Po incidentu při natáčení s Baldwinem volají tvůrci po tvrdém omezení filmových zbraní

Po incidentu při natáčení s Baldwinem volají tvůrci po tvrdém omezení filmových zbraní | Fandíme seriálům
Amazon Prime Video
Už dva různé seriály se po smrtící nehodě rozhodly, že zcela změní užívání střelných zbraní při natáčení.

Před několika dny došlo k tragické nehodě při natáčení snímku Rust. Herec Alec Baldwin vystřelil ze zbraně, jež měla být zcela bezpečná pro filmové účely. Něco se však pokazilo, ze zbraně vyšla střela, zabila kameramanku Halynu Hutchins a poranila režiséra Joela Souzu (podrobnosti ve starším článku).

K situaci postupně získáváme další detaily. Stále nevíme, jak přesně k celé nehodě došlo. Několik zkušených filmařů, včetně například režiséra Jamese Gunna, se vyjádřilo v tom smyslu, že aby se podobné neštěstí mohlo stát, musel být někde porušený alespoň jeden z bezpečnostní protokolů. Jakmile jsou všechny dodrženy, je podobná nehoda vyloučena. O nehodě při natáčení filmu Rust zatím víme, že zbraň Alecu Baldwinovi podal asistent režie, který ji vzal z vozíku se třemi připravenými zbraněmi a zahlásil štábu, že jde o „prázdnou zbraň“. Ani on, ani Baldwin nevěděli, že to tak není. Teprve forenzní analýza má určit, zda ve zbrani byla ostrá nábojnice či slepá nábojnice (ta také může být nebezpečná) a jak vůbec došlo k tomu, že se nabitá zbraň dostala tam, kam neměla. Baldwin ve veřejné zprávě vyjádřil zhrození, šok, smutek a upřímnou soustrast pozůstalým.

Podle exposé deníku LA Times se bohužel ukazuje, že při natáčení snímku byly potíže delší dobu. Před smrtelným neštěstím došlo dokonce ke třem dalším situacím, kdy se střelná zbraň zachovala tak, jak se zachovat neměla. Štáb si stěžoval také na příliš vzdálený hotel, kvůli kterému filmaři nechodili do práce dostatečně odpočatí (potažmo tedy dostatečně ostražití), výplaty se zpožďovaly, nedodržovaly se covidové protokoly a panovaly i další špatné pracovní podmínky. Celá situace vyvrcholila tím, že se sedm členů kameramanského týmu rozhodlo projekt opustit.

Vyšetřování dál pokračuje, už teď na něj reagují v praxi další štáby. Konkrétně se ozvaly zástupci seriálů The Boys a Zelenáč (The Rookie), které ve veřejném prohlášení uvádějí, že nadále nebudou při natáčení používat také zbraně, které dovedou simulovat výstřely. Namísto toho, budou herci držet pouze repliky a jakékoliv záblesky výstřelů se digitálně přidají až v postprodukci. Bude v tomhle směru následovat nějaká širší hollywoodská revoluce?

Foto je ilustrační - The Boys

Zdroje: Eric Kripke, The Hollywood Reporter, Deadline, Deadline II, LA Times, AP, Alec Baldwin, James Gunn

Přidat na Seznam.cz

Komentáře 0

Vstoupit do diskuze

Související články

Šéfredaktorkou webu je Petr Slavík, e-mail serialy@fandimefilmu.cz

Máte-li zájem o inzerci na našem webu napište nám na e-mail studio@koncal.com

Ochrana osobních údajů | Zásady používání cookies | Pravidla webu | Upravit nastavení soukromí

© 2016 – 2024 FandimeSerialum.cz / All rights reserved / Provozovatel webu je Koncal studio s.r.o.
Koncal studio s.r.o., IČO: 03604071, Lýskova 2073/57, Stodůlky, 155 00, Praha 5

adblocktest