohádka Hodinářův učeň, jež běžela vloni v kinech. Třetí vánoční pohádka se jmenuje O léčivé vodě a jedná se o česko-slovenskou koprodukci s většinově slovenskými herci. ČT již klasicky připravila i novou pohádku pro neslyšící diváky.

Česká televize byla v první polovině roku 2020 nejsledovanější za posledních 12 let
 

K Vánocům na ČT se vyjádřil generální ředitel České televize Petr Dvořák následovně: „V této nelehké a nejisté době, v níž se nacházíme, a která pravděpodobně ještě nějakou dobu potrvá, se snažíme především pomáhat. Dětem, které nemohou do škol, rodičům, kteří se o ně doma starají i seniorům, jež často musejí omezit kontakt s rodinou. A stejně jako letos na Vánoce prostřednictvím tradičních Adventních koncertů pomůžeme potřebným, tak znovu přineseme našim divákům i tolik očekávané, nové vánoční pohádky. Zejména ta štědrovečerní se u nás stala tradicí, kterou si pravidelně nenechá ujít více než 2,5 milionu diváků. Na Štědrý večer uvidí naši diváci premiéru příběhu O vánoční hvězdě, který propojuje lidský svět, inspirovaný obrázky Josefa Lady, s hvězdným nebem plným unikátních filmových efektů.

ČT
O vánoční hvězdě

Štědrovečerní pohádku O vánoční hvězdě natočil Karel Janák, jenž má za sebou nespočet pohádkových filmů, naposledy jste od něj mohli vidět loňskou Princeznu a půl království. Pohádka se natáčela v Tatrách, představitelka jedné z hlavních rolí Tereza Ramba, se k natáčení vyjádřila takto: „Byla to pro mě první větší práce po porodu, navíc s miminkem a v Tatrách, tak se mi s natáčením pojí spousta emocí.“ V roli záporné žárlivé hvězdy Proximy uvidíme Aňu Geislerovou, která k projektu dodává: „V mé poměrně bohaté kariéře pohádky úplně chybí, až na italskou Princeznu Fantaghiro a Anděla Páně, kde se mihnu zhruba na tři vteřiny. Toužila jsem po české. A když přišla Proxima, chtěla jsem už jen a jen ji.“ V dalších rolích se můžete těšit na Martina Hubu (Rozhovory s TGM), Zlatu Adamovskou (Ordinace v růžové zahradě) a bratry Matěje a Kryštofa Hádkovi (Kobry a užovky).

ČT
O vánoční hvězdě

Oficiální synopse k pohádce O vánoční hvězdě zní: Učitel Václav (Vojtěch Kotek) se chodí každý večer dívat na princeznu (Leonie Brill), jak bruslí na zamrzlém jezeře, ale ani sám sobě nepřizná, že je do ní zamilovaný. Jednoho dne se u něj doma objeví hvězda Denička (Tereza Ramba), snoubenka zářivého Siria (Ondřej Sokol), kterou na zem srazila žárlivá Proxima (Aňa Geislerová). Hvězda na zemi vyhasíná, síly jí ale může dodat čistá, nesobecká láska. Když Denička zjistí, že Václav miluje princeznu, rozhodne se pomoci jejich lásce a tím zachránit i sebe. Jenže Proxima se rozhodně nevzdává a je odhodlaná udělat cokoli, aby zazářila vedle Siria místo Deničky.

Velkorozpočtová pohádka Hodinářův učeň se v době svého uvedení opírala o vcelku přívětivé recenze, i když ČSFD hlásí po necelých patnácti stech hodnocení 61 %. Představitel hlavní role hamižného hodináře Viktor Preiss (Probudím se včera) u pohádky vyzdvihuje především její originalitu: „Žánr pohádky je nesmrtelný, ale nikoliv bezedný, a proto se jisté motivy a schémata chtě nechtě opakují a vzájemně se sobě podobají. Vymyslet, napsat a realizovat originální příběh je kumšt. Pohádka režisérky Jitky Rudolfové je v mnoha ohledech atypická a originální, a to je, pevně doufám, dobré znamení.“ Obsazení dále tvoří Michal Balcar (Jan Palach), Dana Droppová (Sviňa), Jana Plodková (Bábovky), Jaroslav Plesl (Žáby bez jazyka), Václav Neužil ml. (Svět pod hlavou) a Miroslav Krobot.

