Chystá se seriál o slavném tunelu pod Berlínskou zdí

Chystá se seriál o slavném tunelu pod Berlínskou zdí | Fandíme seriálům
SPI International
Zobrazit další 3 obrázky
Kopání tunelu pod městem může být buď klíčem ke svobodě nebo smrtící pastí...

Příběh vybudování tunelu pod Berlínskou zdí dostane televizní seriálové zpracování. Realizace projektu se ujala společnost Global Screen ve spolupráci s Elsani & Neery Media a režie se ujme německý dokumentarista Marcus Vetter, scénář napíše britský scenárista a režisér Paul Unwin, známý pro svou práci na seriálu Breathless. Příběh seriálu začne 13. srpna roku 1961, kdy Východní Německo uzavřelo hranice s Východním Německem a v následujících měsících vybudovalo střežené opevnění nyní známé jako Berlínská zeď. Pod zdí skupina studentů vykopala tunel dlouhý 135 metrů, díky kterému se podařilo na západ uprchnout devětadvaceti lidem.

Režisér Marcus Vetter už má s látkou zkušenosti. V roce 1999 natočil televizní dokument Der Tunnel, a v loňském roce se k látce po více než dvou dekádách vrátil dalším televizním dokumentem nazvaným Tunnel der Freiheit (Tunel svobody). Pro tento snímek se Vetterovi podařilo udělat rozhovory s pamětníky a očitými svědky útěku, k tématu tak má dostatek znalostí a podkladů, aby seriál pojal co nejvěrněji. „Tuneláři museli přerušit své studium, riskovali život a postavili se za svobodný Berlín s mladistvou odvážností. Sami se stali symbolem Studené války,“ řekl k tématu Vetter, který přiznal, že spousta vedlejších lidských příběhů se nedostala do finálního sestřihu nového dokumentu a seriál mu tak dává možnost dát těmto příběhům prostor. Pomoci mu v tom může již zmíněný Paul Unwin, který seriál napíše. Unwin bude při psaní scénáře údajně vycházet především z původních dokumentů drážďanského archivu Stasi.

„Myslíme si, že známe příběh Berlínské zdi,“ řekla k projektu producentka Anita Elsani. „Náš seriál ukáže, jak kopání tunelu pod městem může být buď klíčem ke svobodě nebo smrtící pastí. Je to thriller o důležité lidské touze – touze po svobodě. Je to příběh německých lidí. Je to příběh o jejich úžasném boji s historií, o nebezpečích nacionalizmu a netolerantní ideologii.“

Jedním z iniciátorů kopání tunelu byl dvaadvacetiletý Joachim Rudoplh, kterému se v září roku 1961 podařilo uprchnout z Východního do Západního Německa. Zde byl osloven dvojicí Italů, kteří plánovali z NDR dostat na západ rodinu jejich známého. Rudolph využil svou znalost východní části Berlína a zorganizoval skupinu studentů, kteří začali kopat tunel. Během dvou až tří týdnů se skupina studentských tunelářů rozrostla až na třicet členů, kteří se střídali ve třech směnách. Za půl roku byl vybudován tunel o délce 135 metrů v hloubce šesti metrů. Ve dnech 14. a 15. září 1962 byla zorganizována evakuace celkem devětadvaceti osob z východu na západ. Další přesun lidí již nebyl možný, protože se tunel rychle plnil vodou a brzy se stal neprůchozím.

Zatím nemáme další podrobnější informace týkající se obsazení, data premiéry nebo natáčení. Projekt se nachází ve fázi příprav.

V galerii si můžete prohlédnout fotky z německého akčního thrilleru Tunel (2001), který se inspiroval popisovanými skutečnými událostmi. 

Zdroje: Deadline, Wikipedie

Přidat na Seznam.cz
Galerie

Komentáře 0

Vstoupit do diskuze

Související články

Šéfredaktorkou webu je Petr Slavík, e-mail serialy@fandimefilmu.cz

Máte-li zájem o inzerci na našem webu napište nám na e-mail studio@koncal.com

Ochrana osobních údajů | Zásady používání cookies | Pravidla webu | Upravit nastavení soukromí

© 2016 – 2024 FandimeSerialum.cz / All rights reserved / Provozovatel webu je Koncal studio s.r.o.
Koncal studio s.r.o., IČO: 03604071, Lýskova 2073/57, Stodůlky, 155 00, Praha 5

adblocktest