Rudy Giuliani, Trumpův právník zesměšněný v Boratovi, citoval v proslovu Hru o trůny

Rudy Giuliani, Trumpův právník zesměšněný v Boratovi, citoval v proslovu Hru o trůny | Fandíme seriálům
HBO
Zobrazit dalších 5 obrázků
Právník Donalda Trumpa se v proslovu k sympatizantům inspiroval populární Hrou o trůny. Popírá že by tak podněcoval nepokoje.

Washingtonským výtržnostem podporovatelů Donalda Trumpa na začátku ledna předcházela už tak dost vyhrocená atmosféra a obecnému zklidnění rozhodně nemohl ani proslov Rudyho Giulianiho. Bývalý starosta New Yorku (a nyní právník dosluhujícího prezidenta Spojených států amerických) se v den, kdy měl být americkým kongresem potvrzen Joe Biden jako vítěz listopadových prezidentských voleb, rozhodl proslovem podpořit dav v protestech. Část republikánů a jejich voličů totiž stále podporovala (a podporuje) tvrzení, že Trump je skutečným vítězem voleb a že sčítání hlasů bylo nelegitimní. Giuliani vyzval demonstranty, aby za svého prezidenta bojovali a v proslovu zazněla i věta: „Let’s have trial by combat!“.

Fanouškům Hry o trůny, jejíž knižní předlohu Píseň ledu a ohně napsal britský autor George R. R. Martin, je tahle věta poměrně známá. Trial by combat, neboli v české verzi překladu boží soud, je v knihách i seriálu jedna z forem rozsouzení obžalovaného. Ten v případě, že se soud pro něj nevyvíjí dobrým směrem, může zažádat o boží soud, kdy se sám, nebo skrze zvoleného reprezentanta postaví v přímém souboji svému soudnímu oponentovi nebo jeho zvolenému reprezentantovi. Vyhraje-li v souboji obžalovaný, je v božích očích nevinný, a tudíž ihned zproštěn všech obvinění. Tyrion Lannister, hraný v seriálu Peterem Dinklagem, využil boží soud dvakrát, v obou případech při nespravedlivých soudech.

Hra o trůny: Noční král se po vzoru Trumpa prohlásil vítězem Bitvy o Zimohrad
 

Rudy Giuliani sám přiznal, že právě Hrou o trůny se při proslovu inspiroval, zřejmě tak v Trumpovi spatřuje paralelu s Tyrionem, který byl vlastními lidmi neprávem obviněn a jeho soudní proces za údajnou vraždu Joffreyho byl politicky zmanipulován. „Inspiroval jsem se tím specifickým soudem, který se odehrál v zájmu Tyriona v tom dokumentu o fiktivní Anglii,“ uvedl Giuliani v rozhovoru pro The Hill. „Tyrion, který je velmi malý mužík, je obviněn z vraždy, kterou nespáchal a nemůže se bránit. Proto si zvolí šampiona, který za něj bojuje.“ Giuliani dále zdůraznil, že jeho projev, jakkoliv kontroverzní, žádnou akci nepodnítil. Navzdory tomu Trumpův právník kvůli svým výrokům čelí vyčlenění z právní komory státu New York City, která si dává za cíl zlepšit úroveň justice.

Rudy Giuliani nezůstane právníkem prezidenta už příliš dlouho, ve středu bude na post prezidenta inaugurován vítězný demokrat Joe Biden.

Giuliani se také neplánovaně objevil i v pokračování Borata z loňského roku, kde jej chtěl Sacha Baron Cohen odhalit jako chlípníka se záluskem na mladé slečny. 

Foto: HBO

Zdroj: Brett Samuels/Twitter (reportér ze The Hill)

Přidat na Seznam.cz
Galerie

Komentáře 0

Vstoupit do diskuze

Související články

Šéfredaktorkou webu je Petr Slavík, e-mail serialy@fandimefilmu.cz

Máte-li zájem o inzerci na našem webu napište nám na e-mail studio@koncal.com

Ochrana osobních údajů | Zásady používání cookies | Pravidla webu | Upravit nastavení soukromí

© 2016 – 2024 FandimeSerialum.cz / All rights reserved / Provozovatel webu je Koncal studio s.r.o.
Koncal studio s.r.o., IČO: 03604071, Lýskova 2073/57, Stodůlky, 155 00, Praha 5

adblocktest