Bhópálská katastrofa: Největší průmyslovou havárii v historii přiblíží připravovaný seriál

Bhópálská katastrofa: Největší průmyslovou havárii v historii přiblíží připravovaný seriál | Fandíme seriálům
YouTube / Peoples Dispatch / AP Archive
V roce 1984 se v Indii udála katastrofa nedozírných rozměrů.

Psal se 2. prosinec 1984 a indické město Bhópál se pomaličku ukládalo ke spánku, leč v chemické továrně patřící americké společnosti Union Carbide mělo již brzy dojít k tragické průmyslové havárii, během níž unikne do ovzduší obrovské množství jedovatých látek. Výsledkem byl mrak plný jedu, který se neodvratně řítil na nic netušící obyvatele města. Bohužel, žádné varování se nekonalo, poplach nikdo nevyhlásil, tudíž brzy začaly umírat tisíce lidí. Děsivé je, že vedení továrny bylo o incidentu bezprostředně informováno, ovšem reakce se nedostavila.

Řídící pracovníci posléze přihlíželi, jak mrak o rozloze šedesáti kilometrů sestupuje na spící město a zažehává největší známou průmyslovou tragédii v lidských dějinách. V prvních dnech umírá na otravu zhruba 8000 lidí, avšak to není ani zdaleka vše. Obětí postupem času drasticky přibývá a celkem podlehlo následkům zasažení plynem více než 25 tisíc lidí. Zhruba půl milionu dalších bylo jedovatým látkám vystaveno a neodvratně postiženo (poškození plic, imunitního systému, trávícího ústrojí, neurologické obtíže, deprese, nespavost). Těhotným matkám byl doporučen potrat. Ty, které odmítly, porodily postižené děti.

Chemička byla přirozeně ihned uzavřena a byl započat obrovský soudní proces, který se táhnul pět let. Výsledkem bylo mimosoudní vyrovnání ve výši 470 milionů dolarů, což bylo doslova plivnutí obětem do tváře, jelikož odškodné na osobu činilo méně než 500 dolarů. Vzhledem k vážným následkům tak tato almužna nepokryla ani náklady na léčbu, přičemž byla navíc vyplácena s nepochopitelnou časovou prodlevou. Následovaly další soudní pře a došlo i na tresty odnětí svobody pro několik manažerů společnosti Union Carbide. Délka trestů opět neodpovídala rozsahu viny a obecně jsou výsledky soudních tahanic vnímány jako výsměch.

V roce 2001 vyšla k tématu kniha Five Past Midnight in Bhopal: The Epic Story of the World’s Deadliest Industrial Disaster autorů Dominiqua Lapierra a Javiera Moroa, na základě které bude pod dohledem producenta Ronnieho Screwvala a produkční společnosti Global One Studios natočen dramatický seriál/minisérie. Po úspěchu Černobylu se takový projekt sám nabízí, i když událost samotná není v povědomí světové veřejnosti tak hluboko zakořeněna, jako havárie v jaderné elektrárně na severu Ukrajiny. Momentálně se hledá showrunner, scenáristé a režiséři. Pakliže se materiálu chopí schopní filmaři, mohl by vzniknout atraktivní, hutný a emocionálně silný seriál.

Zdroj: Variety

Foto: YouTube / Peoples Dispatch / AP Archive

Přidat na Seznam.cz

Komentáře 0

Vstoupit do diskuze

Související články

Šéfredaktorkou webu je Petr Slavík, e-mail serialy@fandimefilmu.cz

Máte-li zájem o inzerci na našem webu napište nám na e-mail studio@koncal.com

Ochrana osobních údajů | Zásady používání cookies | Pravidla webu | Upravit nastavení soukromí

© 2016 – 2024 FandimeSerialum.cz / All rights reserved / Provozovatel webu je Koncal studio s.r.o.
Koncal studio s.r.o., IČO: 03604071, Lýskova 2073/57, Stodůlky, 155 00, Praha 5

adblocktest