Boba Fett: První epizoda za moc nestála. Je šance na zlepšení?

Boba Fett: První epizoda za moc nestála. Je šance na zlepšení? | Fandíme seriálům
Lucasfilm
Zobrazit dalších 16 obrázků
Vše co víme o budoucnosti seriálu The Book of Boba Fettt.

U The Mandaloriana mi docela dlouho trvalo, než jsem mu přišel na chuť. Zvlášť v první řadě na mě většina dílů působila jako obstarožní seriálová produkce, jaké už dávno odzvonilo: Relativně uzavřené epizody, kde se nic moc nestane. Hrdina sice má nějakou ústřední misi, ale od té jej konstantně zdržují různé dílčí překážky. A celé to má být vlastně speciální jen proto, že se to odehrává ve Star Wars kulisách (navíc ve viditelnější levnějším provedení, než ve filmech). Pro někoho je už samotné vegetování v předaleké Galaxii ultimátní kratochvílí, pro mne takový lepší spořič obrazovky. Teprve když se příběhy Dina Djarina začaly trochu provazovat do nějakého většího celku, tak mne seriál o něco víc chytil.

The Book of Boba Fett bohužel začíná také dost neslavně. Sledujeme vlastně dva příběhy – mafiánské drama a lapálie cizince, který je postupně přijatý domorodou komunitou. Tyhle narativy hodně dobře známe odjinud, tady se odlišují opět toliko zasazením do světa Star Wars.

Na příběhu má být zajímavé to, že ústřední postavou je Boba Fett (Temuera Morrison). Ten patří dlouhodobě ve světě Hvězdných válek k nejvýraznějším postavám. Nicméně ruku na srdce, výrazný byl pro svůj vzhled a tajuplnost. Pokud nejste fandové širšího univerza Star Wars, tak je to prostě ten „zabiják v brnění“. A i když se v The Mandalorianovi trochu rozpovídal, rozhodně nikdy nepřesvědčil o tom, že by si měl z jakéhokoliv důvodu zasloužit vlastní sérii.

V první epizodě The Book of Boba Fett se na tom nic nezměnilo. Celý seriál na mě zatím působí jako soudobá snaha Lucasfilmu ždímat známé elementy a příliš se neodchylovat od toho, co už fanoušci znají. Vyplňujeme mezírky v již důkladně probádaných oblastech, namísto toho, abychom se posunuli někam dál. Zřejmě sledujeme příběh o tom, jak se z Fetta mezi pouštními Tuskeny stal lepším člověkem. Ale proč by mě to mělo zajímat, to podle mne seriál zatím říct nedovedl. Kdo ví, možná byla chyba pouze v tom, že byla zveřejněna pouze krátká první epizoda, kde se režisérovi Robertu Rodriguezovi horko těžko podařilo načrtnout situaci, v jaké se nacházíme. Třeba jakmile uvidím druhý díl, tak mi okamžitě bude jasné, že má látka skutečně silný apel. Zatím mě ale žádná z postav příliš nezajímá, je mi poměrně jedno, co bude dál a celá The Book of Boba Fett mi v tuhle chvíli přijde zbytečnější než Solo: Star Wars Story.

Co můžeme od celé série čekat?

V tuhle chvíli vidím několik možností, kam se série může vyvíjet. V zásadě může jít opravdu o naprosto tuctový a banální příběh o tom, jak si Boba mezi Tuskeny vydobyl renomé, vrátil se do civilizace a díky předchozí zkušenosti se stal úspěšným mafiánem, i když o téhle „profesi“ nic moc neví.

Zatím neznáme vůbec Bobvu motivaci. Pokud by se ukázalo, že o moc na Tatooine stojí například kvůli tomu, že porozuměl Tuskenům, pochopil, že jsou na své domovské planetě dlouhodobě utiskovaní nejrůznějšími vesmírnými kolonizátory a pomůže jim povstat, asi už by to mohlo být o chlup zajímavější, ale pořád těžko říct, zda to obhajuje vznik celé série.

