1984: Zásadní dílo sci-fi žánru čeká drsné moderní zpracování

1984: Zásadní dílo sci-fi žánru čeká drsné moderní zpracování | Fandíme seriálům
Umbrella-Rosenblum Films Production
Zobrazit další 1 obrázek
Podle filmařů je v době fake news Orwellův román extrémně relevantní. Minisérii založí na šokujícím divadelním zpracování.

Slavný sci-fi román 1984, jenž pojednává o společnosti, ve které sleduje všechny Velký bratr, se dočká nového seriálového zpracování. Tedy, abychom byli zcela přesní, adaptován nebude přímo rámán, ale divadelní hra z roku 2013, která z románu vychází. Stominutová hra bude adaptována do podoby pětidílné minisérie. Hra se hrála na West Endu na Broadwayi, kde se hlavních rolí chopili Olivia Wilde a Tom Sturridge. Divadelní hra na sebe upoutala svým brutálním zpracováním, kdy je ústřední protagonista Winston Smith v jednu chvíli násilně mučen, až krev stříká. Při některých představeních docházelo podle magazínu Deadline k omdlévání nebo zvracení diváků.

Minisérii připravuje nezávislá produkční společnost wiip. Její zástupci ve veřejném prohlášení uvedli, že chystají odvážné nové zpracování Orwellova příběhu zasazené do světa, který získal nebezpečnou závislost na dezinformacích. Dále dodali: „V našem rozpolceném světě sledování, fake news a rozpadu pravdy je naléhavost Orwellova mistrovského díla nezpochybnitelná. Televize působí jako přirozený přístav pro vykreslení společnosti, ve které lidé věří obrazovkám víc než světu za okny.“

1984 se zatím dočkalo tří filmových zpracování, tří televizních, řady rozhlasových a několika divadelních. Oficiální knižní synopse zní: 1984, dnes již klasické dílo antiutopického žánru, je bezesporu jedním z nejpozoruhodnějších románů 20. století a brilantní analýzou všech totalitárních systémů. "Antiutopie" má i svého "antihrdinu": je jím Winston Smith, obyčejný, ne příliš statečný člověk, který si nepřeje nic světoborného: chce jen poznat skutečnou, ne zmanipulovanou podobu minulosti, věřit tomu, co vidí na vlastní oči a mít svobodu tvrdit, že dva a dva jsou čtyři. Tyto elementární nároky jsou však přímým ohrožením moci, postavené na lži, a proto je Winstonova vzpoura proti obludnému organismu, jehož je nepatrnou buňkou, předem odsouzená k nezdaru. Přesto mu autor vkládá do úst jistou naději, působivější o to, že vyslovenou v mučírně: "Nějak už vám to selže, něco vás zdolá. Život vás zdolá." Orwell napsal svůj román v roce 1947. Na rozdíl od mnohých v té době nepodlehl euforii poválečného optimismu vyhlídek na věčný mír, a jeho dílo je proto sugestivním obrazem politické perverze, kterou končí v dějinách každé revoluční hnutí.

Foto je ilustrační, ze zpracování 1984 od Umbrella-Rosenblum Films Production

Zdroj: Deadline

Přidat na Seznam.cz
Galerie

Komentáře 0

Vstoupit do diskuze

Související články

Šéfredaktorkou webu je Petr Slavík, e-mail serialy@fandimefilmu.cz

Máte-li zájem o inzerci na našem webu napište nám na e-mail studio@koncal.com

Ochrana osobních údajů | Zásady používání cookies | Pravidla webu | Upravit nastavení soukromí

© 2016 – 2024 FandimeSerialum.cz / All rights reserved / Provozovatel webu je Koncal studio s.r.o.
Koncal studio s.r.o., IČO: 03604071, Lýskova 2073/57, Stodůlky, 155 00, Praha 5

adblocktest