Každoroční nárůst nových seriálů zastavila v roce 2020 pandemie

Každoroční nárůst nových seriálů zastavila v roce 2020 pandemie | Fandíme seriálům
Pixabay License / Volné pro komerční užití
Zobrazit dalších 6 obrázků
Zlatou éru televize zbrzdil až koronavirus. Do budoucna však nárůst počtu nových seriálů zřejmě ohrožen nebude. 

Rok 2020 zaznamenal mírný pokles v počtu nových seriálů, které měly premiéru v televizi nebo na streamovacích službách. Vyplývá to ze statistik zveřejněných sítí FX Networks, která data sleduje už od roku 2010 a výsledky zveřejňuje každoročně. Podle grafu se celkový počet nových seriálů v loňském roce zastavil na čísle 493, což je o 7 procent méně, než v roce 2019, kdy se počet vyšplhal až na 532. Pokles se připisuje na vrub pandemii koronaviru, kvůli které bylo nutné natáčení některých sérií odložit na pozdější termín nebo v některých případech úplně zrušit. Vzniklo také méně nových seriálů, místo kterých stanice sahaly po produkčně méně náročném programu.

(Řeč je o nově vyrobených narativních sériích - tedy žádné dokumenty, reality show, archivní reprízy apod. Bavíme se také pouze o produkci pro hlavní vysílací čas, nikoliv o nekonečných mýdlových operách pro odpolední vysílání).

Koronavirus by mohl razantně změnit přístup, jakým studia přistupují k natáčení seriálů
 

Od roku 2010, kdy FX Networks začalo údaje o počtu nových sérií každoročně zveřejňovat, bylo možné sledovat postupný nárůst. Ředitel FX Networks, John Landgraf, tento fenomén označil pojmem Peak TV (Peak = vrchol, pozn. red.) a přirozeně se počítalo, že nějakou dobu tendence nárůstu nově vydaných sezon jen poroste. Navzdory faktu, že pandemie dokázala Peak TV zbrzdit, na letošní rok se opět počítá s růstem čísel. A to především díky neustále sílícímu Netflixu a Amazonu, expanzi Disney+ do světa nebo v loňském roce spuštěnému HBO Max, které by mělo letos u nás i ve zbytku světa nahradit dosud běžící HBO Go. Jestli rok 2021 zaznamená pouze lepší čísla oproti roku 2020 nebo překoná i rekordní rok 2019, to zatím nevíme.

Pokud vás zajímá víc o tématu Peak TV, přikládáme zajímavý rozhovor vedený editorem deníku Wall Street Journal s ředitelem HBO, Richardem Pleplerem. Tématem diskuze je cesta, kterou jsme se k Peak TV dostali. 

Foto: Pixabay

Zdroj: Deadline, Variety

Přidat na Seznam.cz
Galerie

Komentáře 0

Vstoupit do diskuze

Související články

Šéfredaktorkou webu je Petr Slavík, e-mail serialy@fandimefilmu.cz

Máte-li zájem o inzerci na našem webu napište nám na e-mail studio@koncal.com

Ochrana osobních údajů | Zásady používání cookies | Pravidla webu | Upravit nastavení soukromí

© 2016 – 2024 FandimeSerialum.cz / All rights reserved / Provozovatel webu je Koncal studio s.r.o.
Koncal studio s.r.o., IČO: 03604071, Lýskova 2073/57, Stodůlky, 155 00, Praha 5

adblocktest