Pro Bobu vždy bylo důležité jeho dědictví a jeho původ. Mohli bychom potkat další klony Jango Fetta? Dozvědět se něco víc o vztahu s jeho „otcem“? Mohla by v seriálu být představena jeho „sestra“ Omega, kterou zatím fanoušci mohli potkat pouze animovanou? V tomhle směru by asi také šlo vykřesat něco o chlup zajímavějšího, než jen prachsprostou kriminálku ve sci-fi kulisách.

Obecně však zatím mezi fanoušky na internetu převažují teorie, podle kterých bude Boba Fett opět především vyplňovat mezery mezi již známými příběhy. Hned v úvodu The Book of Boba Fett jsme se vrátili k záběrům ze snímku Klony útočí. Do budoucna se můžeme dozvědět víc o Bobově dětství či dospívání, nebo dokonce zjistit něco víc o jeho životě za časů Impéria, o jeho minulosti s Hutty či Darth Vaderem. Už se dokonce objevila diváka teorie, podle které by v seriálu mohl vystoupit Mace Windu. Jeho představitel Samuel L. Jackson dlouhodobě trvá na tom, že si nepřeje, aby byl mrtvý a Boba zkušeného Jedie viní ze smrti otce.

Pak je tu teorie, podle které by v seriálu mohla vystupovat organizace Crimson Dawn. S tou jsme se potkali ve filmu Solo: Star Wars Story. Tehdy ji vedl z pozadí Darth Maul. Ten už je mrtvý, nicméně otěže převzala Qi'ra, první láska Hana Sola, v jeho prequelovém filmu ztvárněná Emilií Clarke. Qi'ra následně prožila spoustu dobrodružství v komiksech, dokonce na čas ukradla Bobovi Hana Sola zalitého v karbonitu. Obě postavy spolu potenciálně mají nevyřízené účty a Crimson Dawn a Fettova mafiánská organizace by na sebe mohly začít narážet ve svých zájmech. Fanoušci se domnívají, že ústřední hudební motiv z The Book of Boba Fett připomíná hudební motiv Crimson Dawn ze snímku Solo, což je vede k myšlence, že by obojí mohlo být propojené.

A bulvární britský deník The Sun už dokonce stačil přinést divoký drb, podle kterého v seriálu vystoupí rovnou omlazený Harrison Ford jako Han Solo…

Co na to diváci

Seriál tedy má kam směřovat, ačkoliv stále ještě má co dělat, aby ukázal, že pouze neždímá populární značku. Diváky zatím zajímá. Podle měření společnosti Samba TV si první epizodu v úvodních pěti dnech od premiéry pustilo o 13% více diváků než listopadovou premiéru Hawkeye. Zajímavé bude sledovat, zda slušný divácký zájem vydrží, anebo část publika první díl odradil a zažijeme výrazný propad sledovanosti. Dozvíme se to již tuto středu, kdy dorazí epizoda druhá.

Foto: Lucasfilm

Zdroje: Deadline, The Sun,

Přidat na Seznam.cz
Galerie

Komentáře 17

FaithZ | 07.01.2022 16:03
Hodnocení první epizody na ČSFD 76%, u druhé 86% a tenhle článek o tom mluví, jako by to byl garbage :-D
Vstoupit do diskuze

Související články

Šéfredaktorkou webu je Petr Slavík, e-mail serialy@fandimefilmu.cz

Máte-li zájem o inzerci na našem webu napište nám na e-mail studio@koncal.com

Ochrana osobních údajů | Zásady používání cookies | Pravidla webu | Upravit nastavení soukromí

© 2016 – 2024 FandimeSerialum.cz / All rights reserved / Provozovatel webu je Koncal studio s.r.o.
Koncal studio s.r.o., IČO: 03604071, Lýskova 2073/57, Stodůlky, 155 00, Praha 5

adblocktest