Režiséři Avengers chystají seriál o pádu krypto burzy FTX

Režiséři Avengers chystají seriál o pádu krypto burzy FTX | Fandíme seriálům
Cointelegraph, CC BY 3.0
Krypto skandál chce zpracovat půlka filmového průmyslu. Vznikají konkurenční projekty. Ve hře jsou Adam McKay, Graham Moore, David Yates či David Fincher.

Doba se zatraceně zrychluje. Jen pár let po skandálu společnosti Theranos události divákům přiblížil seriál Kauza Theranos. Seriál Absťák pro změnu přiblížil machinace obchodníků s léčivy, kteří do pacientů prali léky proti bolesti jako vitamíny, i když věděli o jejich návykovosti. No a už teď se chystá seriál o pádu krypto burzy FTX, ke kterému došlo teprve v polovině listopadu.

FTX byla burza kryptoměn, založená v roce 2019. V době největšího rozmachu se stala třetí největší kryptoburzou světa. Když se letos na podzim objevilo podezření, že burza uměle zveličuje svůj úspěch a značně pofidérně nakládá s prostředky svých klientů, začali klienti z FTX svoje prostředky rychle stahovat. Společnost záhy ztratila schopnost dostát svým závazkům a vyhlásila bankrot. Dosavadní vedení společnosti se vyhýbá odpovědnosti a jen padesátka největších klientů ztratila přístup k prostředkům (dost možná nenávratně) ve výši zhruba tří miliard dolarů.

Celou komplikovanou materii obchodování s kryptoměnami, investičního bankéřství, korporátního provozu a lidských selhání se pokusí divákům srozumitelně přiblížit bratři Russovi (Avengers 3 a 4, The Gray Man). Osmidílná limitovaná série bude pojednávat o vzestupu a pádu FTX a jejím zakladateli Samu Bankmanovi-Friedovi. Russoovi budou produkovat a mohli by zrežírovat první epizodu. Showrunnerem bude David Weil, autor seriálů Velký lov či Invaze, který sspolu s Russoovi připravil také seriál Citadel. Seriál vzniká pro Amazon Prime Video.

Nicméně, to není vše. Téma je opravdu horkým zbožím a paralelně vznikají dva konkurenční projekty, které by kauzu rády zpracovaly. Amazon prohrál s Apple TV+ boj o práva na knihu Michaela Lewise, který měl možnost s Bankmanem-Friedem strávit zhruba půl roku. Lewis napsal knižní předlohy pro Moneyball, Zrození šampióna a Sázku na nejistotu. Apple práva zakoupil za částku v jednotkách milionů dolarů. Projekt nejspíš bude zpracovaný jako celovečerní film a příprav by se mohl ujmout Adam McKay, který natočil zmiňovanou Sázku na nejistotu.

Pak je tu další projekt, který by se rád odpíchl od série článků, v nichž téma pro New York Times zpracoval Andrew Ross Sorkin. Téhle varianty se chopil scenárista Graham Moore, který je držitelem Oscara za Kód Enigmy a jako svou režijní prvotinu letos natočil snímek The Outfit. Novinku o FTX by chtěl napsat i natočit. Momentálně není rozhodnuto, zda by mělo jít o film nebo seriál.

A to pořád ještě není všechno. Ještě než práva na Lewisovu knihu získal Apple, snažil se je dostat Amazon, který chtěl knihu zpracovat s Davidem Heymanem a Davidem Yatesem (potterovská série). A pak byl ve hře ještě Netflix, který doufal, že látku nabídne Davidu Fincherovi, jenž v minulosti v Sociální síti poutavě nahlédl pod pokličku Facebooku. Je tedy možné, že Netflix či některý ze zmíněných tvůrců se kauzu FTX ještě nějak pokusí zpracovat.

Nikde není řečeno, kolik projektů a v jaké podobě nakonec bude natočeno (chystají se také dokumentární zpracování), nicméně Hollywood zjevně ucítil krev a hodlá výbušný skandál vyždímat.

Titulní foto: Sam Bankman-Fried - Cointelegraph, CC BY 3.0, via Wikimedia Commons

Zdroje: Deadline I, II, III, IV

Přidat na Seznam.cz

Komentáře 0

Vstoupit do diskuze

Související články

Šéfredaktorkou webu je Petr Slavík, e-mail serialy@fandimefilmu.cz

Máte-li zájem o inzerci na našem webu napište nám na e-mail studio@koncal.com

Ochrana osobních údajů | Zásady používání cookies | Pravidla webu | Upravit nastavení soukromí

© 2016 – 2024 FandimeSerialum.cz / All rights reserved / Provozovatel webu je Koncal studio s.r.o.
Koncal studio s.r.o., IČO: 03604071, Lýskova 2073/57, Stodůlky, 155 00, Praha 5

adblocktest