ČT
Hodinářův učeň

Oficiální synopse ČT pro pohádku Hodinářův učeň: Hodinářův učeň je třetí celovečerní film (Zoufalci, Rozkoš) a první pohádka z dílny režisérky a scenáristky Jitky Rudolfové. Pohádkový příběh vychází z klasického boje dobra se zlem, ale zároveň překvapí humorem, skvělým obsazením, nádhernými lokacemi i originálním příběhem, který nezahrnuje členy královské rodiny, a přesto skvěle funguje. Výpravná pohádka vypráví o hrách osudu, lásce, hamižnosti, lidské malosti, ale také o odvaze, šikovnosti a dobrotě hlavních hrdinů. Příběh Urbana a Laury, kteří se milují, ale díky cestám osudu musejí o svou lásku bojovat, potěší malé i velké diváky a dokáže jim, že tradice české filmové pohádky je stále živá a má co nabídnout.

Česko-slovenská pohádka O léčivé vodě rozvine témata lásky a spravedlnosti. „Odmala miluji pohádky. Myslím, že v podstatě utvářely to, jaká jsem. Ovlivňovaly, jaká budu až vyrostu, v co věřím a jaké ctím hodnoty,“ říká představitelka Paní vod a pramenů herečka Linda Rybová (Ulice). Pohádku natočil slovenský režisér Ján Sebechlebský (Tajné životy, Balada o pilotovi) dle scénáře Michala Pusztayho, jenž se zatím scenáristicky podílel pouze na studentských filmech. 

ČT
O léčivé vodě

Oficiální synopse: Příběh krále Juraje (Marián Mitaš), jeho bratra Filipa (Juraj Hrčka) a dcery Hanky (Darija Pavlovičová) se prolíná s motivem vodní říše, které vládne laskavá a spravedlivá Paní vod a pramenů (Linda Rybová). Královna zemřela, když byla princezna Hanka ještě malá a od té doby se o ni pečlivě stará král. Jednou princezna těžce onemocní a její otec se bojí, že by mohl o svou dceru přijít. Slituje se nad ním Paní vod a pramenů, která má princeznu ráda, a králi daruje pramen léčivé vody. Předem ho ale varuje, že kdyby chtěl někdo zázračné vody zneužít ve svůj prospěch, k získání bohatství a moci, pramen navždy vyschne. Princezna se zázračně rychle uzdraví a od toho dne král dbá o to, aby léčivou vodu dostal každý, kdo ji potřebuje ke svému uzdravení. Na oslavu desátého výročí pramene přijede králův bratr Filip se svou manželkou, krásnou Henrietou (Zuzana Kanócz). Nikdo netuší, jak moc tato kráska touží právě po bohatství a po moci a že je pro ně schopná lhát, podvádět i zabíjet. Její intriky zaviní, že se král Juraj a princezna Hanka ocitnou v ohrožení života. Naštěstí je tu ale odvážný dobrodruh Jakub (Jakub Spišák)

ČT
Loupežnická balada

Letošní pohádka pro neslyšící ve znakovém jazyce nese název Loupežnická balada. Obsazení tvoří neslyšící herci. Při vysílání budou k dispozici skryté titulky i dabing. Její oficiální synopse zní: Příběh se odehrává mezi loupežníky. Jejich život se změní, když mezi sebe přijmou Bertu, nešťastnou mladou ženu, která kvůli zlému kupci přišla o všechno, a nakonec se musela vzdát i toho nejdražšího, své maličké dcery. Berta je spravedlivá, ví, jaké to je, být „okraden“ a nemít nic, a proto loupežnické řemeslo převrátí naruby podle hesla „bohatým brát a chudým dávat“. Nezapomíná ani na svou dceru, kterou nechala vyrůstat na faře, a doufá, že si ji jednou bude moci vzít k sobě. Osud ale vše zamíchá. Jednoho dne Berta zjistí, že její dcera už na faře není. Zoufá si, že už ji nikdy neuvidí.

