Joss Whedon odpustil seriál The Nevers. Pokračuje po Deppovi velká čistka?

Joss Whedon odpustil seriál The Nevers. Pokračuje po Deppovi velká čistka? | Fandíme seriálům
Marvel Studios
Zobrazit další 3 obrázky
Režisér opěvovaných Avengers, ale také údajný hrubián, který se měl chovat nepřístojně při natáčení Justice League, znenadání opouští připravovaný seriál HBO.

Joss Whedon z ničeho nic odstoupil od rozpracovaného seriálu The Nevers. Jako první to oznámil server Cinemablend. Seriál je zasazený do viktoriánské doby a pojednává o skupině žen s nadpřirozenými schopnostmi, které mohou změnit svět. Whedon seriál vymyslel, byl jeho hlavním scenáristou, producentem i režisérem. V roce 2018 se o projekt přetahovaly jednotlivé stanice v divoké aukci, aby jej nakonec získalo HBO. Natáčení začalo v červenci 2019, letos v březnu bylo přerušeno pandemií a v září bylo opět obnoveno. Zhruba před třemi týdny bylo dokončeno. Teď Whedon projekt opustil. Ve veřejném prohlášení uvedl následující:

„Letošní rok byl plný netušených překážek a ovlivnil můj život a pohled na svět takovým způsobem, jaký jsem si ani nedokázal představit. Natáčení The Nevers mne těšilo, nicméně jsem si uvědomil, že další přípravy seriálu obnášejí takovou míru nasazení a přípravy takhle rozsáhlého projektu v době pandemie jsou tak nesmírně fyzicky náročné, že bych nedokázal svoje povinnosti plnit na takové úrovni, jako je potřeba. Jsem opravdu vyčerpaný, a proto se vzdávám [natáčení The Nevers], abych mohl energii věnovat svému soukromému životu, ve kterém mne brzy čeká vzrušují změna. Jsem hrdý na práci, kterou jsme zatím odvedli. Jsem vděčný skvělému obsazení i spolupracovníkům. HBO děkuji, že mi dovolilo vytvořit další podivuhodný svět. The Nevers jsou dílem lásky, avšak po více než dvou letech práce je láska už v podstatě to jediné, co ve mně zbývá. [Láska] nikdy nevyhasne.“

Stanice HBO nabídla podstatně skromnější vyjádření: „Ukončili jsme spolupráci s Jossem Whedonem. V seriál The Nevers dál vkládáme velké naděje a těšíme se na premiéru v létě 2021.“

Kdo je Joss Whedon?

Whedon začínal jako televizní scenárista a především v 90. letech pomáhal se zachraňováním problematických filmových scénářů. Prsty měl ve snímcích Nebezpečná rychlost či Toy Story. Vyprofiloval se jako přelomový televizní tvůrce, když především jeho Buffy: Přemožitelka upírů pomáhala formovat celou generaci scenáristů a scenáristek. Vrchol jeho kariéry přišel v roce 2012, kdy napsal a natočil skvěle přijatý snímek Avengers, který definitivně v kinech nastartoval éru Marvelu. Pro společnost pracoval několik let, avšak po Avengers: Age of Ultron se cítil vyčerpaný a nebyl příliš spokojený se zásahy, které po něm tehdejší vedení studia požadovalo.

Marvel Studios
Elizabeth Olsen, Joss Whedon a Jeremy Renner při natáčení Avengers: Age of Utron

Následně to vypadalo, že jeho dalším domovem budou konkurenční DC Films, pro které měl připravit Batgirl. Ještě než se stačil projekt realizovat, opustil Zack Snyder po rodinné tragédii produkci Justice League a Whedon byl povolaný, aby na základě pokynů studia snímek předělal a dokončil. Nesourodý projekt se nesetkal s dobrým přijetím. V témže roce Jossova bývalá manželka Kai Cole zveřejnila otevřený dopis, kde Josse (samozvaného feministu a zastánce slabších) nařkla z pokrytectví, nevěry a psychického ubližování. Následně se dříve veřejně celkem dost aktivní Whedon stáhl spíše do ústraní, filmové plány s DC Films byly zrušeny a spolu s The Nevers se někdejší král geeků vrátil do starých dobrých seriálových vod.

Souvislost s vyšetřováním Justice League?

V letošním roce se Whedon stal spolu s několika vysoce postavenými manažery studia Warner předmětem interního vyšetřování, po tom, co jej herec Ray Fisher obvinil z urážlivého a neprofesionálního chování během dotáček Justice League. Dodnes nebylo zcela objasněno, čeho přesně se měl Whedon dopustit, avšak Fisher neustále trvá na Whedonově vině. Po tom, co Joss opustil seriál The Nevers, herec na svůj Twitter napsal, že v žádném případě Whedonovi nehodlá dovolit, aby své příšerné chování maskoval za starou hollywoodskou taktiku tichého stažení do ústraní. Vyšetřování toho, co se stalo na place Justice League je už tři týdny v plném proudu a Ray je přesvědčený o tom, že Whedonův odchod z The Nevers, je jeho důsledkem.

Zda to tak skutečně je, na to zatím nemáme odpověď. Je možné, že je režisér po více než dvouleté přípravě seriálu skutečně jen vyčerpaný a zkrátka se rozhodl, že v pandemických podmínkách nadále na náročné produkci prostě pracovat nechce. Možná jej krom dlouhé práce (částečně v pandemii) hodně zaměstnává zmiňované vyšetřování kolem Justice League. Také je tu zmínka o „vzrušující změně“, kterou Whedon ve svém vyjádření udává. Má se snad stát otcem a chce se potomkovi věnovat? Dále režisér hovoří o změně pohledu na život. Je možné, že sám připouští, že v minulosti pochybil a chce se plně zaměřit na nějakou formu hledání sebe sama?

Pak je tu ale až překvapivě strohé vyjádření stanice HBO a tvrzení Raye Fishera, takže nemůže vyloučit skutečně ani variantu, že HBO (sesterská společnost studia Warner Bros.) Whedona vyhodilo. Před několika týdny Warner rozvázal v návaznosti na jeho osobní skandály spolupráci s Johnnym Deppem a zákulisní informace v té době tvrdily, že spolu s novým vedením do Warnereru přišel tvrdý režim, kdy se studio odmítá spojovat s jakoukoliv potenciálně problematickou osobností. Tak třeba tento tvrdý režim opět zasahuje. Nicméně v tomhle směru opravdu pouze spekulujeme, nějaké jasnější odpovědi přinese snad budoucnost.

Prozatím víme, že přípravy seriálu The Nevers bez Whedona pokračují dál, aby jej HBO mohlo svým divákům nabídnout v létě 2021.

Fotky: Marvel Studios

Zdroje: Cinemablend, Ray Fisher

Přidat na Seznam.cz
Galerie

Komentáře 0

Vstoupit do diskuze

Související články

Šéfredaktorkou webu je Petr Slavík, e-mail serialy@fandimefilmu.cz

Máte-li zájem o inzerci na našem webu napište nám na e-mail studio@koncal.com

Ochrana osobních údajů | Zásady používání cookies | Pravidla webu | Upravit nastavení soukromí

© 2016 – 2024 FandimeSerialum.cz / All rights reserved / Provozovatel webu je Koncal studio s.r.o.
Koncal studio s.r.o., IČO: 03604071, Lýskova 2073/57, Stodůlky, 155 00, Praha 5

adblocktest