Vyjma nových pohádek Česká televize neopomene ani prověřené pohádkové tituly. Během vánočních svátků ČT uvede oba díly Anděla Páně od Jiřího Stracha, Tajemství staré Bambitky, zpracování Dvanácti měsíčků z roku 2012, a nestárnoucí klasiku, která nesmí o žádných Vánocích chybět, Tři oříšky pro Popelku. Z nepohádkových filmů se můžete těšit na Tajemství hradu v Karpatech, Na samotě u lesa, Dobrý voják Švejk a Poslušně hlásím. A nebojte, ČT samozřejmě uvede i nezapomenutelné Pelíšky.

ČT
Anděl Páně

Stanice ČT2 ukáže poprvé na českých obrazovkách tři životopisná dramata. Diváci mohou vyhlížet život polárního badatele vykresleného ve filmu Amundsen, příběh pařížského zloděje a dobrodruha Vidocqa (Vincent Cassel) ve snímku Vládce Paříže a na film Rasputin s Gérardem Depardieum v hlavní roli. Dále ČT2 uvede v posledním měsíci letošního roku různorodou paletu titulů pro celou rodinu, jako například Angeliku, Fanfána tulipána, Tenkrát na západě, Někdo to rád horké, Prázdniny v Římě nebo Nebožtíci přejí lásce. Fanoušci Lucie Bílé se na ČT2 dočkají záznamu jejího koncertu Bílé Vánoce.

ČT
Rasputin

Stanice ČT art o Vánocích připomene dvousté padesáté výročí narození Ludwiga van Beethovena. Uvede záznamy koncertů klasické i pop-rockové hudby a představí dokumenty o herečkách Marilyn Monroe a Claudii Cardinal nebo režiséru Jiřím Menzelovi. O vánočním programu ČT3 jsme vás již dříve informovali.

V předvánočním čase podpoří veřejná sbírka Adventních koncertů čtyři neziskové organizace. S představením jejich činnosti pomohou patroni v podobě Jakuba Bažanta, Jitky Čvančarové, Václava Hudečka a Leony Machálkové. V sobotu 21. 11. představí ČT1 mimořádný pořad Vzpomínka na Adventní koncerty, který připomene v průřezu třicetiletou historii celého projektu. Od svého vzniku pomohla sbírka Adventní koncerty 120 neziskovým organizacím a rozdělila přes 217 milionů korun.

ČT
Karel Gott

Silvestr na ČT bude patřit speciálním vydáním pořadů 168 hodin a Zázraky přírody, silvestrovskému vydání oblíbené talk-show Všechnopárty a dokumentárně laděnému Karel Gott – úsměvy nehasnou. Ve střihovém pořadu Karel Gott – úsměvy nehasnou zpěvačka a moderátorka Monika Absolonová představí Karla Gotta nejen jako božského zpěváka, ale i jako člověka, který miloval humor a dokázal si udělat legraci sám ze sebe. V pořadu uvidíme scénky a vtipné dialogy s Karlem Gottem a mnoha českými komiky, nevšední pojetí jeho písní a duety, kde by divák Karla Gotta neočekával.

ČT
Božena Němcová

I po Novém roce má ČT několik želízek v ohni. Dne 3. 1. bude na ČT1 konečně uveden první díl minisérie Božena Němcová. O televizním zpracování života slavné spisovatelky v hlavní roli s Aňou Geislerovou jsme psali již vloni v létě. Kromě Boženy Němcové bude začátek roku na ČT patřit i komediím VlastníciPoslední Aristokratka od Jiřího Vejdělka.

V galerii si můžete prohlédnout nespočet promo fotografií k novým pohádkám, k minisérii Božena Němcová a dále fotky z většiny zmiňovaných filmů a pořadů.

Zdroj: ČT I, II

Foto: ČT

Přidat na Seznam.cz
Galerie

Komentáře 0

Vstoupit do diskuze

Související články

Anděl Páně 2

01.12.2016 | Česko
Komedie, Fantasy, Rodinný, Pohádka
Info o filmu

Šéfredaktorkou webu je Petr Slavík, e-mail serialy@fandimefilmu.cz

Máte-li zájem o inzerci na našem webu napište nám na e-mail studio@koncal.com

Ochrana osobních údajů | Zásady používání cookies | Pravidla webu | Upravit nastavení soukromí

© 2016 – 2024 FandimeSerialum.cz / All rights reserved / Provozovatel webu je Koncal studio s.r.o.
Koncal studio s.r.o., IČO: 03604071, Lýskova 2073/57, Stodůlky, 155 00, Praha 5

adblocktest